ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
3.3.2024 | 13:14

''Έμψυχα'' αντικείμενα (λόγω μοναξιάς)

Άκουσα τη φράση ότι καλό είναι να μην δενόμαστε με αντικείμενα γιατί το πιο σημαντικό είναι το δέσιμο με ανθρώπους. Κι ότι τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα κι αυτά από ανθρώπους άρα δε γίνεται να αγαπάς κάτι υλικό και να το βάζεις πάνω απ' τους ανθρώπους. Κι ότι το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου κι όχι τα άψυχα υλικά αγαθά. Σε μένα προσωπικά είναι τα άψυχα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μου. Σε όλη μου τη ζωή (εκτός από μικρά διαλείμματα παρέας με ανθρώπους) κι έτσι συνεχίζεται και η ζωή μου. Αγαπώ τους ανθρώπους, θα ήθελα να έχω αλλά τελικά μόνο τα βιβλία μου κάνουν παρέα. Και οι ταινίες. Κι όχι δεν θυσίασα παρέες για χάρη των ενασχολήσεών μου με την ανάγνωση ή τη θέαση. Γιατί πολλοί απαντάνε κι αυτό. Σκεφτόμουν μάλιστα να αρχίσω να βγαίνω βόλτες έντονα όπως παλιά με την ελπίδα μιας νέας γνωριμίας. Αλλά όπως δεν ήρθε παλιά που έβγαινα, έτσι δεν θα 'ρθει και τώρα. Οι σελίδες των βιβλίων, οι χάρτινοι ήρωες καθώς κι εκείνοι των ταινιών δεν με παράτησαν ποτέ. Πάντα ήταν δίπλα μου. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Δεν φταίνε αυτοί, δεν φταίω εγώ, ας το λήξουμε έτσι. Πάντως κάποιες φορές τα αντικείμενα είναι πιο ''έμψυχα'' και πιο πρόθυμα να σου κάνουν παρέα από τους ανθρώπους οι οποίοι στη θέα σου αδιαφορούν επιδεικτικά.
10
 
 
 
 
σχόλια

Με όλα μπορούμε να δεθούμε συναισθηματικά.Με ανθρώπους, ζώα, φυτά, άψυχα αντικείμενα.... επειδή αγαπάμε τη ζωή την ίδια. Και πίστεψέ με, όσο το βλέπουμε έτσι παύουμε τις συγκρίσεις ανάμεσα στο τί υπερτερεί και έναντι ποιού.

Τα άψυχα αντικείμενα σαν κι αυτά που αναφέρονται στην εξομολόγηση επαναφορτίζουν και γεμίζουν τους γεμάτους ψυχικά χαρίσματα και καλλιεργημένους ανθρώπους.
Υπάρχουν πολλοί γεμάτοι από φαϊ, από χρήμα, από παρέες, από έρωτα, από φιλίες, από υλικά αγαθά που δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους, όπως φαίνεται κι από τα στατιστικά στοιχεία περί ανάγνωσης βιβλίων.
Γενικά οι φελλοί εκτιμώνται για την κενότητά τους.
Οι αναγνώστες, οι θεατές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη όχι για να βγάλουν χρήμα, αυτοί είναι που απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο.
Οι χαχανίζοντες μπουρδολόγοι είναι πρώτοι στη λίστα της συντριπτικής πλειοψηφίας για επικοινωνία μαζί τους.

Άλλο τα υλικά αγαθά κι άλλο τα καλλιτεχνικά ποιοτικά αντικείμενα στα οποία αναφέρεται η εξομολόγηση. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι πολύ καλύτερη παρέα από έναν γεμάτο άνθρωπο (τουλάχιστον αυτόν που η πλειοψηφία θεωρεί γεμάτο).
Το ίδιο και οι ταινίες και η κάθε είδους τέχνη.

