Θεοδωράκης κατά Ρεπούση: «Aν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο.»

Θεοδωράκης κατά Ρεπούση: «Aν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο.» Facebook Twitter
73

Ήταν το πρόσωπο των ημερών η Μαρία Ρεπούση και κατηγορήθηκε για την διαφορετική της άποψη σε σχέση με ιστορικά (ή τελικά όχι;) γεγονότα. 

Στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε τη δική της πλευρά

-
"Από την εθνική ορθότητα στην εθνική τρομοκρατία"

Tης Μαρίας Ρεπούση

Ηταν το 2006-2007 που η υπόθεση του βιβλίου της 6ης Δημοτικού βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητας. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόσυρση του βιβλίου ήταν τότε ότι οι ιστορικές απόψεις που το συγκεκριμένο βιβλίο εξέφραζε ήταν μειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία, ανήκαν μόνο σε ένα μικρό κύκλο διανοουμένων που έτυχε να είναι πανεπιστημιακοί ιστορικοί αλλά δεν ήταν σωστό η άποψή τους να διδάσκεται στα σχολεία. Μας πήραν τα πανεπιστήμια έγραφαν τότε, δεν θα μας πάρουν και τα σχολεία. Η κυρία Ρεπούση, πάντα με το κυρία βεβαίως βεβαίως, δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει, δεν μπορεί όμως να γράφει τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία μας. Μάλιστα. Το περιβόητο βιβλίο ιστορίας με τη βοήθεια του ατυχούς «συνωστίζονται» αποσύρθηκε τελικά από τα σχολεία και οι σχολικές τάξεις επέστρεψαν στο καθεστώς εθνικής ορθότητας στο οποίο οφείλουν να λειτουργούν τα σχολεία της χώρας.

Πέρασαν από τότε κάποια χρόνια. Χρόνια δύσκολα για τον κόσμο και την Ελλάδα. Χρειάστηκε να ξανασκεφθούμε τον τρόπο που πορευθήκαμε, να ξαναδούμε τα κεκτημένα και μαζί με τα ξερά να καούν και πολλά χλωρά ή ακόμα χειρότερα να καίγονται τα χλωρά και τα ξερά να παραμένουν άκαυστα. Ανάμεσα τους και το καθεστώς της εθνικής ορθότητας που έγινε πια καθεστώς τρομοκρατίας. Τώρα δεν πρόκειται για την ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο αλλά τι γράφει κάποιος/α σε μια επιστολή που στέλνει σε συναδέλφους του, τι υπονοεί αναφερόμενος/η σε εθνικούς μύθους που στοιχειώνουν τις ιστορίες όλων των χωρών, τι πιστεύει για όσα οι κοινότητες ή οι εργολαβίες της μνήμης πέρασαν από τη μια γενιά στην άλλη, τι ερευνά και τι γράφει στα βιβλία του. Οχι γιατί ενδιαφέρεται για την άποψη. Καθόλου. Η ομολογία ενδιαφέρει, η θετική ή η αρνητική ομολογία για να αποδοθούν τα δέοντα.

Από το καθεστώς της εθνικής ορθότητας περάσαμε σε καθεστώς εθνικής τρομοκρατίας. Κινδυνεύεις πραγματικά αν δεν συμφωνήσεις με την επικρατούσα άποψη. Κυρίως αν είσαι εκπαιδευτικός και είχες, για παράδειγμα, την έμπνευση να τραγουδήσουν τα παιδιά στην τάξη τραγούδι του Χατζιδάκι με τον ύποπτο τίτλο «Κεμάλ». Αν είσαι πολιτικός καλύτερα ή χειρότερα δεν ξέρω ακριβώς. Νομίζω χειρότερα. Γι’ αυτό και μεγάλη η προσέλευση προσκυνήματος και ομολογίας. Ούτε ένα ερωτηματικό, ένα δεν ξέρω βρε αδελφέ, ας αφήσουμε τους ειδικούς να μας πουν, να μας διαφωτίσουν τι έγινε, πώς έγινε, γιατί έγινε. Οχι, έτσι έγιναν τα πράγματα και όλοι οφείλουν έτσι να τα αφηγούνται. Σε κάποιες χώρες, στις οποίες ελπίζω να μη συμπεριληφθεί τελικά και η δική μας, αλίμονο για όσους και όσες υπάρχουν τεκμήρια από διαφορετικές αφηγήσεις.

=====

Νωρίτερα σήμερα:

Επίθεση κατά της Μαρίας Ρεπούση και των απόψεων της εξαπολύει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη που έδωσε στους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη, με θέμα την "Ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων", με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο μουσικοσυνθέτης κάνει λόγο για "λεπτεπίλεπτους αριστερούς" που έχουν φτάσει στον εθνομηδενισμό και επικεντρώνει στη Μαρία Ρεπούση, λέγοντας "αν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο. Πήγαινε να ζήσεις αλλού. Πήγαινε στη Νιηγρία.»

