Κορωνοϊός: Συνεργασία Apple - Google για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων μέσω των κινητών

Κορωνοϊός: Συνεργασία Apple - Google για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων μέσω των κινητών Facebook Twitter
1

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν την Παρασκευή μια συνεργασία χωρίς προηγούμενο, εν μέσω πανδημίας, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση επαφών κρουσμάτων. 

Με την σύμπραξη τους, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί θα ανοίξουν τα λειτουργικά τους συστήματα (σ.σ για τις φορητές συσκευές smartphones και tablets), επιτρέποντας την δημιουργία εξελιγμένων εφαρμογών ιχνηλάτησης, που θα λειτουργούν πανομοιότυπα σε iPhone και κινητά με Android. 

Οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την κεραία Bluetooth που έχει πολύ μικρή εμβέλεια χρήσης - μόνο μερικά μέτρα - προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα κάθε χρήστη. Όταν όμως δύο χρήστες με ενεργοποιημένα τα app στα κινητά τους πλησιάζουν πολύ κοντά, οι συσκευές τους θα καταγράφουν την «στενή», για τα επιδημιολογικά κριτήρια, επαφή καταχωρώντας την αποκλειστικά στα smartphones τους. Αν στο μέλλον κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μπορεί μέσω της ίδιας εφαρμογής να ειδοποιήσει άμεσα όλους όσοι είχαν έρθει κοντά του, από την ημέρα πιθανής επιμόλυνσης. 

Στόχος είναι η υποστήριξη των κυβερνήσεων στην ιχνηλάτηση των επαφών μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων τους, που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εφαρμογή ή άρση των lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές. Με την έγκαιρη ενημέρωση, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα θα το πληροφορούνται ταχύτερα και θα μπορούν να αυτοαπομονώνονται, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης. 

Για να κατευνάσουν τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία Bluetooth, χωρίς ενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας που προϋποθέτουν αποστολή των στοιχείων σε εξωτερικές βάσεις δεδομένων. Παρόμοιες εφαρμογές έχουν ήδη δοκιμαστεί σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη. Στην Ευρώπη, η Τσεχία θα κυκλοφορήσει μια τέτοια εφαρμογή εντός Απριλίου. Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία επίσης αναπτύσσουν τα δικά τους εργαλεία ιχνηλάτησης. 

Στη Σιγκαπούρη η εφαρμογή χρησιμοποιείται μόλις από το 12% των πολιτών και ως εκ τούτου η αποτελεσματικότητά της είναι περιορισμένη - μεταξύ άλλων και εξαιτίας των περιορισμών και όρων ασφάλειας και προστασίας σε iOS και Android. Όμως τώρα οι δύο κολοσσοί έρχονται να «ρίξουν τα τείχη», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του δυνητικά θανατηφόρου ιού. 

Την Παρασκευή, οι δύο εταιρείες δημοσιοποίησαν τις τεχνικές προδιαγραφές της κοινής προσπάθειας με όνομα «Ιχνηλάτηση Επαφών με Διατήρηση Ιδιωτικότητας».

Αρχικά οι δύο εταιρείες θα βοηθήσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών να είναι συμβατές μεταξύ τους και αργότερα θα επιχειρήσουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία μέσα στα λειτουργικά συστήματα, ώστε να μην απαιτείται η εγκατάσταση άλλων εφαρμογών. 

Τον ερχόμενο Μάιο οι δύο εταιρείες θα παρουσιάσουν αναλυτικά το πρωτόκολλο που θα επιτρέπει την διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών με Android και iOS. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα χρειαστεί χρόνος για εξεταστεί η πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «ενδιαφέρουσα»: «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όσον αφορά την ατομική ελευθερία. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά το ζήτημα και θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα».


Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι πρωτοβουλία θα χρειαστεί μεν περαιτέρω αξιολόγηση, αλλά εκ πρώτης όψεως φαίνεται να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