Σαν_Τους_Κοιτάς*

Facebook Twitter
13

Σφακιανάκης: Του κώλου μας τα 9 μερα.
Υπήρχε λόγος που ήταν 9 μέρες του κώλου.
Μπογδάνος: Γιατί 9 και όχι 7;
Σφ: Για να σφίξει ο σφιγκτήρας.
Μπ: Οκ, λογικό, να μη γίνει κατάχρηση.

 

 

Κάποτε (όχι πολύ μακρινά) ο αλαφούζειος ΣΚΑΙ διακατεχόταν από μια υφή λιγότερο χυδαία απ' ότι τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια.
 
Εδώ και αρκετό καιρό βέβαια η αλτεροποιήση του είναι όχι μόνο εμφανής αλλά μοιάζει σχεδόν να μην έχει επιστροφή.
 
Τράγκας, Αυτιάς, Ευαγγελάτος συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε νωπογραφίες χυδαιότητας, φθήνιας και χειμαρρώδους δημοσιογραφικής ροχάλας από αυτήν την πηχτή, κατακίτρινη που "λατρέψαμε" στα 90ς όταν όλοι αυτοί δοκίμαζαν τις δοσολογίες και συνομιλούσαν με τον Δράκο Της Ανιδιοτέλειας και της Ιδρωμένης Οίησης.
 
Για το καλό μας, πάντα;-)
 
Παρατηρώ όμως πως και τα νέα φυντάνια, τα πιο "καλοσπουδαγμένα", τα πιο ανοιχτά σε επιρροές, διαβάσματα και ρεύματα αντί να επιχειρούν το ξεθώριασμα αυτού του μοντέλου να το ενισχύουν απλά μ' ένα ποπ επίχρισμα νομίζοντας πως το σαρκάζουν και πως το αλώνουν από μέσα. Κάπως σαν μετακωστόπουλοι, "ωραίοι και cool σαν έλληνες".
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκπομπές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος χθες είχε καλέσει τον Νότη Σφακιανάκη στην εκπομπή του στον ΣΚΑΙ και για ακόμη μια φορά επιδόθηκαν σε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε Πολύ Κακή Τηλεόραση. Πόσες σφακιανάκειες τερατολογίες - τιποτολογίες μπορεί ν' αντέξει στ' αλήθεια κάποιος δημοσιογράφος στ' όνομα υποτίθεται της ακραιφνούς ενημέρωσης πριν γυρίσει γκρο πλαν στη καμερά του, μας καληνυχτίσει και στα μάτια του φανούν οι ηδυπαθείς αντανακλάσεις των μετρήσεων ακροαματικότητας;
 
Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία του μέσου και αυτών που το στελεχώνουν, χιλιάδες.
 
 
 
Απεχθάνομαι τα τηλεοπτικά freak show. Τα όποια καμώνονται χωρίς ίχνος empathy τους επικοινωνιακούς Σαβαναρόλες επιχειρώντας να σμίξουν τον αμοράλ μηδενισμό τους με το -υποτίθεται- χειμαρρώδες νοιαξιμό τους για το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτ' άλλο από μια άμορφη και χυδαία μάζα ξέμπαρκων πυγμαίων που μανιπιουλάρουν κατά τα συμφέροντα των καναλαρχών την ατζέντα της επικαιρότητας καθώς πλησιάζουν την κάμερα και μας κοιτάνε με "έγνοια".
 
 
 
Έγνοια στερεωμένη με σελοτέηπ. Όπως και όλο το στρεβλό οικοδόμημα της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. 

[bonustrack*]

 

O Κωνσταντίνος Τζούμας σε μια παλιότερη περίοδο του ΣΚΑΙ, λιγότερο χυδαία, τα λέει χύμα και απολαυστικά (η Αντωνοπούλου βέβαια που τον συνεντευξιάζει βρίσκεται έτη φωτός πίσω και δεν μπορεί να τον ακολουθήσει αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία ;-)