Ελλάδα
73

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Ξερεις τι θα ακουσεις Μικη τωρα ....Ενδιαφερουσα η αποψη σου αλλα θα σε πουνε φασιστα και προδοτη της αριστερας η ακομα και γερο που τα εχει χασει...Μπορει να ακουσεις κιολας οτι δεν πρεπει να μιλας γιατι αυτο που αντιπροσωπευεις ειναι εκτος μοδας στους αριστερους κυκλους..Προσεχε Μικη θα σε φανε οι διανοουμενοι...
Είναι η πιβεβαίωση του ρητού, πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται όταν αποκτά εξουσία. Δείτε τί ωραία που ταιριάζει στην δήλωση:"αν είχα δύναμη θα της έπαιρνα το διαβατήριο. Πήγαινε να ζήσεις αλλού."Έγινε ο Μίκης αυτό που πολεμούσε.
Μη ξεχνάτε το τι έχει προσφέρει αυτός ο άνθρωπος στην αριστερά. Ναι μπορεί να ήταν ολίγο ρεφορμιστής και οπορτουνιστής αλλά υπάρχουν πολύ χειρότεροι του. Εξάλλου είναι και υπερήλικας, λογικό να είναι συντηρητικότερος. Αυτή την στιγμή η εξαφάνιση του ρατσισμού από την κοινωνία είναι αδύνατη, και φυσικά δε βοηθάει ο εθνομηδενισμός. Μπορεί η εθνική υπερηφάνεια να είναι κάτι χαζό (γιατί να είσαι υπερήφανος για κάτι που δεν έκανες εσύ;), αλλά δε μπορείς να το μηδενίζεις τελείως.
Εθνομηδενιστες. Πολυ σωστα τα λεει ο κυριος Θεοδωρακης. Βεβαια αν δεν ηταν αυτος που ειναι, θα λεγατε οτι ειναι εθνικιστης και Χρυσαυγητης.. Εκει εχει φτασει το επιπεδο της συζητησης.
@Ινστρούχτορας η αριστερά δεν στέλνει εξορία στο εξωτερικό αντιφρονούντες και μάλιστα αντιφρονούντες σε ιδεολογήματα της μετεμφυλιακής δεξιάς (γιατί μη νομίζεις ότι οι "εθνικοί μας μύθοι" είναι και καμιά τρισχιλιόχρονη υπόθεση. Προπαγάνδα του κ... για διαμόρφωση φασισταράδων είναι, που τη λούστηκαν κυρίως οι γενιές του '50-'70 και πολύ κακώς δεν την ξερίζωσε ο Παπαντρέος).
Όποτε σας βολεύει βαφτίζετε αριστερά τον Ανδρέα και το Πασόκ και λέτε ότι η αριστερά φταίει για τη διαφθορά του κράτους και τα σημερινά μας χάλια και όποτε σας βολεύει προδικάζετε εις βάρος της αριστεράς λέγοντας ότι δεν έχει διαπράξει το τάδε ή το δείνα έγκλημα επειδή δεν ήρθε ποτέ στην εξουσία.
O ιδεολογικός αχταρμάς του Μίκη μάους. Βρυκόλακας 400 ετών και ακόμη να πολιτικοποιηθεί, ούτε στα καφενεία δεν τα λένε αυτά, πιο αγανακτισμένος πεθαίνεις, αλλά δεν το βλέπω. Σεβαστό το έργο του, αλλά γιατί πρέπει να έχει βαρύτητα η αποψάρα του Θεοδωράκη που μοιάζει με τον Παϊσιο της αριστεράς.Εθνοπατριωτική αριστερά my ass. Εργατική ταξική συνείδηση, όχι συνείδηση ναφθαλίνης.Ένα το χελιδόνι και τα κλουβιά πολλάΓια να γυρίσει ο ήλιος, θέλει μυαλά πολλά
Καλα και γιατι αγανακτεις ετσι τωρα εσυ;Μαζεψε την χολη σου για την lifo τοτε, ή μαθε να προστατευεις την κριση σου απο τις ειδησεις.Μπαινεις εδω μεσα να βγαλεις τον ασεβη τσαμπουκα σου για καποιον που σε εχει γραμμενο στα παλαιοτερα με ολο το δικαιωμα γιατι δεν σου χρωσταει τιποτα.Και γω διαφωνω με το πολιτικο πνευμα του Θεοδωρακη, με τις δαφνες και τα στεφανα και με την παρωχημενη πια προσωπολατρεια επανω του που ενδεχομενως να την απολαμβανει.