Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Η κυβέρνηση εξετάζει νέα, πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, για την αναχαίτιση της πανδημίας κορωνοϊού. 

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα σενάρια που φέρεται να εξετάζουν οι αρχές είναι ο τρίωρος χρονικός περιορισμός σε κάθε μετακίνηση πολιτών, η απαγόρευση της μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και το ημερήσιο όριο στις μετακινήσεις κάθε πολίτη.  «Το έντυπο μετακίνησης δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε έξι φορές την ημέρα» είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κάποιο πλαφόν. 

Σύμφωνα με το CNN, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα να στέλνει έως δύο μηνύματα ημερησίως στο 13033. Παράλληλα αναμενόμενο θεωρείται να τεθεί και χρονικό όριο για κάθε έξοδο, από την στιγμή αποστολής του μηνύματος στο 13033 μέχρι την ολοκλήρωση της εκάστοτε εξωτερικής δραστηριότητας. Και σε αυτό το σενάριο συνηγορεί η προχθεσινή δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, που σημείωνε ότι δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει εκτός για απεριόριστο χρόνο. Και αυτή η δήλωση ήρθε ενώ, για την ώρα, δεν έχει τεθεί κάποιο όριο αλλά, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα αλλάξει. 

Χθες άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις σκέψεις της κυβέρνησης να τεθούν νέα όρια στις μετακινήσεις, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Για τον ίδιο λόγο μάλλον θα καταργηθεί εντελώς η γραπτή δήλωση και η έξοδος θα γίνεται μόνο με SMS, ώστε να καταγράφεται και να μπορεί να διαπιστωθεί η ώρα εξόδου σε τυχόν έλεγχο. Παράλληλα είναι πιθανό να τεθεί χρονικό περιθώριο προσέλευσης στις τράπεζες. 

Υπενθυμίζεται πως ως κατ' εξαίρεση μετακινήσεις έχουν οριστεί:

1) Η μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2) Η μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
3 Η μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
4 Η κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
5 Η μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
6) Η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Το «παράδειγμα» των μέτρων σε 5 δήμους

Ενδεικτικά των μέτρων που μπορεί τελικά να εφαρμοστούν, είναι και τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε χωριά και δήμους με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. 

Από χθες το βράδυ, και για 14 ημέρες, η κυκλοφορία στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης θα απαγορεύεται από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Παράλληλα, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ' εξαίρεσης μετακίνησης για τους λόγους που αφορούν παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, μετάβαση σε τελετή και σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση και για τις ανάγκες του κατοικίδιου.

Στους ίδιους δήμους, στα σούπερ μάρκετ θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 20 τ.μ., ενώ στις λαϊκές αγορές οι πάγκοι θα πρέπει να έχουν απόσταση 10 μέτρων και όλοι να είναι από την ίδια πλευρά.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια