ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3%

ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3% Facebook Twitter
1

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, αφού εκτιμάται ότι η ύφεση θα φτάσει στο 10%.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται στην επικαιροποιημένη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Ταμείου, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10% φέτος, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, από 17,3% που ήταν το 2019. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα ήταν για ανάπτυξη 3% το 2020. 

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος, ενώ η εκτίμησή του για την Ιταλία είναι ύφεση 9,1%, την Ισπανία 8%, τη Γαλλία 7,2% και τη Γερμανία 7%. 

Σε ό,τι αφορά το 2021, το Ταμείο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ανάπτυξη 5,1%, αλλά η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα, εκτιμά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Ύφεση 3% της παγκόσμιας οικονομίας

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 3%, ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες- πριν από την πανδημία του κορωνοϊού- η εκτίμηση του ταμείου ήταν ανάπτυξη 3,3%. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, καθώς το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3% Facebook Twitter

Το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,8%, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από την πορεία της πανδημίας και την επαναφορά της ομαλότητας.

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM