Μεξικό: H κόρη του Ελ Τσάπο και καρτέλ ναρκωτικών διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια κατά του κορωνοϊού

Μεξικό: H κόρη του Ελ Τσάπο και καρτέλ ναρκωτικών διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
Η κόρη του Ελ Τσάπο μοιράζει βοήθεια σε πληγένετες από τον κορωνοϊό (Reuters)
1

Η κόρη του φημισμένου αρχηγού της διακίνησης ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν και αρκετά καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό διανέμουν πακέτα βοήθειας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η κόρη του Γκουζμάν, η Alejandrina, διανέμει τα πρώτα είδη σε κατοίκους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Το λάδι, η ζάχαρη, το ρύζι και άλλα αντικείμενα στα κουτιά, αποκαλούνται «παροχές του Τσάπο», και διανεμήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικό, τη Γκουανταλαχάρα.

Η διανομή της Alejandrina συνδέθηκε με την εταιρεία της, η οποία εμπορεύεται νόμιμα ρούχα και αλκοόλ που σχετίζονται με την εικόνα του πατέρα της με την επωνυμία «El Chapo 701».

Ωστόσο, τα ενεργά μέλη των καρτέλ φλερτάρουν επίσης  με τη δημοσιότητα, με εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν μέλη συμμοριών να παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.

Γνωστά για τη βαρβαρότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των αποκεφαλισμών και της διάλυσης των θυμάτων σε δοχεία θειικού οξέος, τα καρτέλ έχουν επίσης τη δική τους  ιστορία προσπαθώντας να κερδίσουν τις καρδιές και το μυαλό των φτωχών κοινοτήτων όπου λειτουργούν.

Η οικονομία του Μεξικού έχει πληγεί από τον κορωνοϊό και πολλοί αγωνίζονται να ανταποκριθούν καθώς η χώρα οδεύει προς τη σκληρότερη ύφεση στην σύγχρονη ιστορία της.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι επισκέφθηκε την Πέμπτη μια αποθήκη του «El Chapo 701», η οποία ήταν στοιβαγμένη με κουτιά για διανομή γύρω από τη Γκουανταλαχάρα. Ορισμένοι εργαζόμενοι φορούσαν μάλιστα ιατρικές μάσκες με την εικόνα του Ελ Τσάπο.

Η μάρκα «El Chapo 701» πήρε το όνομά της από μια λίστα του Forbes το 2009 που τον κατέταξε ως το 701ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Η καθαρή αξία του τότε υπολογίστηκε σ 1 δισεκατομμύριο δολ.

«Εργαζόμαστε και συνεισφέρουμε. Με μεγάλη χαρά θα επισκεφτώ τα σπίτια σας», ανέφερε ανάρτηση στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, όπου δείχνει την Alejandrina, φορώντας μια μαύρη μάσκα με το πρόσωπο του Ελ Τσάπο να μοιράζει δέματα.

Ο Ελ Τσάπο εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και κρίθηκε ένοχος σε αμερικανικό δικαστήριο πέρυσι για πολλές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Την ίδια ώρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνονται και τα καρτέλ του Μεξικό, που διανέμουν κουτιά με τρόφιμα τις τελευταίες ημέρες, διασφαλίζοντας συχνά ότι τα ένοπλα μέλη τους φωτογραφίζονται με τους παραλήπτες της βοήθειας.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεκάδες άτομα φέρονται να τσακώνονται για πακέτα που φέρουν το λογότυπο του καρτέλ Jalisco New Generation (CJNG). «Από τους φίλους σας, υποστήριξη έκτακτης ανάγκης CJNG, COVID-19» αναγράφεται στα πακέτα.

Σε ολόκληρη τη χώρα στην ανατολική πολιτεία Tamaulipas, το Καρτέλ του Κόλπου διανέμει επίσης δέματα βοήθειας, σύμφωνα με εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπο Mxpolitico.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα όλων των βίντεο, αν και αναλυτές λένε ότι φαίνεται να είναι γνήσια.

Τα πακέτα Gulf Cartel περιείχαν ρύζι, φασόλια, λάδι και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, και φέρουν το όνομα της ομάδας και ένα μήνυμα που αναφέρει: «προς υποστήριξη της Victoria City».

Στα πακέτα αναφέρονται επίσης στο "Señor 46, Vaquero", μια προφανής αναφορά στον τοπικό αρχηγό του καρτέλ.

 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια