Παραπομπή Τραμπ: Η Βουλή παραθέτει προδικαστικό έγγραφο 80 σελίδων κατά του πρώην προέδρου

Παραπομπή Τραμπ: Η Βουλή παραθέτει προδικαστικό έγγραφο 80 σελίδων κατά του πρώην προέδρου Facebook Twitter
Παραπομπή Τραμπ: Η Βουλή παραθέτει προδικαστικό έγγραφο 80 σελίδων κατά του πρώην προέδρου (EPA)
3

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί επειδή είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ανέφεραν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, κατά το briefing πριν την έναρξη της δίκης Τραμπ για «υποκίνηση βίας» αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην «υποκίνηση εξέγερσης εναντίον της δημοκρατίας που ορκίστηκε να προστατεύσει» ο πρώην Πρόεδρος, όπως αναφέρει το προδικαστικό έγγραφο που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Απαιτούν δε, τον αποκλεισμό του από μία εκ νέου υποψηφιότητα.

Η νομική ομάδα του Τραμπ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το άρθρο της κατηγορίας παραβιάζει το Αμερικανικό Σύνταγμα.

Τι είπε η Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Η επανειλημμένη άρνηση του πρώην προέδρου να συναινέσει στην παραχώρηση εξουσίας μετά τις εκλογές στον Τζο Μπάιντεν, ενθάρρυνε τις ταραχές και την εισβολή στο Καπιτώλιο, ισχυρίζονται οι Δημοκρατικοί πολέμιοι του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την ένοπλη εξέγερση, χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν ενώ ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν σε συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο με την ονομασία «Σώστε την Αμερική». Από εκεί οι οπαδοί του άκουσαν τον Τραμπ να μιλά και να τους παροτρύνει να «πολεμήσουν» γιατί «κερδίσαμε (τις εκλογές)».

Οι δηλώσεις του Τραμπ μετέτρεψαν την «άγρια» συγκέντρωση του στις 6 Ιανουαρίου σε ένα «καζάνι έτοιμο να εκραγεί», λέει η νομική σύνοψη των 80 σελίδων.

Οι εκπρόσωποι της παραπομπής Τραμπ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα λόγια του πρώην προέδρου και τα βιντεοσκοπημένα αρχεία από τις ομιλίες του πριν την εισβολή για να πείσουν ότι «το εξαγριωμένο πλήθος ήταν έτοιμο (και προετοιμασμένο) για βία εάν αυτός άναβε τη σπίθα».

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Όταν απέτυχαν άλλες προσπάθειες ανατροπής των προεδρικών εκλογών, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε επίθεση στο Καπιτώλιο», αναφέρει το έγγραφο.

Υποστηρίζουν ακόμα, ότι, αν και ο Τραμπ δεν κατέχει πλέον το αξίωμα, η Γερουσία πρέπει να ενεργήσει ανάλογα επειδή «ένας πρόεδρος πρέπει να απαντήσει διεξοδικά για τη συμπεριφορά του από την πρώτη μέχρι την τελευταία του μέρα στο αξίωμα».

«Δεν πρόκειται για μια κατηγορία ρουτίνα περί διαφθοράς», έγραψαν. «Ο Τραμπ έχει διαπράξει μια απαράδεκτη παράβαση ιστορικών διαστάσεων».

Σε αντίθεση με την περίπτωση της πρώτης κατηγορίας κατά του Τραμπ πέρυσι, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν δηλώσει ότι θα καλέσουν μάρτυρες.

Η γραμμή υπεράσπισης του Τραμπ

 

Στην επίσημη απάντησή τους στην προδικαστική σύνοψη των Δημοκρατικών, οι δικηγόροι του Τραμπ απέρριψαν κατηγορηματικά τη δίκη κατηγορίας της επόμενης εβδομάδας, ως αντισυνταγματική, λέγοντας ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Ισχυρίζονται ακόμα, ότι, επειδή είναι πλέον πολίτης και όχι Πρόεδρος των ΗΠΑ, «η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει δικαιοδοσία επί του 45ου Προέδρου επειδή δεν κατέχει δημόσιο αξίωμα από το οποίο μπορεί να απομακρυνθεί».

Σε μια πιθανή προεπισκόπηση του αποτελέσματος της δίκης, 45 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας φάνηκε να συμφωνούν την περασμένη εβδομάδα, όταν ψήφισαν υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου να διακοπεί η δίκη πριν ακόμη ξεκινήσει.

Η παραπομπή χρησιμοποιείται γενικά για την απομάκρυνση ενός γερουσιαστή από το αξίωμα, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να καταδικάσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, που έχουν ήδη αποχωρήσει από το αξίωμα.

Τις μέρες μετά την εισβολή, ο  Τραμπ δεν αποδέχθηκε καμία ευθύνη για τη βία, ισχυριζόμενος ότι οι παρατηρήσεις του στη συγκέντρωση ήταν «εντελώς κατάλληλες».

Οι δικηγόροι του θα επαναλάβουν αυτή τη σθεναρή άρνηση, γράφοντας στο συνοπτικό σημείωμα των 14 σελίδων ότι «το άρθρο κατηγορίας παραβιάζει την προστατευμένη ομιλία και δεν πληροί το συνταγματικό πρότυπο για οποιοδήποτε αδίκημα παραπέμπεται».

Η προηγούμενη υπερασπιστική ομάδα του Τραμπ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρώην πρόεδρος τους παρότρυνε επανειλημμένα να προωθήσουν ισχυρισμούς για εκλογική απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε η νέα ομάδα θα προωθήσει αυτήν την επιχειρηματολογία.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια