Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα: Μπλόκα παντού, drone και ελικόπτερα - Έλεγχοι σε Facebook και πιλοτές

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα: Μπλόκα παντού, drone και ελικόπτερα - Έλεγχοι σε Facebook και πιλοτές Facebook Twitter
1

Για το χειρότερο δυνατό σενάριο προετοιμάζονται οι αρχές ενόψει του Πάσχα, ώστε με δρακόντεια μέτρα να προλάβουν τις παραβάσεις κυκλοφορίας εν μέσω της πιο κρίσιμης εβδομάδας για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα περιλαμβάνει ενισχυμένα μπλόκα και 24ωρους ελέγχους σε διόδια και εξόδους εθνικών οδών, περιφερειακές αρτηρίες και παράδρομους ενώ θέλουν να ανακόψουν και τις όποιες απόπειρες εξόδου Αθηναίων προς κοντινά εξοχικά στην νοτιοανατολική Αττική (Σούνιο, Ραφήνα, Νέο Βουτζά, Νέα Μάκρη). 

Αξιωματικοί της αστυνομίας σαρώνουν ακόμα και τα social media - Facebook και Twitter - για να εντοπίσουν τυχόν καλέσματα πολιτών σε τοπικές εκκλησίες που θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών. Αξιωματικοί της ΔΙΑΣ με μηχανές αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν τους ναούς, για να διασφαλίσουν πως, τόσο την Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο, οι πόρτες θα παραμείνουν κλειστές και τα μεγάφωνα θα σιγήσουν, αποτρέποντας τους πιστούς από το να συνωστιστούν, με κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας. Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει επίσης στο εσωτερικό των ναών.

Drones της αστυνομίας θα ελέγχουν από αέρος την κυκλοφορία δίνοντας την live εικόνα στο επίγειο κέντρο επιχειρήσεων ενώ πολλοί αξιωματικοί θα είναι εξοπλισμένοι ακόμα και με κιάλια νυκτός για τον εντοπισμό όσων σκοπεύουν να αψηφήσουν τα μέτρα.

Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα μέτρα θα ενταθούν. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις θα στηθούν εκατοντάδες μπλόκα ενώ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έχει ξεκαθαριστεί πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει καμία πρόβλεψη για επίσκεψη σε συγγενείς, φίλους ή γείτονες. Στόχοι «περιμετρικών» ελέγχων θα γίνουν και οι μεγάλες αυλές και οι πιλοτές πολυκατοικιών, και σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλη συνάθροιση θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από την αστυνομία.  

Οι εντολές που έχουν λάβει οι επικεφαλής των κλιμακίων, και που με την σειρά τους έχουν διαβιβάσει σε όλους τους ένστολους είναι να μην δέχονται «αστείες ή παιδαριώδεις δικαιολογίες» και να ελέγχουν ακόμη και τα πορτμπαγκάζ των οχημάτων. Σε περίπτωση για παράδειγμα που κάποιος έχει στείλει μήνυμα ότι μετακινείται για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους συγγενείς του, όπως τους γονείς του, θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται καθ' οδόν για κάποιο πασχαλινό τραπέζι και τυχόν σούβλες ή αρνιά στο αυτοκίνητο θα «προδώσουν» διαφορετικά σχέδια.

Για τους πρωτοφανείς σε έκταση και ακτίνα ελέγχους, επιστρατεύονται εκτός από την Τροχαία, η Άμεση Δράση, η ομάδα ΔΙΑΣ και ακόμα και τα ΜΑΤ. Τις επόμενες ημέρες ακόμα και αστυνομικοί σε υπηρεσίες γραφείου, θα βγουν στο δρόμο, ενώ για τον ίδιο λόγο αποδεσμεύτηκαν και 250 αστυνομικοί από το αρχηγείο.

Τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν στον σχεδιασμό και αστυνομικές πηγές υπογραμμίζουν πως οι έλεγχοι θα καταστήσουν αδύνατη κάθε κατά παράβαση έξοδο για εκδρομή. Ειδικά στην Αττική, οι έλεγχοι σε αναρίθμητα σημεία του οδικού δικτύου θα ανακόψουν όσους επιχειρήσουν να επισκεφτούν τα εξοχικά τους σε κοντινές περιοχές. 

Αστυνομικοί θα σταματούν τα αυτοκίνητα στην λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, στη Βάρης – Κορωπίου, στη λεωφόρο Μαρκοπουλου, στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη. Όποιος επιχειρήσει να αγνοήσει τους κανόνες κινδυνεύει με πρόστιμο 300 ευρώ, αφαίρεση των πινακίδων για 60 ημέρες και υποχρεωτική επιστροφή στην βάση του. 

Ανάλογη θα είναι η εικόνα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη, για όσους έχουν εξοχικά στην Χαλκιδική. 

Παράλληλα, το Λιμενικό όπου θα διενεργεί συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να επιβιβαστεί χωρίς τις αποδείξεις που θα παρέχει για την μόνιμη κατοικία του με το Ε1.Τα ίδια ισχύουν και για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων ενώ έλεγχοι θα γίνονται και όσους θέλουν να μετακινηθούν με ΚΤΕΛ. 

Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ελέγχουν τα social media για σελίδες και ομάδες που θα επιχειρήσουν να καλέσουν τους πιστούς σε απειθαρχία. Ενδεικτικό είναι πως η Ασφάλεια εντόπισε ιερέα μεγάλης ενορίας στην Αθήνα που έστελνε στους πιστούς SMS για «ιδιωτική» θεία λειτουργία. 

Χθεσινή δημοσκόπηση άλλωστε, για τα «σχέδια για το Πάσχα», κατέγραφε πως ενώ το 91,6% λέει πως θα παραμείνει στο σπίτι, το 6% θα μείνει σπίτι με συγγενείς, το 1,2% σκέφτεται να κάνει επίσκεψη σε συγγενείς, το 0,5% απαντά πως θα συναντήσει φίλους και το 0,9% δηλώνει πώς θα πάει στο εξοχικό του παρά τις απαγορεύσεις. Όσο για τους ναούς, το 90,2% λέει πως δεν θα πάει στην εκκλησία, αλλά το 6,8% επιμένει πως θα πάει κατά μόνας και το 3% σκοπεύει να αψηφήσει τις απαγορεύσεις.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προτείνω στον Τσίρπα και το επιτελείο του να συνεχίζουν να μιλούν για χούντα, για ναζί, για αναποτελεσματικά μέτρα, ελλείψεις, λάθη, να βγαίνουν τα φερέφωνα να λένε ΠΟΣΟ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΤΣΙΡΠΑΣ, να βρίσουν τον Τσιόδρα, να μοιράσουν ψόφους και να μοιράσουν δεκάδες δισεκατομμύρια, από αυτά που σας μοίρασαν και την πενταετία που κυβέρνησαν.Έτσι, για να δούμε τι θα γίνει και στο επόμενο γκάλοπ.