Κορωνοϊός: Περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αναστολή - Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης

Κορωνοϊός: Περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αναστολή - Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης Facebook Twitter
EPA
2

Στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα η Deusche Welle υποστηρίζοντας ότι πιθανώς περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι σε αναστολή. 

«Μοιάζει σαν χθες, όταν οικονομολόγοι, πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι μιλούσαν για το Brexit και την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας ως δυνητικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας πως πλέον τέτοιες ανησυχίες μοιάζουν «σχεδόν γραφικές» σήμερα, σε άρθρο της με τίτλο «Ενώ ο κορωνοϊός προκαλεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, πόσο άσχημα θα μπορούσε να εξελιχθεί;».

Όταν οι υγειονομικές αρχές στη Γουχάν κατέγραφαν δεκάδες περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης αιτίας στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το οικονομικό χάος που θα ακολουθούσε στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τις 31 Μαρτίου, 2020 όταν τελείωσε το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους. «Πράγματα που θα είχαν έμοιαζαν αδύνατα πριν από μερικές εβδομάδες είναι πλέον πραγματικότητα, όλα εξαιτίας του κορωνοϊού, COVID-19», υπογραμμίζει η εφημερίδα. 

Παράλληλα η Deusche Welle αναφέρει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν καταρρεύσει κατά περίπου 30% από την αρχή του έτους στις περισσότερες πλούσιες χώρες του κόσμου, ο αριθμός των Αμερικανών που αναζητούν επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά έχει διπλασιαστεί φτάνοντας τα 7 εκατομμύρια - αριθμός ρεκόρ μέσα σε δύο εβδομάδες, η Κίνα, η οποία επιβαρύνθηκε το πρώτο τρίμηνο, παρουσίασε ιδιαίτερα άσχημα δεδομένα τον Φεβρουάριο ενώ ορισμένες προβλέψεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο τρίμηνο θα μειωθεί κατά 10%.

Δεν είναι μόνο οι παγκόσμιες βιομηχανικές δυνάμεις ωστόσο όπου ο αντίκτυπος είναι αρνητικός. Η Ιρλανδία, μια ανοιχτή οικονομία με χαμηλή κατασκευαστική βάση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις παγκόσμιες «αναταράξεις». 


Τα μισά χρήματα του κόσμου


Ενώ η συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας και η αβεβαιότητα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, είναι αυτό αρκετό για να συμβεί μια παγκόσμια ύφεση; Χωρίς αμφιβολία, αναφέρει η DW, αν και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο μέχρι να επιβεβαιωθούν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο. Το ερώτημα όμως είναι αν η πανδημία θα οδηγήσει σε μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα ξεπεράσει αυτή του 2009.

«Αν κοιτάξετε το ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζεται από τις διακοπές λειτουργίας των επαγγελματικών κλάδων παγκοσμίως, είναι πιθανώς περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αυτό δεν περιλαμβάνει ακόμη την Κίνα», δήλωσε στην DW ο Μπεν Μάι, οικονομολόγος της Oxford Economics. Παρόλο που προειδοποιεί ότι η εκτίμησή του δεν βασίζεται σε απτά δεδομένα για να καταλήξει σε αυτόν τον αριθμό, υπογραμμίζει την κλίμακα του προβλήματος των παρατεταμένων διακοπών για την παγκόσμια οικονομία.

Είναι εφικτή η αποφυγή μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης;


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν βραχυπρόθεσμα οι κλειστές επιχειρήσεις και οι διάφοροι περιορισμοί της κοινωνικής απομάκρυνσης που εισάγουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν στον κόσμο τι περιλαμβάνει η επόμενη δόση των οικονομικών δεδομένων. Όσο περισσότερο διαρκούν οι διακοπές, τόσο περισσότερες ζημιές γίνονται. «Όποιος λέει ότι ξέρει πόσο καιρό θα κρατήσουν τα lockdowns στην πραγματικότητα δεν ξέρει», λέει ο Μάι.

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους των παρατεταμένων διακοπών λειτουργίας είναι ότι η κρίση εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, η οποία συνεπάγεται μεγάλη πιστωτική κρίση, όπως συνέβη το 2009. Ο Μάι πιστεύει κάτι τέτοιο θα είναι απίθανο, εν μέρει λόγω της αποφασιστικής και γρήγορης δράσης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο παρέχοντας εγγυήσεις δανείων, επιπλέον ρευστότητα, ευκολότερη πρόσβαση σε πιστώσεις για εταιρείες καθώς και πληρωμές και άλλα μέτρα για να προστατευτούν επιχειρήσεις και άτομα.

Οι τράπεζες, οι οποίες έφεραν το κύριο βάρος για τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2009, θεωρούνται ειρωνικά ως δυνητικοί σωτήρες στη σημερινή κατάσταση, με τις κυβερνήσεις να τους ζητούν να διασφαλίσουν πως τα χρήματα θα φτάσουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. 


Το τέλος των διακοπών


Αυτό μας φέρνει πίσω στο ζήτημα των διακοπών και το πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Ο Μάι είναι αισιόδοξος ότι θα λήξουν νωρίτερα από ό, τι περιμένουν πολλοί, δείχνοντας και πάλι το παράδειγμα της Κίνας. «Οι επιπτώσεις των lockdown στην Κίνα ήταν τεράστιες», λέει. «Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, καθώς αυτά τα lockdown έχουν τελειώσει ή τουλάχιστον χαλαρώσει και έχουμε δει μια σύγκλιση προς αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητας». 

Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο από ένα lockdown που θα επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι είναι ότι καθώς το ξέσπασμα του ιού σταδιακά τεθεί υπό έλεγχο σε διάφορες χώρες, οι περιορισμοί θα αρθούν σταδιακά, δίνοντας στα πράγματα την ευκαιρία να επιστρέψουν σταδιακά στο φυσιολογικό.

 

Μικρότερος κόσμος;


Πολλοί μοιράζονται την πεποίθηση, ότι θα υπάρξει μια οικονομική έκρηξη μετά τον κορωνοϊό. Αν και πότε και με ποιο κόστος κανείς δεν μπορεί να πει, ούτε καν οι κορυφαίοι ιολόγοι του κόσμου. Όταν γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του COVID-19 σε όλο τον κόσμο υπερέβη το 1 εκατομμύριο. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο, ελαφρώς πιο απαισιόδοξο σενάριο για το πώς μπορεί να είναι η παγκόσμια οικονομία μόλις περάσει η κρίση, σύμφωνα με τον Μάι.

Πριν να σαρώσει ο κορωνοϊός τον κόσμο, πράγματα όπως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία θεωρήθηκαν ως σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία. Ο Μάι αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα, εάν περάσει η τρέχουσα κρίση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να απομακρυνθούν από τέτοιες επικίνδυνες στρατηγικές. Ωστόσο, βλέπει επίσης την προοπτική μιας ακόμα πιο προστατευτικής συμπεριφοράς, ως αποτέλεσμα ορισμένων ζητημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/Έθνος

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Να ζητήσουν όλοι αποζημίωση από το ΚΚ Κίνας, του οποίου την αρχική κακοδιαχείριση και προσπάθεια συγκάλυψης της επιδημίας πληρώνουμε σήμερα.https://youtu.be/eQTE10dqQU8