Διάφορα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Διάβασα το άρθρο. Μετά τα σχόλια. Μετά πήγα να γράψω σχόλιο όπου σας κατηγορούσα πως προβάλλετε κι εσείς τον Τρισμέγιστο, σ'έναν χώρο που είναι περιττό να το κάνετε γιατί οι αναγνώστες σας δεν μπορεί ως τηλεθεατές να επέλεγαν να δουν τον Σφακιανάκη σε εκπομπή.Μετά όμως ξαναδιάβασα το άρθρο και νομίζω πως αναφέρεστε στην απεχθή εκείνη κατηγορία παρουσιαστών (αρνούμαι να τους πω δημοσιογράφους) τους οποίους τόσο πετυχημένα αντιπροσωπεύει ο Μπογδάνος. Μου θυμίζουν αυτοί οι τύποι κάτι υπαλλήλους, που σκοπός της ζωής τους ήταν ο διορισμός και αφού τα κατάφεραν δεν τους απασχολούσε πια αν οι προϊστάμενοί τους ή οι τοπικοί παράγοντες ήταν οι πιο γελοίοι και γλοιώδης τύποι. Τους καλημέριζαν με ταπεινότητα, ευτυχισμένοι που αυτοί είχαν τη δυνατότητα να αναπνέουν κοντά σε σημαντικούς, ενώ οι λοιποί κοινοί θνητοί ήταν λαουτζίκος. Αλλά τί να λέμε. Εδώ η Αντωνοπούλου, που το μόνο που ξέρει είναι ότι τα μακρόσυρτα φωνήεντα γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο, όχι μόνο εκπομπή έχει αλλά της εξασφαλίζουν και αξιόλογους καλεσμένους (από τον Τζούμα κρίνω, δεν την παρακολουθώ ούτε σε ζάπινγκ).
Προσωπικά βρίσκω τους Σφακιανάκηδες ανώδυνους. Το πολύ πολύ να χάσεις μια ώρα ύπνο. Πιο επικίνδυνες είναι κάτι "σοβαρές" εκπομπές που αφού πουλήσουν λίγο "δάκρυ και πατριωτισμό των αρχηγών" μπαίνουν στο ψητό: εκείνα τα αεροπλάνα που πρέπει να αντικατασταθούν, τα υποβρύχια που είναι τα καλύτερα του κόσμου και πάει λέγοντας. Στο ίδιο κανάλι αναφέρομαι.
Αυτές τις μέρες μου τηλεφώνησαν από 2 εταιρίες για δορυφορική ΤV.Τους ρώτησα: το Euronews in Greek το έχετε; Όχι; Ευχαριστώ δε θα πάρω.Το βλέπω σα γιατρικό. Στην Ελλάδα που θα έμενε Ευρώπη, δεν επιτρέπεται γ@μώτο το Euronews... H ΕΡΤ έχει πληρώσει για αποκλειστικά δικαιώματα ακριβώς για να μην μπορεί να το αναμεταδώσει κανένας άλλος.
Έλα που θέλεις και euronews! Τι θα κερδισουν οι κυβερνωντες απ αυτο ? Κριτικη και θεματα που καίνε και δεν τα πιάνουν? Την πραγματικη εικονα της Ελλαδας, και οχι επικοινωνιακα σποτ? Και οι καναλαρχες-εργολαβοι τι θα κερδισουν? Δημοσια εργα? Να βγει κανα euronews να πει οτι τα τριπλοπληρωνουμε στα κολληταρια των αρχηγων?Να μην μπορει το ΕΣΡ να το λογοκρινει?Ασε μας καλε μου...τον Σαμαρα και τον Βενιζελο τους ρωτησες? Που θες και ανεξαρτητη κριτικη τηλεοραση...αφου υπαρχουν εκπομπες με σεφ και μπαλα...τι αλλο θελεις???
Ε όχι να μπαίνουν στο ίδιο σακί ο Τραγικός Σφακιανακης με τον Τζουμα!ε οχι!και μονο ο λόγος του Τζουμα απέχει έτη φωτός δεδομένης και της πορείας του σ´αυτον τον κοσμο.τι να μας πει ο σφακιανακης;για τον φιλοπατρη Παπαδόπουλο;αλλα δεβ φταίει αυτος αλλα αυτοι που τον καλούνε να μιλήσει λες και δεν υπαρχουν άλλοι άνθρωποι με άποψη.Ντροπη!
έχω μια ένσταση για το κλείσιμο του άρθρου.ο κ. τζούμας, σε κάποια στιγμή της εκπομπής μιλάει για τα lifestyle Περιοδικά του 80-και του 90 προφανώς- χαρακτηρίζοντας τραχανοπλαγιάδες αυτούς που τα διέυθυναν και τα κατεύθυναν(προφανώς).κι ύστερα βλέπεις ένα άλλο βίντεο, όπου μια χαρά, χωρίς καμιά δυσκολία συνείδησης, αγκαλιάζεται με τον πέτρο και ανανεώνουν το ραντεβού τους σε κάποιο ιν εστιατόριο απ' αυτά που ο κύριος τζούμας κάνει την εναλλακτική, επικίνδυνη ζωή του. μιλάει για ρόλους τέρατα με τους οποίους δεν θέλει να χει καμιά σχέση.κι ύστερα, στον κύριο πέτρο κωστόπουλο, με περηφάνια εξιστορεί μια "τερατώδη"-για τα δικά του στάνταρ- εξομολόγηση σ' εναν παπά.δεν μ ενδιαφέρει ο τζούμας. μ' ενδιαφέρει η δηθενιά και το καραγκιοζηλίκι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθήσω ούτε κομμάτι της "συνέντευξης". Απλώς δεν καταλαβαίνω τον λόγο της ύπαρξής της! Ποιος είναι ο Σφακιανάκης για να βρίσκεται κάθε τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές; Έχει προσφέρει κάτι ή πρόκειται να προσφέρει κάτι στην νεοελληνική κοινωνία; Πραγματικά. Ποιος είναι; Γιατί αξίζει ν' ακούσουμε αυτά που λέει;
Μα είναι ''καλλιτέχνης'' όπως λέει και ο παρουσιαστής. Αυτό το άτομο δηλαδή πλασάρεται ως κάποιος ο οποίος συντελεί στη δημιουργία του πολιτιστικού κομματιού της χώρας, συνεπώς και μας ''αφορά'' η γνώμη του. Βέβαια, τα κίνητρα για να τον καλέσουν κάθε άλλο άλλο παρά αυτά είναι.
Κατά τύχη έπεσα χτες στον Σκαι και μόλις είδα τον Μπόγδανο να συνεντευξιάζει τον Σφακιανάκη, ενστικτωδώς, άλλαξα κανάλι. Έλεος δηλαδή, ότι τρώγαμε στη μάπα τόσα χρόνια και το κοροιδεύαμε τώρα πια με τη κρίση είναι απλά ανυπόφορο. Λες και χάθηκαν οι ενδιαφέροντες άνθρωποι και ο Μπόγδανος κάλεσε τον Σφακιανάκη. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί γέμισε η Βουλή περσόνες και πανηλίθιους...