Η απογοητευτική, αδικαιολόγητα μπερδεμένη στάση του Φώτη Κουβέλη

Facebook Twitter
37

Έχει πάρα πολλά δίκια ο Κουβέλης, γενικώς. Μπήκε στην κυβέρνηση για να βοηθήσει την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και για να ισορροπήσει την κατεύθυνση. 

Αδυνατώ να πιστέψω ότι χτες ξεχείλισε το ποτήρι του όταν κατάπιε πραγματικά σημαντικά πράγματα, όταν κατάπιε επί 10 μέρες το μαύρο της ΕΡΤ. Περισσότερο όμως απογοητεύομαι με τις εξωφρενικές δικαιολογίες του. 

Ο Σαμαράς με ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ πράξη νομοθετικού περιεχομένου κλείνει την ΕΡΤ, με την αιτιολογία πως διαφορετικά οι συνδικαλιστές δεν θα άφηναν να γίνει καμία απόλυση. 

Ο Κουβέλης αρχίζει τα γνωστά τερτίπια, ναι μεν, αλλά. Όπως σωστά είπε ο Χωμενίδης που αποχώρησε αμέσως απ' τη ΔΗΜΑΡ, για μια φορά θα ήταν τίμιο ο Κουβέλης να δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Ή να στήριζε την εν λόγω μεταρρύθμιση (ή και οποιαδήποτε απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων - την οποία είχε υπογράψει) ή αν όχι να αποχωρούσε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Έμεινε, υποτίθεται, για να βρεθεί μια λύση. Ο Σαμαράς -που δημιούργησε όλα τα προβλήματα εξ αρχής- κάνει πίσω και οι τρεις συμφωνούν, τελικά, σε όλα. 

Εκτός από... τον αριθμό των εργαζομένων της μεταβατικής μορφής της δημόσιας τηλεόρασης!

Απ' όλα όσα κατάπιε ο Κουβέλης ένα χρόνο, αυτό που δεν άντεξε ήταν ότι θα έπαιρναν μόνο 2.000 εργαζόμενους για δύο μήνες κι όχι 2.656 για έξι. Αυτή η συγκλονιστική διαφορά κόντεψε να μας σύρει σε εκλογές. (Οι οποίες σίιιγουρα θα βοηθούσαν τους απολυμένους της ΕΡΤ...)

Ο Σαμαράς -που ξαναλέω ότι φταίει εξ αρχής- έκανε πίσω σχεδόν σε όλα (πλην του κλεισίματος της ΕΡΤ) και δεν θα του πούμε και μπράβο. Αναδιπλώθηκε και ψιλοταπεινώθηκε, αλλά ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει. Συμφώνησε να φύγει το μαύρο, να ξαναπαίξουν κανονικό πρόγραμμα όλες οι συχνότητες, να προσληφθούν 2.000 εργαζόμενοι μεταβατικοί, να πριμοδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να βάλει η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό που θα στήσει τη νέα δημόσια τηλεόραση (για να αποφευχθούν οι γελοιότητες τύπου Λιάτσου και Σαλαγκούδη). Συμφώνησε ακόμα και για τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. 

Παρ' όλα αυτά ο Κουβέλης στην δήλωσή του μετά τη σύσκεψη τα παρουσίασε περίπου έτσι: "Ξαναγύρισα σε κάτι που ζητούσα πριν καν κάνουμε τις συναντήσεις, είπα τι ζητάω, ο Πρωθυπουργός δεν μου τα έδωσε, αντίο". Δεν πήγε δηλαδή για να διαπραγματευτεί, πήγε για να (εκβιάσει για) να γίνει το δικό του. 

Μιλώντας σε μας βέβαια τόνισε ξανά και ξανά την αντιδημοκρατικότητα του κλεισίματος της ΕΡΤ και έχει δίκιο. Μόνο που θα έπρεπε να φύγει απ' την κυβέρνηση όταν ξεκίνησε η αντιδημοκρατικότητα κι όχι τώρα που, με τη συμφωνία που θα γινόταν, θα έληγε. 

Καταλαβαίνω ότι τα κίνητρά του είναι μπορεί να είναι αγνά. Τις τελευταίες μέρες όμως έκανε σαν κακομαθημένο παιδάκι που αφού σχεδόν όλα όσα ζήτησε ικανοποιήθηκαν, μετά άρχισε να ζητάει περισσότερα. Κι όταν ικανοποιήθηκαν κι αυτά, μετά ξαναγύρισε στην αρχική απόλυτη πρότασή του. Και μετά έφυγε.

