ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
23.8.2021 | 19:12

Άλλοι κόσμοι

Με τον φίλο μου ήμασταν μαζί 1 χρόνο. Εργάζομαι σε κατάστημα με εκλεκτά προϊόντα πανάκριβα και έχουμε πελάτες σεφ κ.λπ. Φέτος περάσαμε από το χωριό του φίλου μου. Επειδή ο πατέρας του διατηρεί με την αδερφή του ψητοπωλείο, τους πήγα για δώρο αφρό αλατιού Μεσολογγίου (το πιο ακριβό ελληνικό αλάτι) σε αρκετά μεγάλο βαζάκι καθώς και κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, το πιο μεγάλο βάζο που είχαμε στο μαγαζί. Περάσανε δυο εβδομάδες, όλα καλά. Σε κάποια φάση παίρνει ο πατέρας του φίλου μου τηλέφωνο και τον ρωτάει αν του άρεσαν τα προϊόντα. Του είπε ότι έβαλε το "χοντρό αλάτι" στις ελιές για να γίνουν και το "πιπέρι" το έριξε σε πέντε δόσεις σε ψητά και τελείωσε γρήγορα. Δεν μπορούσε, λέει, να φέρει λίγο παραπάνω η καρμίρω. Στο χωριό τους τα έχουνε με το σακί και με κοιμήσανε κι ένα βράδυ. Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Ο φίλος μου πήρε τη θέση του πατέρα του και με είπε τσιγκούνα. Του έκλεισα για πάντα την πόρτα, λέγοντας "όταν κάνεις ενα γκουγκλάρισμα και δεις πόσο κάνουν, θα σου πέσουν τα μαλλιά. Αλλά και 50 λεπτά να έκαναν, η συμπεριφορά σου είναι άθλια." Όλα είναι θέμα παιδείας.
12
 
 
 
 
σχόλια

Τρώγεστε με τα ρούχα σας.
Το δώρο το κάνεις αναλόγως του χαρακτήρα που έχει ο άλλος και εν μέρει τις ανάγκες του.
Από τη στιγμή που έμεινες εκεί είχες δει σε τι φάση βρίσκονται.
Τέλος πάντων δε συμπάθησαν και γι' αυτό δεν πρόκειται να εκτιμήσουν κανένα δώρο σου. Εσύ πάλι από τη μεριά σου δεν τους συμπάθησες, γιατί σου φάνηκαν "λαϊκοί" και μπορεί με τη συμπεριφορά σου προς αυτούς να το έδειξες κιόλας. Οπότε...

Σιγά βρε που θα του πέσουν τα μαλλιά...Είπαμε. Πάντως νομίζω πλάκα κάνει, δεν μπορεί να τα εννοούσε στα σοβαρά. Πρώτον: που τις βρήκε τις ελιές για αλάτισμα; Μαζεύει κανείς ελιές Αύγουστο μήνα; Δεύτερον: έχει ψητοπωλείο και δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του πιπέρι; Μας δουλεύει; Ή μήπως μπορεί κανείς να μπερδέψει το ένα με το άλλο; Αδύνατο. Για αυτό σου λέω, προφανώς πλάκα έκανε ο άνθρωπος.

Πολύ σωστή διαπίστωση. Φένεται ξεκάθαρα οτι έκανε πλάκα στον γιό του. Η συγκομιδή της ελιάς γίνετε τέλη φθινοπώρου και τότε τις φτιάχνουν και με το αλάτι. Γενικά αυτά που τους πήρε έγραφαν πάνω στην συσκευασία τι είναι. Όσο χαζοί και να είναι θα καταλάβαιναν ότι δεν είναι πιπέρι ο κρόκος και κλασικό χοντρό αλάτι ο αφρός αλατιού κι ας μην τα είχαν ξανακούσει ποτέ. Δεν τους τα πήγε χύμα. Ασε που ο κρόκος δεν έχει καμία σχέση γευστικά με το πιπέρι.

Μου θύμισες μια γνωστή μου που της πήγα δώρο ακριβά σοκολατάκια σε μια όμορφη συσκευασία και τα έκανε όλα μια χαψιά! Τα καταβρόχθισε μονομιάς! Νομίζω όμως ότι τελικά εμείς έχουμε το πρόβλημα που παίρνουμε ακριβά δώρα σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να τα εκτιμήσουν... Πρέπει το δώρο να συμβαδίζει με την περίσταση και το άτομο στο οποίο απευθύνεται. Εμένα για παράδειγμα, η οικογένεια του άντρα μου, όταν μου κάνει ένα δώρο μια στο τόσο είναι συνήθως χαμηλής αξίας και απαράδεκτου γούστου αλλά τα δέχομαι με χαμόγελο και ευγένεια για να μην τους κακοκαρδίσω! Άσχετα που μετά τα κρύβω στην αποθήκη για να μην τα βλέπω!