αλλα πραγματικα, δεν νομιζω οτι μας οφειλει και τίποτα, και καταλαβαινω την σταση του περισσοτερο απο την δικη σου.Λιγο σεβασμος σε εναν ανθρωπο που εκανε οτι δεν κανουμε εμεις οι κοτες εδω μεσα. Και δεν λεω να μην τον κρινουμε, αλλα τι τροπος!Εχει το δικαιωμα να ειναι αυτος που ειναι και Θα μπορουσαμε απλουστατα εμεις να διαφωνουμε μαζι του, να μην τον πιστευουμε και τελος. Πολιτισμενα.Απογοητευομαι, ακριβως οπως τοτε απο τους Αγανακτισμενους στο Συνταγμα. Πολυ περισσοτερο απο οσο θα μπορουσε να με απογοητευσει ποτε ο Θεοδωρακης και ας εβαλε και αυτος το λιθαρακι του στην πλατεια.
Πρώτον, όταν αναφέρεσαι σε "κότες" να κρατάς το χαρακτηρισμό για τον εαυτό σου ή τη συλλογικότητα, κόμμα, ομάδα που ανήκεις.Δεν νομίζω να γνωριζόμαστε και να ξέρεις το τι κάνω. Και δεν μου αρέσουν οι ηρωισμοί ούτε έχω το ακαταλόγιστο.Δεύτερον, ο καθένας κρίνεται από τα λόγια και τις πράξεις του καθημερινώς, και για αυτά κρίνεται και ο Θεοδωράκης. Αν θέλει να μην κρίνεται να μην ανοίγει το στόμα του και να πετάει μπαρούφες.Τρίτον, σέβομαι αυτούς που είναι αξιοπρεπείς και αντιστέκονται ως τα γεράματα και όχι αυτούς που κάνουν δημόσιες σχέσεις με την εξουσία και πνίγονται σε μια ιδεολογική λάσπη.Τέταρτον δε βγάζω κανένα τσαμπουκά, ο άνθρωπος για μένα, είναι ένα αστείο όπως είναι και του καταλογίζω ως ελαφρυντικό το οτι είναι συνομήλικος με το δράκουλα.Πέμπτον, ούτε μου χρωστάει, ούτε του χρωστάω και εγώ γραμμένο τον έχω, αμοιβαία είναι αυτά(όχι ομόλογα).Οι αγανακτισμένοι(μεγάλο μέρος) είναι αυτό που λέγαμε κάποιοι εκείνο τον καιρό, πρώην πασοκονεοδημοκράτες που εκφασίστηκαν, διότι τα βρήκαν μπαστούνια. Καμία απογοήτευση για μένα.Ο τρόπος μου όντως είναι κάπως, δεν είμαι και υποστηρικτής του politically correct δόγματος, αλλά συγκρίνοντάς τον με αυτόν του Θεοδωράκη, είμαι αρκετά politically correct.
ειδες τι ασχημο ειναι;επισης: τα "ελαφρυντικα" δεν "καταλογιζονται", αφορουν φυσικη και εκ των πραγματων μειονεκτικοτητα θεσης βολης και ετσι γινονται ΣΕΒΑΣΤΑ! (Βρυκόλακας 400 ετών και ακόμη να πολιτικοποιηθεί-πιο αγανακτισμένος πεθαίνεις, αλλά δεν το βλέπω)?αν ανηκα σε παραταξη η ομαδα ή δεν θα μουν κοτα ή δεν θα χα την συναισθηση οτι ειμαι. Ειμαι ομως και ναι, οκ, το κραταω για τον εαυτο μου, και εχω ετσι την υποχρεωση να μιλαω με σεβασμο για αυτους που δεν ειναι, οτι και να τους καταλογιζω μιλωντας.(εδω αντιφασκεις επισης ως προς το αν ειναι καλο να πολιτικοποιειται κανεις η οχι, ενω θετεις και θεμα ηλικιας παρ ολα τα "ελαφρυντικα" που καταλογιζεις)Προφανως και η αξιοπρεπεια και η αντισταση για σενα ειναι κομμενη και ραμμενη στα μετρα τα δικα σου, στα μετρα τα δικα μου παντως δεν διακρινω τιποτε απο τα δυο στον τροπο που σχολιαζεις γιατι λειπει ο πολιτισμος που ειναι κριτηριο και για τα δυο.. Μου θυμιζει τους Αγανακτισμενους, το μεγαλο μερος που λες(που ειναι σκετη απογοητευση ως αντανακλαση του πνευματος της εποχης και της μονοπωλησης της κοινωνικης αντιστασης, οτι και να ηταν οτι και να γιναν. Ευτυχως δεν πιστεψα ποτε στο εγχειρημα, οπως ουτε και στον Θεοδωρακη.)