Κι ενώ αρχικά είχε δίκιο, και χάρη σε αυτόν ο Σαμαράς άλλαξε τα πλάνα του και συμβιβάστηκε, στα μάτια μου το έχασε. Φάνηκε σαν sore loser - ή μάλλον φάνηκε σαν να είχε στήσει το όλο πράγμα για να κάνει ηρωϊκή έξοδο, και ο Σαμαράς με τους συμβιβασμούς του να του το χαλούσε. 

Κατάφερε να κάνει τον Σαμαρά να μοιάζει λες και είναι ισορροπημένος μεταρρυθμιστής που ακούει και δέχεται τις απόψεις των άλλων. Aυτό όμως δεν είναι το χειρότερο.

Το χειρότερο είναι οι δηλώσεις του ότι "δεν βρέθηκε κοινός τόπος", και ότι "Δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος".

Κυρίως όταν βρέθηκε κοινός τόπος και όταν είναι δική του η ευθύνη που δεν έγινε κάτι με τον κοινό τόπο. Μαθαίνοντας αργότερα τι είχε προταθεί και πόσο κοντά είχαν φτάσει στη συμφωνία, η απόλυτη δήλωση ""δεν βρέθηκε κοινός τόπος"" μοιάζει με κακό ανέκδοτο, έως και με παραπλανητική κουτοπονηριά. 

Θεωρούσα πως ο Κουβέλης είναι ο καλύτερος πολιτικός που έχουμε. Έκανα λάθος.

Είχε μεν πολλά δίκια να φύγει απ' την Κυβέρνηση εδώ και πολλούς πολλούς μήνες, όπως και με αφορμή το μαύρο της ΕΡΤ - όταν φαινόταν ότι ο Σαμαράς δεν θα έκανε πίσω και δεν θα άκουγε κανέναν.  

Όμως οι αψυχολόγητες ενέργειες και δηλώσεις του, η αποχώρησή του όχι για τα θέματα που καίνε την κοινωνία αλλά για μια άσχετη διαφωνία για τον αριθμό μεταβατικών εργαζομένων είναι πράγματα που με μπερδεύουν, και ελπίζω σύντομα να εξηγηθούν.