Εξομολογουμενη και οι δυο πλευρές είσαστε λάθος. Από την μια εσύ που δημιουργείς μια αναντιστοιχία μεταξύ δώρου και ανθρώπου στον οποίο απευθύνεται. Επιλέγεις προϊόντα που απευθύνονται σε σεφ για έναν άνθρωπο λαϊκό που για την δική του κουζίνα αυτά τα υλικά είναι «άγνωστα» κ αχρείαστα κ περιμένεις να τα εκτιμήσει χωρίς καν να τον εκπαιδεύσεις στο το είναι αυτά τα υλικά κ που μπορεί να φανούν χρήσιμα. Ο δε πατέρας παντελώς απαίδευτος ΚΑΙ ψυχικά- συμπεριφορικά καθότι σε χαρακτήρισε τσιγκούνα. Ο πιο άστοχος όμως όλων είναι ο συντροφος σου. Προφανως έχει πολλά ελλείμματα μέσα του για αυτό το λίγο είδε έλλειμμα στο δώρο σου. Εγώ θα εστίαζα εκεί κ θα του έλεγα ότι «το μόνο φτηνό που εγώ βλέπω είναι η δική σου συμπεριφορά για αυτό θα κάνω την χάρη στον εαυτό μου να επιλέξω ένα άλλον άνθρωπο που θα με στοχάζεται με λιγότερη φτήνια από ότι εσύ».

Αυτά τα προϊόντα απευθύνονται σε όλο τον κόσμο. Όλες οι θείες μου στο χωριό τα γνωρίζουν μιλάμε για ηλικίες 70 και 80 χρονών. Δεν ξέρω γιατί πολλοί πιστεύουν ότι είναι επτασφράγιστο μυστικό και τα γνωρίζουν μόνο όσοι εργάζονται σε Delikatessen Shop και οι σεφ αυτού του κόσμου. Έχω δει σε πολύ κυριλάτο εστιατόριο στην κάρτα σαλάτα με πορτοκάλι και ελιές. Πορτοκαλοσαλάτα έφτιαχνε η γιαγιά μου (επαρχία, Ήπειρος) έβαζε μέσα και ψιλοκομμένο πράσο. Εκείνη την έλεγε πορτοκαλοσαλάτα, η ονομασία στο προαναφερόμενο εστιατόριο ήταν κάτι σαν "το πορτοκάλι που νόμιζε ότι ήταν Σκίουρος την ώρα που συνάντησε το μεθυσμένο Αυγοτάραχο". Όταν την ζήτησα από τον σερβιτόρο "θα ήθελα μια πορτοκαλοσαλάτα" ο άνθρωπος κατάλαβε τι ήθελα, δεν μου είπε "Κυρία μου δεν σας καταλαβαίνω, Εδώ το μενού είναι των εφτά Ηπείρων και των 45 Ωκεανών σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου". Για αυτό δεν χωνεύω τα κυριλάτα εστιατόρια, κλέβουν την συνταγή της γιαγιάς μου χωρίς καν να πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα. Αλλά ας όψεται, καμιά φορά δεν μπορείς να τα αποφύγεις.

Ακριβώς έτσι, Friteza! Αν κάποιος ντύνεται από τα φθηνά κινέζικα και του πας Rolex, χωρίς ο άλλος να έχει ακούσει για τέτοια μάρκα, θα νομίσει ότι το πήρες σε κανένα παζάρι, δεν έχει καν το μάτι του μαθημένο σε ακριβά πράγματα. Αντιθέτως, το ίδιο άτοπο είναι να σου κάνουν δώρο πλαστικά σκουλαρίκια με πούπουλα, ας πούμε, όταν φοράς κοσμήματα μόνο από Swarovski και πάνω . Δεν είναι θέμα αξίας του δώρου, αλλά θέμα του ότι δεν έχουν προσπαθήσει να μάθουν το γούστο σου ή να χρησιμοποιήσουν λίγη φαντασία και αντ' αυτού σου πήραν κάτι τυχαίο. Τώρα, στην περίπτωση της εξομολογούμενης, έγινε ακριβώς η ίδια ιστορία με τη γνωστή σου ή τον υποτιθέμενο τυπά με τα κινέζικα και το Rolex. Οι αποδέκτες του δώρου δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν όχι μόνο την αξία του δώρου, αλλά και τη φαντασία που έβαλε η κοπέλα (επειδή αν δεν την ένοιαζε, θα τους έπαιρνε ένα μπουκάλι ρετσίνα). Επίσης, η κοπέλα φαίνεται ότι ναι μεν της κόστισε το δώρο, αλλά δεν καυχιόταν γι' αυτό και ίσως γι' αυτό οι τόσο απλοϊκοί άνθρωποι δεν πήραν χαμπάρι τι ξεχωριστό δωράκι ήταν. Αυτό που με πείραξε στην ιστορία αυτή ήταν ότι ο σύντροφός της δεν πήρε το μέρος της. Ο άνδρας που θες να δεις σοβαρά, θα προσπαθήσει να μάθει πρώτα κι από σένα τι συνέβη πριν γυρίσει εναντίον σου, έστω και για πλάκα. Αν είναι η κοπέλα από τώρα ν' αποδεικνύει στον δικό της ότι όχι, δεν είναι τσιγκούνα και όχι, το δώρο ήταν επιλεγμένο με γούστο, άσ' το. Ας πάει ο άλλος να βρει αυτήν που θα πάρει στο μπαμπά του ένα μπουκάλι ρετσίνα και θα το παρουσιάζει κιόλας λες κι έκανε τη σούπερ κίνηση.