Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων για τον κορωνοϊό, ενώ τίθενται άμεσα σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων - ακόμα και εντός της ημέρας. 

 

Το πρώτο κέντρο θα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης» των επαφών, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των ασθενών στην Ελλάδα και να εφαρμόζουν τα απαιτούμενα μέτρα καραντίνας. Το κέντρο θα στελεχώσουν και περίπου 150 ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. 

 

Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων θα εδράζεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν παρακολουθήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό. Οι ένστολοι θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ταυτόχρον, εξετάζεται και η δημιουργία ενός τρίτου κέντρου επιχειρήσεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Εκεί θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. 

 

Πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα

 

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, το άρθρο 19 της ΠΝΠ προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

 

Ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα ενεργοποιεί διαφορετικά σχέδια, όπως τη δημιουργία υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές που τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις διαθέσιμες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

 

Έως τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον συντονισμό και την κατανομή αρμοδιοτήτων σε περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο επίπεδο 3.

 

Σήμερα, στελέχη της ΓΓΠΠ μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών με θέμα τον κορωνοϊό και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δημιουργήσει αποθέματα σε υγειονομικό υλικό για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη προβλήματα, όπως η Ιταλία.

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr