Η πρόθεση ψήφου των πολιτών, οι στάσεις απέναντι στα μέτρα για τον κορωνοϊό αλλά και τα σχέδια για το Πάσχα βρέθηκαν στο επίκεντρο δημοσκόπησης της εταιρείας Marc.
 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών στους δημοσκόπους, η «ψαλίδα» ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 23,3 μονάδες ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ρεκόρ σημειώνει η αποδοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του δείγματος κρίνει ως απαραίτητα τα μέτρα περιορισμού.
 

Η συντριπτική πλειοψηφία, απάντησε πως δεν θα βρεθεί σε κάποια εκκλησία αυτές τις μέρες σε αντίθεση ενώ το 6,8% του δείγματος απάντησε πως θα πάει στην εκκλησία κατά μόνας. 

 

Πρόθεση Ψήφου

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα 23,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,3 μονάδες, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ προηγείται με 43,6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%, ΚΙΝΑΛ με 5,4%, ΚΚΕ με 4,8%, Ελληνική Λύση με 3,1%, ΜέΡΑ25 με 2,0% και Χρυσή Αυγή με 1,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 63,1%, έναντι 19,1% του Αλέξη Τσίπρα.

 

«Αναγκαία» τα μέτρα - Στα ύψη η δημοτικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα 

 

Αναγκαία κρίνονται τα μέτρα περιορισμού από το 80,4% , το 10,5% πως είναι ανεπαρκή και ότι χρειάζονται περισσότερα και το 8,7% πως είναι υπερβολικά. Το 75,9% αξιολογεί θετικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έλαβε η κυβέρνηση, το 20% τα αξιολογεί αρνητικά, και το 5,1% απαντά πως δεν γνωρίζει.

 

Οι θετικές γνώμες για τον Σωτήρη Τσιόδρα φτάνουν το 94,6%, ενώ οι αρνητικές το 3,7%. Υψηλή είναι η δημοτικότητα και του Νίκου Χαρδαλιά με 84,3% των θετικών απόψεων ενώ οι αρνητικές γνώμες φτάνουν μόλις το 12,2%.

 

Το 66,7% απαντά πως παρακολουθεί καθημερινά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, το 12,2% παρακολουθεί τέσσερις με πέντε ημέρες, το 10,3% δύο με τρεις ημέρες, σπανιότερα λέει το 4,5%.

 

Σχέδια για το Πάσχα

 

Για τα σχέδια για το Πάσχα, το 91,6% λέει πως θα παραμείνει στο σπίτι, το 6% θα μείνει σπίτι με συγγενείς, το 1,2% θα κάνει επίσκεψη σε συγγενείς, το 0,5% απαντά πως θα συναντήσει φίλους και το 0,9% δηλώνει πώς θα πάει στο εξοχικό του παρά τις απαγορεύσεις. Το 90,2% λέει πως δεν θα πάει στην εκκλησία, το 6,8% θα πάει στην εκκλησία, αλλά μόνος του και το 3% πως σκοπεύει να αψηφήσει τις απαγορεύσεις και να πάει στον επιτάφιο ή την Ανάσταση.

 

Για την καραντίνα το 46,6% απαντά πως δεν άλλαξε η ζωή του το 36,8% απαντά πως με την καραντίνα ήρθαν πιο κοντά οι οικογένειες, το 8,5% απαντά πως έχει περισσότερες εντάσεις, και το 8,1% απαντά πως μένει μόνο του άρα δεν επηρεάζεται κάπως. Το 68,3% απαντά πως φοβάται περισσότερο για την υγεία του, το 12,7% για το εισόδημά του και το 18,4% και για τα δύο.

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-13 Απριλίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 1.020 νοικοκυριών. Ο εξεταζόμενος πληθυσμός ήταν άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου.