Το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανίζεται σε κάθε μία από τις επιταγές που θα σταλούν σε Αμερικανούς πολίτες, ως οικονομική ενίσχυση κατά του κορωνοϊού.

 

Σε μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να προστεθεί το όνομά του στις εν λόγω επιταγές, όπως επιβεβαίωσε ανώτατος αξιωματούχος στο CNN.

 

Η απόφαση να προσθέσει το όνομα του, ο Τραμπ δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση για τους Αμερικανούς που θα λάβουν τις επιταγές, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι η απόφαση πιθανότατα θα καθιστούσε την ημερομηνία παράδοσης των πρώτων επιταγών και ενδεχομένως να προκαλούσε μία επιβράδυνση της διαδικασίας, που θα μπορούσε να φτάσει και τις 20 εβδομάδες.

 

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών το διαψεύδει, με εκπρόσωπο του τμήματός του να διαβεβαιώνει στην Washington Post ότι η πρώτη παρτίδα επιταγών είχε προγραμματιστεί να αποσταλεί την επόμενη εβδομάδα.

 

«Οι επιταγές θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως και όπως είχε προγραμματιστεί. Δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους, η Washington Post ανέφερε ότι οι λέξεις «Πρόεδρος Donald J. Trump» θα εμφανίζεται στη γραμμή υπομνημάτων στην αριστερή πλευρά των επιταγών, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη φορά στην ιστορία, που εμφανίζεται το όνομα ενός προέδρου σε μια επιταγή της Εφορίας.

 

Το όνομα του Προέδρου θα εμφανίζεται σε όλες τις έντυπες επιταγές. Σύμφωνα με ένα σημείωμα της αρμόδιας επιτροπής Οικονομικών, οι έντυπες επιταγές θα εκδίδονται με ρυθμό περίπου 5 εκατομμυρίων την εβδομάδα και μπορεί να χρειαστούν έως και 20 εβδομάδες για να εκδοθούν. Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα, με βάση το προσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα, θα λάβουν πρώτα τις επιταγές τους.

 

Ο Τραμπ είχε ρωτήσει εμπιστευτικά τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εάν μπορούσε να υπογράψει επισήμως τους ελέγχους, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι της διοίκησης στην Washington Post.

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράφει σε πληρωμές του Δημοσίου, μια πρακτική που συνήθως ασκεί ένας κυβερνητικός υπάλληλος για την προστασία των επιταγών από πολιτικοποίηση, αναφέρει το CNN.

 

Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγες ημέρες, ερωτηθείς σχετικά, είχε αρνηθεί ότι θα υπογράψει σχετικές επιταγές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

 

«Όχι εγώ; Όχι. Υπάρχουν εκατομμύρια επιταγές. Δεν θα τις υπογράψω. Όχι. Είναι μια πρωτοβουλία της διοίκησης Τραμπ. Αλλά αν θέλω να τις υπογράψω; Όχι» είχε δηλώσει στις 3 Απριλίου.

 

Ωστόσο, η ομάδα της τεχνολογίας πληροφοριών της Εφορίας, έλαβε εντολή την Τρίτη και τώρα βιάζεται να πραγματοποιήσει την αλλαγή με μια επικείμενη προθεσμία για την Πέμπτη, προκειμένου να ολοκληρώσει την νέα εκτύπωση και έκδοση των επιταγών.

 

Με πληροφορίες του CNN/Washington POst