Τραμπ: Εξετάζουμε αν ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν

Τραμπ: Εξετάζουμε αν ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν Facebook Twitter
EPA
2

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η κυβέρνησή του κάνει εξονυχιστικές έρευνες για το κατά πόσο ο φονικός κορωνοϊός Sars-Cov-2 προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν της Κίνας. 

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, είχε δηλώσει μια μέρα νωρίτερα πως σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, ο ιός φαίνεται να έχει δημιουργηθεί φυσικά και όχι σε κάποιο κινεζικό εργαστήριο, προσθέτοντας ωστόσο πως κανένα από τα δύο σενάρια δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επί του παρόντος πάντως, η μεγαλύτερη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να συμφωνεί πως ο Sars-Cov-s μεταλλάχθηκε και εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο από ζώα.

Το Fox News μετέδωσε την Τετάρτη πως ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, όχι ως βιολογικό όπλο αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως η πρόοδός της στην αναγνώριση και στην καταπολέμηση των κορωνοϊών είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πρόοδο των ΗΠΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο για την πανδημία στις ΗΠΑ, ο Τραμπ σχολίασε πως είναι ενήμερος για τα δημοσιεύματα. «Εξετάζουμε εξονυχιστικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση», απάντησε.


Ερωτηθείς εάν έχει θέσει το ζήτημα στον Κινέζο πρόεδρο της Σι Τζιπίνγκ, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν επιθυμώ να αναφερθώ στο τι συζήτησα μαζί του για το εργαστήριο. Δεν θέλω να το συζητήσω θα ήταν ανάρμοστο την δεδομένη στιγμή».

Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ βασίζονται στην Κίνα για παροχή υγειονομικού εξοπλισμού αυτοπροστασίας, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του αμερικανικού συστήματος υγείας, ο Τραμπ επιμένει να αναφέρεται στους «ισχυρούς δεσμούς» των δύο κρατών.

Το κρατικό Ινστιτούτο ιολογίας στην Γουχάν, έχει επανειλημμένως απορρίψει τις θεωρίες περί τεχνητής δημιουργίας του ιού σε κάποιο από τα εργαστήριά του και τα δημοσιεύματα περί διαρροής του ιού από τις εγκαταστάσεις του. Μιλώντας στο Fox News, μετά την συνέντευξη τύπου του Τραμπ, ο Πομπέο δήλωσε: «γνωρίζουμε πως ο ιός προήλθε από την Γουχάν της Κίνας», προσθέτοντας πως το Ινστιτούτο ιολογίας βρίσκεται μόλις μερικά μίλια μακριά από την αγορά ζώων και νωπών κρεάτων στην περιοχή. «Είναι πραγματική ανάγκη η κινεζική κυβέρνηση να μιλήσει ανοικτά για την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο Τραμπ και άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους και για την καταγραφή των θυμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα - ή τουλάχιστον για τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται δημοσίως. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την παύση της χρηματοδότησης από πλευράς των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι προώθησε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας σχετικά με τον ιό.

Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής, μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Τζον Σόερς, επίσης κατηγόρησε την Κίνα ότι απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού από τον υπόλοιπο κόσμο και θα πρέπει να λογοδοτήσει για την εξαπάτηση.


Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Εδώ που τα λέμε, κάποιος πρέπει να το ερευνήσει κι αυτό το ενδεχόμενο. Ποτέ δε ξέρει κανείς. Τόσο τυχαία πια όλα; Εργαστήριο που έχει αυτή τη δυνατότητα αυτή, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πρώτο ξέσπασμα ενός νέου ιού, που όλως τυχαίως ερευνούσαν στο συγκεκριμένο εργαστήριο, κι ενώ είχε γίνει εξομοίωση, ξανά στο εργαστήριο αυτό, τι θα γινόταν αν ξεσπούσε ιός, με τα ίδια μάλιστα χαρακτηριστικά, που θα κατέληγε σε πανδημία, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το πρώτο κρούσμα και μάλιστα ακόμα και στην εξομοίωση ξεκινούσε από την Κίνα; Πόσες συμπτώσεις πια;