Στις επιπτώσεις στους hosts της Airbnb εστιάζει, με αναλυτικό του ρεπορτάζ, το CNN Business, καθώς πολλοί αδυνατούν πλέον, μετά το μπαράζ ακυρώσεων που προκάλεσε ο κορωνοϊός, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

 

Ο Τζεφ Μάρτιν απολάμβανε διακοπές στο Μεξικό, μαζί με τη σύζυγό του, Τζολίν, όταν ένα πρωινό στα μέσα του Μαρτίου είδε να ακυρώνονται οι κρατήσεις στα καταλύματα που εκμεταλλεύονται μέσω Airbnb. Το ζευγάρι έβλεπε συνήθως τις κρατήσεις, για τα 22 καταλύματα που διαχειρίζονται κυρίως στο Φοίνιξ της Αριζόνα, να κορυφώνονται από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ωραίο καιρό αλλά και στα διάφορα συνέδρια και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Μέχρι στιγμής μετράνε 150 ακυρώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

 

«Είναι σαν κάποιος να έριξε μια πυρηνική βόμβα στο ημερολόγιο των κρατήσεών μας», δήλωσε ο Μάρτιν στο CNN Business. «Είναι απλά ολόλευκο, είναι τρελό», πρόσθεσε. Οι ταξιδιώτες αλλάζουν άρδην τα σχέδιά τους καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις μετακινήσεις, έχουν εκδώσει εντολές για κατ' οίκον περιορισμό ή έχουν τεθεί σε καραντίνα. Για πάνω από μια δεκαετία, η Airbnb έχει προσελκύσει ανθρώπους οι οποίοι μετέτρεψαν τα γκαράζ τους σε επιπλέον δωμάτια ή επένδυσαν σε νέα ακίνητα για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους. 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κατακλυσμός των ακυρώσεων απειλεί την ικανότητά τους να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια, λογαριασμούς ή άλλα έξοδα. Όπως αναφέρει το CNN Business η απότομη κάμψη οδήγησε ορισμένους οικοδεσπότες της Airbnb να αποσύρουν τα σπίτια τους από την πλατφόρμα και να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση. Ο Martin, ο οποίος εργάζεται επίσης ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Grand Canyon στο Φοίνιξ, δήλωσε ότι το διαφεύγον κέρδος από τις ακυρώσεις αναμένεται να ανέλθει σε 130.000 δολάρια. 

 

Το ζευγάρι δεν κατέχει τα ακίνητα που διαθέτει στην Airbnb, αλλά τα μισθώνει μέσω συμφωνιών με τις κατασκευάστριες εταιρείες. Αυτό φέρνει στην οικογένεια πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι η δουλειά του Μάρτιν, ο οποίος περιγράφει τις δυσκολίες από τις ακυρώσεις. Μία διέξοδος αποτέλεσε η διάθεση των ακινήτων στην τοπική αγορά, όπως σε άτομα που μόλις βγαίνουν από διαζύγια και αναζητούν στέγη ενώ προσφέρουν έκπτωση έως 70% για μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις.

 

Προκλήσεις και για την ίδια την πλατφόρμα

 

Προκλήσεις αντιμετωπίζει όμως και η δημοφιλής πλατφόρμα που ενώ ανακοίνωσε μία νέα πολιτική ακυρώσεων, λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη από όσους διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση καθώς δεν τους συμβουλεύτηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στη διάθεση 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες που έχουν οικοδεσπότες σε όλον τον κόσμο, οι φιλοξενούμενοι των οποίων ακύρωσαν τις κρατήσεις τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

 

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει στους οικοδεσπότες να λάβουν το 25% του ποσού που λαμβάνουν κανονικά σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης και προσφέρεται σε όλον τον κόσμο εκτός από την Κίνα. Παράλληλα οι εταιρείες Silver Lake και Sixth Street Partners ανακοίνωσαν επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη δημοφιλή πλατφόρμα.

