Στήριξη στη Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά για το ζήτημα έκδοσης ευρωομολόγου, παρείχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Το ομόλογο για τον κορωνοϊό είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν», τόνισε σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

 

«Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορωνοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», σημείωσε ακόμη η επικεφαλής της Κομισιόν.

 

Στο ερώτημα εάν η Επιτροπή σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

 

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων την τηλε-σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σε ανάρτησή του στο Facebook. Ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής των 9 ηγετών για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη. Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, τάχθηκε ξανά κατά των ευρωομολόγων.

 

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε χώρα παίρνει τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού «νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA