Το Χρηματιστήριο του Παρισιού πυρπολείται από φοιτητές.

Facebook Twitter
2

Βλ. victimofpershing.flickr.

 

Φωτ. Gilles Caron. Βλ. upf.edu.

 

Επισπεύδοντας την επιστροφή του από ένα ταξίδι στη Ρουμανία, και λύνοντας τη σιωπή του, ο Στρατηγός De Gaulle απευθύνθηκε στις 24 Μαίου του 1968 στο γαλλικό λαό μέσω της τηλεόρασης για να τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα και ν' αναγγείλει ένα δημοψήφισμα. Η "σκληρή γλώσσα" που επέδειξε -"το κράτος πρέπει να επαναφέρει την τάξη και να διατηρήσει τη Δημοκρατία γιατί ο δρόμος ισούται με την αναρχία, την απειλή του ολοκληρωτισμού και το χάους"- προκάλεσε εν μέσω γενικής απεργίας ένα νέο κύμα ταραχών που έθεσε σε αμισβήτηση τον ίδιο. Μερικές μέρες αργότερα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και να διαλύσει τη Βουλή, υπογράφοντας έτσι το πολιτικό του τέλος. Φωτ. Marc Riboud. Βλ. marcriboud.com.

 

Η άμεση απάντηση στην τηλεοπτική ομιλία από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών : "Το χάος είναι αυτός". Αριστ., μία άλλη διάσημη αφίσα του Μάη του '68 με τη χαρακτηριστική φιγούρα του Στρατηγού : "Να είσαι νέος και να σωπαίνεις". Βλ. socialhistoryshop.com και .beauxartsparis.fr.

 

Το "επαναστατικό" εργαστήρι της Σχολής Καλών Τεχνών. Φωτ. Marc Riboud. Βλ. marcriboud.com.

 

"Η αστυνομία σας μιλάει κάθε βράδυ στο δελτίο των 8" (αριστ.).  "Η ομορφιά βρίσκεται στο δρόμο" (δεξ.). Αφίσες του '68.

"Το Χρηματιστήριο φλέγεται !". Δεξ., οδοφράγματα στο Quartier Latin του Παρισιού. Βλ. intervalle-dz.com και  forum non officiel de l'Etoile Nord-Africaine.

 

Η εισβολή στο Χρηματιστήριο. Βλ. ephemanar.net  και esprit68.org.

 

Κατάσβεση της πυρκαγιάς. Βλ. parisenimages.fr και parisrevolutionnaire.com.

Αφίσες αντί-De Gaulle. Bl. sgaze.flickr.

 

"Αντίο, De Gaulle, αντίο".  Bl. sgaze.flickr.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Το άρθρο τελειώνει με την εξής παράγραφο που αφορά τον Ντε Γκωλ : "Μερικές μέρες αργότερα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και να διαλύσει τη Βουλή, υπογράφοντας έτσι το πολιτικό του τέλος"που δίνει λανθασμένη εικόνα γα το τι έγινε. Πράγματι ο Ντε Γκωλ αναγκάστηκε να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές. Σχεδόν αμέσως ακολούθησε μια τεράστια πορεια των υποστηρικτών του στο Παρίσι που ξεπέρασε το 1 εκατομμυριο κόσμο. Στις εκλογές ο Ντε Γκώλ επικράτησε συντριπτικά κερδίζοντας 353 από τις 486 έδρες της βουλής με τους σοσιαλιστές να παίρνουν 57 και τους κομμουνιστες μόλις 34. Όπως βλέπετε ο Μάης του 68 όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα άλλα αντίθετα βοήθησε στο να ισχυροποιηθεί περισσότερο το γκωλικό κόμμα. Ο δε Ντε Γκωλ παραιτείτε το 1969 ένα ολόκληρο χρόνο μετά.