Χαρίτσης: Η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη αλλιώς θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση

Χαρίτσης: Η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη αλλιώς θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση Facebook Twitter
EUROKINISSI
6

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε για ολιγωρία την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το χθεσινό αδιέξοδο στην τηλε-σύνοδο κορυφής, σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου για τον κορωνοϊό. 

«Αν η Ευρώπη δεν επιδείξει αλληλεγγύη και δεν προβεί σε διαμοιρασμό του κόστους της κρίσης μεταξύ των κρατών- μελών, θα οδηγηθεί σταδιακά σε αποσύνθεση» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Τόσο το Brexit όσο και η άνοδος αντιευρωπαϊκών δυνάμεων συνδέονται με την ολιγωρία της Ευρώπης μπροστά σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις».

Κατά τον ίδιο, αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ευρώπη «υπεκφεύγει μπροστά σε μια βαθιά κρίση», μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και την προσφυγική κρίση, προβλέποντας πως η υγειονομική κρίση «θα διαρκέσει πολύ καιρό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έβαλε πλάτη στα μέτρα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή, αλλά το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Να προχωρήσουν επιτέλους οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πιάσουν αμέσως δουλειά οι 2.000 νοσηλευτές», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη του εφοδιασμού «όλου του υγειονομικού προσωπικού της χώρας με μέσα ατομικής προστασίας, ώστε να μην έχουμε θύματα γιατρούς και νοσηλευτές, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες».

«Δυστυχώς, όμως και σε αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντική καθυστέρηση και ολιγωρία από την πλευρά της κυβέρνησης», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διπλασιασμό του κόστους που καταβάλλει το Δημόσιο στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να εξασφαλίσει σε αυτές, μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ): «Όταν λέμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, το τελευταίο στο οποίο θα έπρεπε το κράτος να συνηγορήσει, είναι η ιδιωτική κερδοσκοπία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως προειδοποίησε για τον «διπλό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία» ενόψει των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. «Αφενός κινδυνεύουμε με χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις και με εκτίναξη της ανεργίας, αφετέρου με μια ύφεση που δεν σχετίζεται επουδενί με αυτή που ζήσαμε».


Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και στήριξη των εργαζομένων με πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους τους, «για να μην έχουμε φαινόμενα αθρόων απολύσεων. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων, δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά και πυροσβεστικά. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να προβεί σε γενναίες κινήσεις, αφού έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε., δεν προσμετρώνται οι δαπάνες για τον κορονοϊό στον Προϋπολογισμό, και υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ».


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως το κόστος της στήριξης των εργαζομένων βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης, ανέρχεται μηνιαίως στα 640 εκατ. ευρώ, ενώ «η κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κάλυψη των μισθών ανέρχεται στα 970 εκατ. ευρώ - διαφορά η οποία μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό».


Τέλος, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις ρυθμίσεις «διάλυσης της εργασίας», όπως χαρακτήρισε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας». «Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας ανεπιστρεπτί».

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Πολιτική / ΔΕΘ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για μεσαία τάξη, στεγαστικό και φοροελαφρύνσεις

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και επικεντρώνονται στο εύρος της απήχησης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια
LIFO NEWSROOM
Ανακοίνωση τριών υπουργείων για Βασιλίσσης Όλγας: «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα»

Πολιτική / «Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» - Παρέμβαση τριών υπουργείων για Βασ. Όλγας

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και καλούν τον Δήμο Αθηναίων να «τηρήσει τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες»
LIFO NEWSROOM
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Γιατί δεν λένε και στην Ευρώπη συνοφρυωμένοι και κουνώντας το δάκτυλο, "ο ΣΥΡΙΖΑ ...προειδοποιεί την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη αλλιώς θα οδηγηθεί σε αποσύνθεση". Αλλά από εκεί μπορεί να ...πέσει σφαλιάρα, όταν τους κάνεις συνέχεια την κακιά μάγισσα και το πουλάς αυτό σαν πολιτικό κεφάλαιο, αφού δεν έχεις τίποτε άλλο να πουλήσεις ... Εμείς εδώ δεν έχουμε ξυπνήσει ακόμη.
Για τα λογακια του Χαριτση που ψελλιζει για τις "ανεπαρκειες"τις κυβερνησης μιλαω κ οχι για την κριτικη του στην Ευρωπη( που τον προλαβανε αλλοι).Μην κανετε πως δεν καταλαβαινετε.
Καταλαβαίνω πολύ καλά. Απλώς αυτή τη στιγμή , ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία , και η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση , έχουν σταθεί στο ύψος τους. Αν δεν το καταλαβαίνετε εσείς αυτό, τότε...