Η Σάνα Μάριν μιλά για τον σεξισμό: Δεν είμαι καλύτερη ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα

Η Σάνα Μάριν μιλά για τον σεξισμό: Δεν είμαι καλύτερη ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα Facebook Twitter
EPA
1

Η Σάνα Μάριν είναι η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο. Ελπίζει όμως ότι κάποια ημέρα το γεγονός ότι μια γυναίκα βρίσκεται σε κάποιο αξίωμα δεν θα αποτελεί θέμα συζήτησης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε επικεφαλής του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στη Φινλανδία. Στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα επικεφαλής είναι γυναίκες κάτω των 35 ετών. Όμως η Σάνα Μαρίν είναι αντιμέτωπη με τον σεξισμό.

Για παράδειγμα, όταν πήγε στο Νταβός φέτος, η ερώτηση που δέχθηκε σε ένα πάνελ είναι πού συναντιέται ο κυβερνητικός συνασπισμός της. «Λειτουργεί όπως όποια άλλη κυβέρνηση. Δεν συναντιόμαστε σε γυναικεία αποδυτήρια, ούτε κάνουμε κουβέντα αποδυτηρίων», ήταν η απάντηση της 34χρονης.

Αν και νεαρή ακόμη, έχει διαγράψει πορεία στην πολιτική. Παρόλα αυτά, λέει σε συνέντευξη στο Vogue: «Σε κάθε θέση που έχω βρεθεί ποτέ, το ότι είμαι μια νεαρή γυναίκα ήταν πάντα η αφετηρία. Ελπίζω ότι μια μέρα δεν θα είναι ζήτημα, ότι δεν θα γίνεται αυτή η ερώτηση. Θέλω να κάνω όσο καλύτερη δουλειά γίνεται. Δεν είμαι καλύτερη ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα», δηλώνει.

Για πολλούς, η Σάνα Μάριν αποτελεί σύμβολο προόδου και ελπίδας. «Είναι παγίδα», λέει η ίδια για τις προσδοκίες που υπάρχουν. «Αν δεν τα καταφέρω, αν αποτύχω- επειδή είμαι πολιτικός και όπως όλοι ξέρουμε τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλουμε- δεν θέλω να ερμηνευτεί ως "Εννοείται ότι απέτυχε επειδή ήταν μια νεαρή γυναίκα"», εξηγεί.

Παραδέχεται όμως ότι έχουν υπάρξει στιγμές που έχει νιώσει ότι μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο πιστεύουν οι άλλοι. Μητέρα μιας κόρης 3 χρονών, της Έμα, που απέκτησε με τον σύντροφό της Μάρκους, λέει πως όταν είναι με την οικογένειά της, ο κόσμος της επιτρέπει να είναι απλά η Σάνα. «Μπορώ να πάω για τα καθημερινά ψώνια στο Τάμπερε. Άνθρωποι με σταματούν και μου λένε συγχαρητήρια, αλλά αυτό είναι».

«Ένιωθα τη σιωπή για τις σχέσεις του ιδίου φύλου»

Η Σάνα Μάριν γεννήθηκε στο Ελσίνκι. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν παιδί. Από τότε έχει δει τον πατέρα της μόνο μια φορά. «Αν με ρωτήσετε αν νιώθω ότι έχω πατέρα, η απάντηση είναι όχι. Δεν έχω μεγαλώσει μαζί του και θα έλεγα ότι δεν έχω πατέρα», δηλώνει στη Vogue.

Μετά τον χωρισμό, η μητέρα της έκανε σχέση με μια άλλη γυναίκα. Η Μάριν σημειώνει την ανεκτικότητα της Φινλανδίας, αλλά επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου μετά βίας αποτελούσαν θέμα συζήτησης τη δεκαετία του '90, όταν μεγάλωνε. «Υπήρχε μεγάλη σιωπή για αυτό. Και ένιωθα αυτή τη σιωπή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η οικονομική κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Ήταν η πρώτη από την οικογένειά της που πήγε στο πανεπιστήμιο. Για να τα καταφέρει, δούλευε σε κατάστημα. Όταν έγινε πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας της χλεύασε, αποκαλώντας την πωλήτρια. «Δεν το κατάλαβα. Οι περισσότεροι νέοι δουλεύουν σε καταστήματα ή κάνουν άλλες δουλειές με χαμηλή αμοιβή μεγαλώνοντας», λέει η ίδια.

Για να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην πολιτική καριέρα και τη μητρότητα, οι σύμμαχοί της είναι η μητέρα της και ο σύντροφός της. Με τον δεύτερο μοιράστηκαν εξίσου τη γονική άδεια, μένοντας από 6 μήνες στο σπίτι. «Μπόρεσα να επιστρέψω στη δουλειά και εκείνος να περάσει ποιοτικό χρόνο με την κόρη μας. Έχουν τόσο καλή σχέση τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν οι πατεράδες το δικαίωμα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, γιατί είναι τόσο μοναδική φάση της ζωής μας. Τα παιδιά μας είναι μικρά μόνο μια φορά», εξηγεί. Τώρα, η κυβέρνησή της αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση της άδειας πατρότητας από τους 2,2 στους 6,6 μήνες.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια