Οι Ούγγροι σπεύδουν μαζικά να αγοράσουν όπλα - Φοβούνται αναταραχή λόγω κορωνοϊού

Οι Ούγγροι σπεύδουν μαζικά να αγοράσουν όπλα - Φοβούνται αναταραχή λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
5

Ολοένα και περισσότεροι Ούγγροι θέλουν να εξοπλιστούν για προστασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φοβούνται ότι είναι πιθανό να καταρρεύσουν ο νόμος και η τάξη εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις όσο εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, η ένωση κατασκευαστών όπλων της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής σε καθεμία από τις δύο αυτές χώρες, την Τσεχία και την Ουγγαρία, που έχουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους. Για ορισμένα ελαφριά όπλα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια.

«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με έναν κανονικό Μάρτιο» δήλωσε ο Γκάμπορ Βας, που έχει τρία καταστήματα με όπλα στην ουγγρική πρωτεύουσα. «Θα μπορούσαμε να πουλάμε 15 φορές περισσότερο εάν είχαμε περισσότερα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, αλλά ξεμείναμε».

Οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών επίσης έχουν καταγράψει άλμα στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν φόβοι για κοινωνικές αναταραχές και επεισόδια όσο επιδεινώνεται η πανδημία.

Η Ουγγαρία έχει καταγράψει 167 κρούσματα κορωνοϊού με επτά θανάτους, αλλά ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερα.

«Καθησυχαστικό» να υπάρχει όπλο στο σπίτι

Ο Πέτερ Ρόστας, πατέρας ενός παιδιού, φοβάται ότι μπορεί να ξεσπάσει βία λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, κάτι που η ουγγρική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα συμβεί. Ωστόσο ο ίδιος είναι επιφυλακτικός.

«Εάν ο κόσμος τσακώνεται τώρα για χαρτί τουαλέτας, τι θα συμβεί αργότερα; Μόλις ξεμείνουν τα καταστήματα από στοκ, ο κόσμος θα πάρει αυτό που χρειάζεται. Η αστυνομία μετά βίας μπορεί να διαχειριστεί μια μικρή κλοπή» δήλωσε ο 33χρονος. «Δεν σχεδιάζω να σκοτώσω κάποιον, αλλά είναι καθησυχαστικό να υπάρχει όπλο στο σπίτι».

Ο Βας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όπλων, δήλωσε ότι ακόμα και τα μικρά όπλα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια είναι πολύ επικίνδυνα εάν πέσουν στα λάθος χέρια, δεδομένου ότι ακόμα και μη στρατιωτικά αεροβόλα πιστόλια μπορούν να αποβούν θανάσιμα από κοντινή απόσταση. 

«Ο κόσμος έχει τρελαθεί» λέει. «Αρπάζουν οτιδήποτε δεν απαιτεί άδεια. Αεροβόλα πιστόλια, όπλα με σφαίρες καουτσούκ, ακόμα και πράγματα όπως βαλλίστρες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Διεθνή / «Τα ξερίζωσαν όλα, ακόμη και τα νεοφυτεμένα»: Κραυγές απώλειας από τους ελαιώνες στη Δυτική Όχθη

Για τους Παλαιστίνιους, η ελιά δεν είναι απλώς μια καλλιέργεια, αλλά κληρονομιά και σημείο σύνδεσης με τη γη - Από τους ελαιώνες που έμεναν αμάζευτοι, στις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς-ρεκόρ
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Διεθνή / Πόλη στην Ανατολική Γερμανία απαγορεύει μελλοντικές αναμνηστικές πλάκες για το Ολοκαύτωμα

«Είμαι συγκλονισμένη που ένα δημοκρατικό κόμμα επέλεξε να υποστηρίξει έναν τόσο διαφανή ελιγμό από το εξτρεμιστικό AfD» δήλωσε η Σάρλοτε Κνόμπλοχ, επικεφαλής εβραϊκής περιφερειακής ένωσης στη Βαυαρία
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΤΑΝΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΤΕΦΡΑ ΑΙΤΝΑ

Διεθνή / Ιταλία: Αναστέλλονται πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κατάνια λόγω ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα

Η έκρηξη οδήγησε στην έκδοση κόκκινου αεροπορικού συναγερμού και στο κλείσιμο του τομέα εναέριου χώρου C1, με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο να επιβάλει περιορισμούς στις προσγειώσεις και απογειώσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν ξέρω αν το καλασνικοφ μπορεί να σε σώσει στην καταστροφή. Αμφιβάλλω.Πάντως είναι (σε περιπώσεις καταστροφής) πιο χρήσιμο από το κωλόχαρτο.Κάθε τέτοια αγορά - είτε κωλόχαρτου είτε όπλων - είναι μια ψήφος.Ο λόγος ύπαρξης ενός κράτους είναι η προστασία της ζωής των πολιτών του, μαζί με την διασφάλιση βασικών υποδομών.Οπλα και κωλόχαρτα αγοράζεις μόνο αν πιστεύεις ότι αύριο το κράτος δεν θα μπορέσει να προστατέψει την ζωή σου, ούτε να σου παρέχει τις βασικές υποδομές.Κάθε αγορά κωλόχαρτου (είτε ουζι) είναι μια ψήφος μη-εμπιστοσύνης προς το κράτος και την κοινωνία.Ολοι αυτοί οι συμπολίτες μας που αδειάζουν τα ράφια των σ/μ αποδεικνύουν περίτρανα ένα πράγμα: Η μή-εμπιστοσύνη προυπήρχε του κωρονοιου και θα συνεχίσει να υπάρχει (αυξημένη μάλιστα) και μετά την εξαφάνιση του.Απλά δεν θέλαμε να την δούμε.
Οπως τραγουδούσε κι ο Δήμος Μούτσης στις "Διαδόσεις", αν και οι Ούγγροι στερούνται "παράδοσης τόσων χιλιετιών" πιθανότατα θα ισχύσουν οι στίχοι και στην δική τους περίπτωση: "θα βρούμε τη λύση, κι ο δρόμος κλασικός,ο ένας θα φάει τον άλλονε, κι όλους μαζί ο καιρός"