 

Σημειώνεται ακόμη πως η Airbnb προχώρησε στη σύσταση ενός «ταμείου ανακούφισης» για όσους έχουν το δικό τους σπίτι στην πλατφόρμα και χρειάζονται στήριξη για να αποπληρώνουν το ενοίκιο ή την υποθήκη τους. Στο «ταμείο ανακούφισης» έχουν τοποθετηθεί 10 εκατομμύρια δολάρια και οι οικοδεσπότες μπορούν να λάβουν έως και 5.000 δολάρια. Τέλος η Airbnb έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει δωρεάν ή επιδοτούμενη στέγαση σε ανθρώπους που εργάζονται στις πρώτες γραμμές κατά του κορωνοϊού.

 

Οι «μικτές αντιδράσεις» των hosts

 

Το CNN Business κάνει λόγο για «μικτές αντιδράσεις» των ιδιοκτητών απέναντι στα μέτρα οικονομικής βοήθειας. Κάποιοι τα χαιρέτισαν, ενώ κάποιοι άλλοι τα χαρακτήρισαν ως περιορισμένα. «Είμαι ευτυχής που παίρνουν βήματα για να υποστηρίξουν οικονομικά οι hosts, αλλά ανησυχώ για το αν η Airbnb θα λάβει δίκαιες αποφάσεις για το ποιοι θα πιστωθούν τα ποσά», η Diana Pasquali, που διαθέτει ακίνητα στην πλατφόρμα μιλώντας στο CNN Business εκφράζοντας τις ελπίδες για «μία δίκαιη διαδικασία».

 

Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο συνομιλίες σε κλειστές ομάδες στο Facebook, υποστηρίζει πως οι ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τον πώς η εταιρεία πρέπει να βοηθήσει τους οικοδεσπότες. Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν πως η κατάσταση τους οδήγησε να επανεξετάσουν τη γενική στρατηγική τους και να διαθέσουν τα ακίνητά τους για μακροπρόθεσμη ενοικίασή, να αλλάξουν τη χρήση τους - προσφέροντάς τα για επαγγελματικούς χώρους - ή να τα καταχωρήσουν σε ανταγωνιστικούς ιστότοπους. Άλλοι σκέφτονται να προσφέρουν εκπτώσεις ή κάρτες δώρων για μελλοντικές κρατήσεις. 

Κορωνοϊός: Απελπισμένοι hosts της Airbnb - «Σα να έριξαν πυρηνικά στις κρατήσεις μας»
Ο Κρις Μόροου και η σύζυγός του Μάρτι ζουν σήμερα σε σκάφος

 

Ο Κρις Μόροου και η σύζυγός του Μάρτι, που συνήθως μισθώνουν το σπίτι τους στην Airbnb τα σαββατοκύριακα ώστε να πληρώσουν την υποθήκη τους, μετακόμισαν προσωρινά για να το νοικιάσουν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ή άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είπαν ότι το σπίτι, όπου έχουν ζήσει επτά χρόνια, θα είναι διαθέσιμο με έκπτωση 80% για διαμονές τουλάχιστον 30 ημερών. Το ζευγάρι ζει σήμερα σε ένα σκάφος που βρίσκεται αγκυροβολημένο εκεί κοντά. 

 

«Δεν περιμέναμε ποτέ πως θα εγκαταλείπαμε το πρώτο σπίτι μας», είπαν, προσθέτοντας πως το ενοίκιο θα φτάσει για να καλύψει τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ενώ εξέφρασαν την ελπίδα να λάβουν την επιχορήγηση των 5.000 δολαρίων. Παράλληλα ξεκίνησαν ένα κανάλι YouTube για τη ζωή τους στο σκάφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ζευγάρι ευελπιστεί ότι το κανάλι, το οποίο έχει πλέον περισσότερους από 24.000 συνδρομητές, θα τους βοηθήσει να κερδίσουν επιπλέον έσοδα. Μέχρι στιγμής, έχουν εισπράξει 400 δολάρια. 

 

Με πληροφορίες από CNN Business