Aθήνα: Έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενεσίμων ναρκωτικών

Aθήνα: Έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενεσίμων ναρκωτικών Facebook Twitter
5
Aθήνα: Έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενεσίμων ναρκωτικών Facebook Twitter

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ετήσια έκθεση του παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, που παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Οι κλασικές μορφές παρουσιάζουν μεν καθοδική τάση, αλλά έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες συνθετικές-χημικές ουσίες, οι οποίες κάνουν θραύση στα στέκια των τοξικομανών.

Προέρχονται από παράνομα εργαστήρια στην Ασία, πωλούνται μέσω διαδικτύου ανεξέλεγκτα κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα των διωκτικών αρχών.

Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μολύνσεις από την χρήση παραδοσιακών μορφών ναρκωτικών.

Η χώρα μας διαθέτει την θλιβερή πρωτιά στις νέες μολύνσεις από το ιό HIV στους χρήστες των ενέσιμων ναρκωτικών.

«Η έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενεσίμων ναρκωτικών, που εμφανίστηκε στο τέλος του 2010, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό όλο το 2011 και το 2012» επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου. Παράλληλα, όπως τεκμηριώνεται και από τη βιβλιογραφία, «η οικονομική κρίση επιδρά στον τρόπο χρήσης, καθώς διάφορες ουσίες εναλλάσσονται στην καθημερινότητα του χρήστη, ανάλογα με την τιμή τους και τα διαθέσιμα χρήματα. Επιπλέον, με λιγότερα χρήματα αγοράζεται μικρότερη ποσότητα ηρωίνης και επιστρατεύεται η ενέσιμη χρήση ως πιο δραστική» καταλήγει η κ. Τερζίδου.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι υψηλότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και συγκρίνεται πλέον με τη Ρουμανία. Παράλληλα και οι μολύνσεις από ηπατίτιδα C, είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην Ελλάδα.

Αλλά πλέον και η χρήση μεθαμφεταμίνης, που ως επί το πλείστον καταγραφόταν στην Τσεχία ξεπέρασε τα σύνορα κι υπάρχουν έντονα αυξητικές τάσεις σ' Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία.

«Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τα νέα συνθετικά ναρκωτικά είναι πολλά περισσότερα πλέον και κατέχουν σημαντικότερη θέση σε σχέση με τα διεγερτικά ναρκωτικά. Γίνεται βαριά χρήση, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία, καταστροφή των οικογενειακών και κοινωνικών ιστών, όπως συνέβαινε με τους χρήστες ηρωίνης» αναφέρει ο Λωράν Λανιέλ, επιστημονικός αναλυτής δεδομένων διακίνησης ναρκωτικών.

Αν υπάρχει κάτι, που μοιάζει αισιόδοξο στην έκθεση είναι ο αριθμός των χρηστών που αναζητούν βοήθεια, αλλά το δυστύχημα είναι η χρονική συγκυρία, που είναι δυσμενής οικονομικά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: Euronews

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Τα πρεζακια για να βγαλουν τη δοση τους θελουν να κολλησουν ΑΙDS για να περνουν το επιδομα που ηταν παλια 800 ευρω ... αυτο γινετε εδω και χρονια απλα τωρα υπαρχει εξαρση λογο οικονομικων προβληματων των οικογενειων τους....
Δυστυχώς, ο πιο σημαντικός λόγος αύξησης του ποσοστού των οροθετικών, μεταξύ των ναρκωμανών δεν αναφέρεται στο άρθρο, και καλό θα 'ταν να εξετάζουμε λίγο και τις αιτίες.Πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο νόμος ο οποίος παρέχει χρηματική κάλυψη στους οροθετικούς, για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους, που ανέρχεται περίπου στα 800-1,000 ευρώ μηνιαίως. Εσκεμμένα λοιπόν η πλειοψηφία των ναρκωμανών άρχισε να μολύνεται, ούτως ώστε να παίρνει τα χρήματα και να αγοράζει ναρκωτικά. Κάτι που θα είχε σίγουρα αποφευχθεί αν η κυβέρνηση παρείχε τα φάρμακα, αντί των χρημάτων.Για να μην αναρωτιόμαστε κιόλας πως έγινε τέτοια εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο Μοναστηράκι (δεν ξέρω την ακριβή δ/νση αλλά θα την βρω) κέντρο όπου γίνεται ΔΩΡΕΑΝ τεστ σάλιου για την ανίχνευση του HIV. Το τεστ είναι έξαιρετικά αξιόπιστο (αν βγει αρνητικό δεν χρειάζεται άλλη εξέταση ενώ μόνο αν βγει θετικό απαιτείται και εξέταση αίματος). Αυτό δίνει τη δυνατοτητα εξέτασης σε ΟΛΟΥΣ. Επιπλέον παρέχεται και ψυχολογική στήριξη πριν και μετά το τεστ (αν το αποτελεσμα ειναι θετικό), καθώς κ ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι γνωστή αυτή η προσπάθεια και κυρίως αν οι χρήστες ενδιαφέρονται να εξεταστούν...