Επισης...δεν σχολιασα το οτι κρινεις τα λεγομενα του, αλλα τον τροπο. Εσυ μαλλον κατι του χρωστας, αν και δεν νομιζω να σου τα ζητησε και πισω.το politically correct δεν με απασχολει γιατι δεν κατανοω τι σημαινει και τι περιγρααφει, οποτε δεν με νοιαζει ποσο εισαι και ποσο ειναι ο Θεοδωρακης, σχολιασα τον τροπο σου.Συμβουλη: όταν θες να καυτηριασεις, καν το με χιουμορ η με ευρηματικη ειρωνια. Ακονιζει το μυαλο το δικο σου και των αλλων και ειναι επικοδομητικο. Τοτε ίσως να σουν πιο εποικοδομητικος/η απο τον Θεοδωρακη, αν μας ελεγε κανεις οτι ειναι και αυτος κατι τετοιο. Παντως το σχολιο σου δεν το βρισκω τετοιο, οπως τελικα και το "κινημα" των Αγανακτισμενων(μεγαλο μερος), που περαν των αλλων, σιγουρα, και χιουμορ δεν ειχαν.:)
Σπουδαιος συνθετης, λαικιστης πολιτικος. Φοβαμαι οτι ειναι ακομα χειροτερη η λεξη που χαρακτηριζει τις κατα καιρους δηλωσεις του αλλα σεβομαι την ηλικια του και προτιμω να αυτοπεριοριστω !
....εσυ να φυγεις....να πας αλλού..η αριστερά σας τελείωσε..τώρα με τη νέα Αριστερά με Πετρο Τατσόπουλο , Μαρία Ρεπούση και τα άλλα παιδιά όλα αυτά που ήταν γίνονται ξανά μέσα απ τη δικη τους τη ματιά....ohh yeahhhh...
Τι μένει να κάνεις όταν τα ινδάλματά σου δεν βγάζουν πλέον νόημα; Όταν οι άνθρωποι που θεωρείς ότι είναι τα πιο λαμπρά παραδείγματα του έθνους τα'χουν χάσει και δεν τους αναγνωρίζεις πλέον;"όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, μωραίνει" που θα'λεγε και ο μπαμπάς μου και ας το αγνοήσουμε και αυτό. Ευτυχώς η προσφορά του Μίκυ είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε θα μπορούσε να της αφαιρέσει έστω και λίγη δόξα.
Ἕνας ἄνθρωπος ποὺ ἀπὸ τὸ Κ.Κ. μπόρεσε χωρὶς δεύτερη σκέψη νὰ γίνει βουλευτὴς τοῦ κ. Μητσοτάκη, τώρα συγχέει τὴν διαφορὰ ἐθνο-κράτους μὲ τὸν ὅρο ἐθνότητα/ἐθνοτικὴ ὁμάδα (διότι στὴν οὔσία αὐτὸ κάνει). Δὲν ἐκπλήσσομαι! (Σὲ καμία περίπτωση δὲν τάσσομαι ὑπὲρ τῆς κ. Ρεπούση, ποὺ ἔχει ξεφύγει τελευταία. Μοῦ τὴν δίνει κατακούτελα ὡστόσο νὰ βλέπω τὸ γερασμένο σύστημα ποὺ εὐθύνεται γιὰ τὴν κατάντια μας νὰ μᾶς κουνᾶ καὶ τὸ δάχτυλο ἀπὸ πάνω!)
Somebody stop him! Θλίβομαι ειλικρινά (αν και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελώ υποστηρίκτρια της Ρεπούση) με το Μίκυ. Είναι καλύτερο οι δικοί του άνθρωποι να τον προστατεύσουν από τα μέσα πριν γίνει η καινούργια Δημουλά...
Σημείωση: ο Θεοδωράκης ήταν -πρωτίστως- συνθέτης, και πολύ άξιος καλλιτεχνικά. Είναι κρίμα να κρίνονονται οι πάντες με βασικό γνώμονα τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Το πόσο λάθος είναι αυτή η νοοτροπία φαίνεται από τις περιπτώσεις Δημουλά, Νταλάρα, Αλκ.Ιωαννίδη, που αν και δεν έγιναν γνωστοί για την πολιτική τους δράση, σαν τον Θεοδωράκη, και πάλι ο κόσμος τους κρίνει με βάση τις πολιτικές τους δηλώσεις και από εκεί που τους είχε ήρωες τους κάνει εξιλαστήρια θύματα. Θέλει reset η όλη νοοτροπία και να προσπαθήσουν οι άνθρωποι να εχουν το δικό τους κριτήριο