ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
20.6.2020 | 13:48

Υψος δέντρων

Θέλω να βάλω κυπαρίσσια για ψηλο φράχτη να φτάνει 5 μετρα περίπου υψος για να μην βλεπω το απέναντι σπίτι που είναι πολύ κοντά. Επειδή όμως οι απέναντι έχουν και ισογειο σπιτι και στον 1ο οροφο και θα σκοτεινιασουν έχουν δικαίωμα να μου κάνουν κάτι?
10
 
 
 
 
σχόλια
1.Στο πατρικό μου εχω φυτευσει απο χρόνια κυπαρισσι και δεν ειχα κανενα προβλημα με πολεοδομια και Δήμο και ο γειτονας μου ειναι ακριβως δίπλα.Κολλητά.2.Μιλας για απέναντι σπίτι.Για πόσα μέτρα μιλαμε; εαν ειναι απο 5 μέτρα και πάνω,δεν εχεις πρόβλημα με τον ισκιο.Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις μια ερώτηση στον γειτονα στην περιπτωση που το σπιτι του ειναι κοντά,εαν θα ειχε προβλημα με αυτο,όπως έκανα και εγω δλδ και αναλόγως πράτεις.Αυτά.
Θα πάει στον γείτονα κ θα πει: "Σκέφτομαι να φυτέψω κάτι Κυπαρίσσια ψηλά για να μην με βλέπετε,θα έχετε λίγο παραπάνω σκιά βέβαια...Σας πειράζει?" :P
οχι έτσι ακριβώς,αλλα ναι,που το κακό;.ψυχολογεις τι ειναι ο γειτονας.Αμα ειναι κανένας,γάματα βλέποβρας και κάνοντας γι'αυτο ομως ανεφερα και την αποσταση.αν το απεναντι σπιτι ειναι πάνω απο 5 μέτρα δεν τίθεται θέμα για τον ίσκιο.απλά προχωράς και το κάνεςι και δεν ρωτας κανέναν.Εφόσον ειναι σε δικό σου χωράφι έτσι.Δεν μιλάμε να φυτεύσεις στον δρόμο :) :)
Εδώ εμπλέκονται ζητήματα 3D του κτηματολογίου καθώς και πολεοδομικοί κανονισμοί.Όσοι ισχυρίζονται ότι έχουμε ιδιόκτητο οικόπεδο κι επομένως έχουμε πολλούς βαθμούς ελευθερίας και κάνουμε κάποια πράγματα, είναι λάθος κι αφελείς. Ο νόμος ορίζει δικαιώματα επί των ακινήτων, το περιεχόμενό τους, τη σύσταση, τη μεταβίβαση, την προστασία τους, τη δουλεία των οικοπέδων κλπ.Και ολίγα νομικά:- κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.- Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, ο οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.Το θέμα λοιπόν είναι ποιός είναι εκείνος που είναι σε θέση να ορίσει τα "απαραίτητα μέτρα" ; Και ποιος υπηρεσιακός παράγοντας να το εγκρίνει; (γνωρίζω αλλά θέτω ερώτημα προς κουβέντα)Να το πω αλλιώς ρε παιδιά με ένα απλό παράδειγμα; Εσύ φίλε φυτεύεις τα δέντρα σου.Εγώ ο γείτονας σου, αρχίζω και τσατίζομαι που μου έχεις σκιάσει την κατοικία μου οπότε πάω με το δικηγόρο μου στην πολεοδομία και ισχυρίζομαι πως κατά τη φύτευση που έκανες, δεν έλαβες τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιουσίας μου που βρισκόνταν στο όριο (δεν κατέθεσες μελέτη πρασίνου, δεν εκτίμησες επαρκώς τους κνδύνους κλπ.) και οι ρίζες των δέντρων δημιούργησαν ρωγμές, ζημιές στις μονώσεις, υγρασίες, διαρροή υπόγειου σωλήνα ύδρευσης καθώς η ρίζα πέρασε στην ξένη ιδιοκτησία και προκάλεσε φθορά κι ένα σκασμό άλλα που αν συνεχίσω να τα γράφω θα γίνω μισητός.Ξέρεις πόσο θα είναι το τελικό κόστος της φύτευσης που θα κάνεις; Άστο μάστορά μου....
Εσυ εισαι μονοκατοικία ή διαμέρισμα? Μπορεις να βάλεις μια τέντα με γύρω γύρω κλείσιμο οποτε δε σε βλέπει ουτε αυτός που περνάει απο δίπλα, ή μπορείς να βάλεις μια καλαμωτή. Καλυτερα απο δέντρα κλπ εκτός αν εχεις αυλή. Αλλιως στο Δήμο να απευθυνθεις όπως έγραψαν παραπανω. Δεν μπορω να βγω να φυτεψω οτι μου ρθει.
Που το διάβασες αυτο; Ότι θέλει άδεια από το Δήμο για φύτευση εντός του οικοπέδου του; (Ρωτάω απλώς)Πρακτικά δεν υπάρχει (ή δεν υπήρχε εκτός και αν βγήκε κάποια διάταξη) που να προβλέπει ενέργειες σε περίπτωση που τα δέντρα κόβουν τη θέα. Δικαιουται κάποιος να κόψει τις ρίζες τους εφόσον μπαίνουν στο οικοπεδό του, τα κλαδιά τους και να μαζέψει τους καρπούς τους (είναι ομορρα οικόπεδα ; )
Για είδη που ΔΕΝ είναι δασικά, δε χρειάζεται ειδική άδεια για εντός οικοπέδου. Εφόσον όμως έχει ανασφάλειες για τό τί μπορεί να του κάνουν οι γείτονες, θα ήταν καλό να απευθυνθεί και στις δύο αρχές.
Παιδιά αν εχει αυλή δική του κανει οτι θέλει. Αν εχει ομως πεζοδρόμιο απέξω δήμου δεν μπορεί να παει να φυτέψει οτι θέλει. Πρεπει να πάρει άδεια. Ουτε να κόψει επίσης. Επικοινωνεις με το δήμο σου και το λυνεις. Γιαυτό λέμε. Δεν λέμε για τη θέα. Σιγά.