Η Volkswagen και η Fiat Chrysler ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα περισσότερα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη, εξαιτίας του κορωνοϊού και η Airbus διακόπτει την παραγωγή, την ώρα που γίνονται σκέψεις για κρατικοποιήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία.

 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα κλείσει άμεσα την πλειονότητα των εργοστασίων της στην Ευρώπη για 2-3 εβδομάδες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Χέρμπερτ Ντις. Αλλά και η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ότι κλείνει τα περισσότερα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, λόγω του κορωνοϊού, έως τις 27 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή αφορά έξι εργοστάσια στην Ιταλία, ένα στη Σερβία και ένα στην Πολωνία.

 

Η Ford ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τη μονάδα παραγωγής της που βρίσκεται στη Βαλένθια. Η μονάδα δεν θα λειτουργήσει για μία εβδομάδα, καθώς τρεις εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

 

Την ίδια ώρα, η Renault ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητες στην Ισπανία, χώρα που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού. «Ο όμιλος Renault αποφάσισε να σταματήσει τη βιομηχανική του δραστηριότητα στην Ισπανία όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

Airbus: Διακοπή παραγωγής για 4 ημέρες σε Γαλλία και Ιταλία

 

Η Airbus ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά για τέσσερις ημέρες την παραγωγή της στη Γαλλία και την Ισπανία, ώστε να δημιουργηθούν αυστηρές συνθήκες ασφαλείας και να διασφαλισθεί η υγεία των υπαλλήλων.

 

«Έτσι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα υγιεινής, τήρησης αποστάσεων και καθαρισμού που θα επιτρέψουν να διασφαλισθούν η ασφάλεια και η υγεία των μισθωτών την ώρα που ο πληθυσμός καλείται να αυτοπεριοριστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση η Airbus, ενώ σημειώνει ότι «μεγιστοποιεί την κατ' οίκον εργασία στο μέτρο του δυνατού».

 

Σχέδια για κρατικοποιήσεις

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να στηρίξει τις μεγάλες γαλλικές εταιρείες, που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

 

Ο Λεμέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανακεφαλαιοποίησης, αγορά ποσοστού, μπορώ να χρησιμοποιήσω ακόμη και τον όρο κρατικοποίηση αν χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

 

Η κυβέρνηση Μακρόν επιστρατεύει πακέτο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού. «Δεν θέλουμε χρεοκοπίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεμέρ.

 

Αλλά και στην Ιταλία λαμβάνονται μέτρα μέσω κρατικοποίησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναμένει να κρατικοποιήσει την Alitalia, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια.

 

Το υπουργικό συμβούλιο «προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ή η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, AFP