37

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
> Ο Κουβέλης είναι ο καλύτερος πολιτικός που έχουμε, κατά τη γνώμη μου, και το έχω πει και άλλες φορές.Αποκλείεται ο Κουβέλης να είναι καλός πολιτικός (πόσω μάλλον ο καλύτερος που έχουμε), διότι δεν είναι καν σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις. Καλός θα ήταν ίσως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου καταβαλλόταν προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτα («εμείς έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε»).> Ο Σαμαράς με ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ πράξη νομοθετικού περιεχομένου κλείνει την ΕΡΤ, με την αιτιολογία πως διαφορετικά οι συνδικαλιστές δεν θα άφηναν να γίνει καμία απόλυση.Έχει άδικο; Πόσους ΔΥ απέλυσε ο Μανιτάκης;
Ωραίο το άρθρο αλλά έχω μια ένσταση. Ο Κουβέλης είναι ο καλύτερος πολιτικός που έχουμε; Για ποιο λόγο; Τι έχει κάνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες (με παραδείγματα πάνω σε πρακτικά ζητήματα όχι αοριστολογίες) ώστε να αξίζει αυτό τον τίτλο; Εκτός αν θεωρούμε κάποιον "καλύτερο πολιτικό" επειδή είναι ευγενής, πράος, σοβαρός και χειρίζεται άψογα την Ελληνική γλώσσα.
Ο Ρουπακιώτης της ΔΗΜΑΡ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που νοιάζεται αποκλειστικά για την συντεχνία του. Ο Ρουπακιώτης π.χ. αξίωνε την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στις ρυθμίσεις των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο Μανιτάκης από την άλλη αποτέλεσε διακοσμητικό στοιχείο - οι παρακάτω δηλώσεις του αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της νοοτροπία του "βρισκόμαστε σε μια φάση παγκοσμίου πολέμου και ζούμε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ως τη «σύγχρονη τέχνη του πολέμου" - διαπραγμάτευση στην διαπραγμάτευση για να μην γίνει τίποτα! Το συμμάζεμα του δημοσίου το επιβάλλει ο οικονομικός πόλεμος.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω πως ο Κουβέλης είναι ο καλύτερος πολιτικός που διαθέτουμε. Ούτε αγνό θα τον πω. Δεν τον είδα να κάνει μάχη για κανένα δικαίωμα, ούτε να εμποδίζει κάποια αδικία. Δεν έχω αντιπρόταση. Δεν έχω εγγύηση πως κάποιος άλλος θα μπορέσει να κρατήσει τα κουλά του έξω από το βάζο με το μέλι. Απλώς αποτυπώνω την βαθύτατη απογοήτευση που νιώθω.
Ο Κουβέλης εφυγε γιατι δεν θέλει να φαει ξυλο...Μετα την ΕΡΤ εχουν σειρα νοσοκομεια-ακουγεται για το Σωτηρια!-,ασφαλιστικα ιδρύματα,σχολεια και αλλα δημόσια αγαθα...Από την στιγμη που η νεοφιλελευθερη πτερυγα της ΝΔ εχει παρει τα ηνια με το δογμα κλεισιμο+ιδιωτικοποίηση=καθαρση,οσες κωλοτουμπες και να εκανε στο τελος θα ετρωγε τα μουτρα του.Νομίζω παντως,οτι το θεμα δεν ειναι -και δεν ηταν - ο Κουβελης.Το θεμα ειναι αυτο το εκτρωμα ΝΔΠΑΣΟΚ που αφου σε βιαζει,σου λεει,ελα να σε βοηθησω να το ξεπερασεις...(Για οσους κοιτανε μόνο τον Κουβελη ,-που τωρα εχει εκπεσει βορα στα νυχια των καναλιων που θα τοσο καιρό τον εγλειφαν-,ελπιζω να εχουν μπολικα λεφτά και την υγεια τους.)
Άρη σε γενικές γραμμές συμφωνώ πολύ με το άρθρο σου. Εγώ πιστεύω ότι ο Κουβέλης ήθελε από καιρό να απαγκιστρωθεί από μια συγκυβέρνηση που δεν του ταίριαζε και που την δέχθηκε μόνο και μόνο για να σωθεί η χώρα. Αλλά βέβαια ο λόγος που πήρε το ποσοστό αυτό στις εκλογές ήταν γιατί ήξερε ο κόσμος ότι είναι λογικός, έντιμος και μετριοπαθής πολιτικός που θα στάθμιζε τις ακροδεξιές τάσεις του Σαμαρά. Τώρα φεύγοντας από την συγκυβέρνηση αντί να μείνει και να το παλέψει σκληρά, νομίζω πως απορρίπτει τον ρόλο του ρυθμιστή που ανέλαβε πριν 1 χρόνο και αυτό με απογοητεύει. Σίγουρα πολλά θέματα δεν τα χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τελευταίο χρόνο, αλλά κανείς δεν είναι αλάθητος. Παρόλα αυτά ο χειρισμός της ΕΡΤ και η απίστευτη επιμονή να σωθούν εργαζόμενοι που το 99% του Ελληνικού λαού βλέπει ως προνομιούχους είναι ανεξήγητος εκτός και αν αποφάσισε να βγει από την κυβέρνηση πάση θυσία.
@De La Net __________________ (╯°°)╯︵ ┻━┻ 21.6.2013 | 15:47> ο Κουβέλης ήθελε από καιρό να απαγκιστρωθεί από μια συγκυβέρνηση που δεν του ταίριαζεΠράγματι, η λήψη αποφάσεων δεν του ταιριάζει.
Το χειρότερο είναι ότι θεωρείς ότι έχει αγνές προθέσεις. Νομίζω ότι το να θέλει να κρατήσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στις θέσεις του είτε το αξιζουν είτε όχι είναι πραγματικά αγνό. Μπράβο.
Αχ κε Φώτη μας...δεν πα να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερι αρκεί να μην απολυθεί ούτε ένας ΔΥ,να μη θιχτούν οι ιερές μας αγελάδες.Απίστευτος, ακατανόητος , καταστροφικός παραλογισμός!!!
Εκλογικά lose-lose η κίνηση.. Έχεις χάσει τους φανατίλες αντιμνημονιακούς με το που μπήκες στην κυβέρνηση και στήριξες τα μέτρα που στήριξες, χάνεις και τους μετριοπαθείς με το που βγεις -με αστεία αφορμή..aka the karatzaferis syndrome