Σε νιώθω. Οι άνθρωποι συχνά σε απογοητεύουν και πολύ σπάνια αλλάζουν χαρακτήρα και συμπεριφορά σε αντίθεση με τα "έμψυχα αντικείμενα" (ωραία παρομοίωση) που ποτέ δεν θα σε ξενερώσουν. Αν διάβασες κάποτε ένα πολύ καλό βιβλίο (για κάποιο λόγο μου ήρθε στο μυαλό Ο Αλχημιστής του Πάουλο Κοέλιο) ή μία πολύ καλή ταινία (εδώ μου ήρθε το Fight Club) , όσες μα όσες φορές και αν διαβάσεις το ίδιο βιβλίο ή δεις την ίδια ταινία δεν πρόκειται να απογοητευτείς. Στη χειρότερη των περιπτώσεων απλά γίνεται με τον καιρό λίγο προβλεπόμενο επειδή έχεις απομνημονεύσει το τέλος του, μέχρι εκεί όμως, ποτέ δε θα περάσει στην αντίπερα όχθη και από εκεί που σου άρεσε πάρα πολύ, να σε ξενερώσει πάρα πολύ. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Μπορεί το 5% ή 10% τους να σε μαγεύει και να σε γοητεύει τόσο που να ενθουσιάζεσαι και το 90-95% να είναι απλά αδιάφορο και να λες "να υπομείνω το 90-95% απλά για χάρη του 5-10% ή να φύγω μακριά από αυτό το άτομο;" αλλά δεν έχεις εναλλακτικές επιλογές. Βιβλία υπάρχουν εκατομμύρια, ακόμα και 1 βιβλίο να διαβάζεις κάθε μέρα δεν θα τα διαβάσεις όλα, και συνέχεια εκδίδονται και άλλα. Ταινίες χιλιάδες και κάθε χρόνο βγαίνουν δεκάδες. Άνθρωποι υπάρχουν μεν δισεκατομμύρια αλλά στον στενό κοινωνικό-οικογενειακό-επαγγελματικό-φιλικό κύκλο ενός ατόμου είναι ελάχιστοι. Και επίτηδες δεν ανέφερα ερωτικού επειδή εκεί υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος συμβιβασμός καθώς περιπλέκονται τα πράματα και υπάρχει μέσα και η έλξη, κάτι εξαιρετικά εύθραυστο και φευγαλέο που δεν υπάρχει σε καμία άλλη μορφής κοινωνική ομάδα. Οπότε ναι, έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις είναι είτε μερικοί θέλουν να το καταλάβουν είτε όχι. Φυσικά και δεν θεοποιούμε τα έμψυχα αντικείμενα ούτε αυτά αντικαθιστούν άλλους ανθρώπους (ακόμα δηλαδή, με το AI πολλά άλλαξαν και θα αλλάξουν αλλά μακροπρόθεσμα θα εφαρμοστούν οι αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα βρισκόμαστε σε επίπεδο trial & error και beta testing) αλλά ναι, ισχύουν όλα αυτά. Ό,τι σου δίνει ευχαρίστηση, αυτό να κυνηγάς και μην νοιάζεσαι καρφάκι άμα σε καποιους αυτό ξινίζει.

Τα αψυχα αντικειμενα σου γεμιζουν ισως το χρονο , απασχολουν το μυαλο σου, αλλά τις νυχτες παντα μονος θα νιωθεις χωρις μια ανθρωπινη κουβεντα , χωρίς καποιον ν ακουσει τις σκεψεις σου , τις ανησυχιες σου, να μοιραστεις τις χαρές και τις λύπες σου. Σαν την ανθρωπινη επαφή τίποτα!

Μπορεί να την θες και να μην την έχεις την ανθρώπινη επαφή.
Και όχι δεν ισχύει πως ό,τι θέλουμε υπάρχει τρόπος και να το έχουμε.
Παράδειγμα οι τόσοι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια σχέση μόνο και μόνο για να μην είναι μόνοι ή γιατί ''πρέπει'' ή για άλλους λόγους κι όμως δεν θέλουν τον άνθρωπό τους.
Το ίδιο ισχύει και για τις φιλικές παρέες. Κάποιες από αυτές γίνονται απλά για να υπάρχουν.
Άλλοι θέλουν και σχέσεις και φίλους και δεν τα έχουν ούτε πρόκειται να αποκτήσουν.

Το ρήμα που χρησιμοποίησες στην αρχή είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη.
Αυτό το ''βρεις''.
Πώς τους βρίσκεις δηλαδή;
Εδώ θα έχουμε άλλη μια αέναη συζήτηση όπου κάποιος προτρέπει ένα άτομο που δεν έχει παρέες να πάει σε διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας και το άτομο πάει εκεί και δε γίνεται τίποτα.
Και μετά το άτομο που είναι μόνο του γυρνάει και λέει ότι πήγε σε χώρους να βρει παρέα και δεν έγινε τίποτα και τότε αυτοί που του πρότειναν αυτό τον τρόπο εύρεσης παρέας αρχίζουν να του λένε ''μα δεν πάμε κάπου απλά για να βρούμε παρέα γιατί έτσι δείχνουμε απελπισμένοι, πάμε κάπου μόνο αν μας αρέσει''.
Οπότε άστα μην τα συζητάς καλύτερα.
Ωραία ιδέα η συγγραφή βιβλίου μαζί με κάποιο άλλο άτομο, προσωπικά με γοητεύει πολύ. Αν την προτείνω κάπου θα σκάσουν ειρωνικά στα γέλια οι περισσότεροι αλλά δεν πειράζει. Αν είχα κάπου να την προτείνω.
Αν έχεις κάποιο άτομο που στη σημερινή ειδικά εποχή ψάχνει κάτι τέτοιο, πες μου.
Χαιρετώ.

κάποιος προτρέπει ένα άτομο που δεν έχει παρέες να πάει σε διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας και το άτομο πάει εκεί και δε γίνεται τίποτα.
Και μετά το άτομο που είναι μόνο του γυρνάει και λέει ότι πήγε σε χώρους να βρει παρέα και δεν έγινε τίποτα και τότε αυτοί που του πρότειναν αυτό τον τρόπο εύρεσης παρέας αρχίζουν να του λένε ''μα δεν πάμε κάπου απλά για να βρούμε παρέα γιατί έτσι δείχνουμε απελπισμένοι, πάμε κάπου μόνο αν μας αρέσει''. - αυτό ακριβώς όμως!!