Έβρος: Ένταση και χημικά στα σύνορα - Πάνω από 3.000 μετανάστες

Έβρος: Ένταση και χημικά στα σύνορα - Πάνω από 3.000 μετανάστες Facebook Twitter
8

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και προσφύγων - μεταναστών που θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί 3.000 με 4.000 άτομα από την πλευρά της Τουρκίας και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο σημείο, ορισμένοι μέσα από το πλήθος πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς έχουν ανάψει φωτιές σε διάφορα σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσέγγισαν τα σύνορα, από την πλευρά της Τουρκίας, με μεταφορικά μέσα αλλά και πεζή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Έβρος: Ένταση και χημικά στα σύνορα - Πάνω από 3.000 μετανάστες Facebook Twitter
Έβρος: Ένταση και χημικά στα σύνορα - Πάνω από 3.000 μετανάστες Facebook Twitter

 

Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από ξηράς, έγινε χρήση θερμικών καμερών ενώ το λιμενικό έχει επίσης αυξήσει τις περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.


Ανατολικό Αιγαίο: Πέρασαν 180 μετανάστες στα νησιά

Στη διάσωση και περισυλλογή 58 μεταναστών και προσφύγων, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με το ΛΣ από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως σήμερα το πρωί, διασώθηκαν 32 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο και 26 στη Μεγίστη. Στο ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβους 122 μετανάστες και πρόσφυγες σε τέσσερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Σάμο. Συγκεκριμένα 69 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 53 στη Σάμο.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων συρρέουν ομάδες μεταναστών - προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, από όπου μερικές εκατοντάδες ατόμων επιχείρησαν να διαβούν τα σύνορα. Κατά μήκος του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών - προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. 

Έβρος: Ένταση και χημικά στα σύνορα - Πάνω από 3.000 μετανάστες Facebook Twitter
 
Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Ως ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ πετάνε από Σομαλία, Κονγκό κλπ. στην Τουρκία και ΜΕΤΑ περνάνε Ελλαδίτσα για το "άσυλο" (σου λέει Ευρώπη, μ©λ©κ©\ είμαι να το αιτηθώ στου Ερντογάν;). Δεν καταλαβαίνω όμως, οι Συριοι έχουν προφανώς πάρει στάτους ασύλου ΣΤΗΝ Τουρκία (τόσα χρόνια, τόσα εκατομμύρια).. αυτοί ΠΩΣ περνάνε κατά δω;;;;;;;;;;
Η κατάσταση πάει να ξεφύγει πάλι. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ευθαρσώς και απερίφραστα ότι: "Στηρίζουν οι πολίτες τα μέτρα ασφαλείας".Ποια μέτρα ασφαλείας; Αυτά που εδώ και κάμποσα χρόνια επιτρέπουν το λαθρεμπόριο ψυχών και το αλισβερίσι; Ποια είναι η ξεκάθαρη πολιτική στάση της κυβέρνησης; Το μόνο που κάνει είναι να πετάει δακρυγόνα και να περιμαζεύει τους ανθρώπους από τον Έβρο και τα παγωμένα του νερά. Είναι απολύτως παραπλανητική η τωρινή στάση και προκαλεί ερωτηματικά. Αν θέλουμε να γίνουμε Ουγγαρία σε ένα βράδυ, μπορούμε να γίνουμε. Η ένταση στα σύνορα προκλήθηκε λόγω της στάσης της Τουρκίας. Η στάση που κρατά η Ελλάδα είναι δική της απόφαση και δε χωράνε ημίμετρα, άλλοθι και οικτρές δικαιολογίες.
Θα μπορούσαμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε προετοιμαστεί. Ειδικά από το 2015, έχοντας ήδη πάρει μια ιδέα (από το 2011-2014) σε σχέση με το που οδεύουν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια (αλλά είχαμε Τσίπρα και Σύριζα). Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να προσφέρουν τεχνογνωσία, διότι έχουν αντίστοιχης μορφής προβλήματα (κατά πολύ μεγεθυμένα, εννοείται). Στην θάλασσα, με τα γυναικόπαιδα πάνω σε βάρκες, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αλλά αυτή είναι εισβολή δια ξηράς ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας, ως επί το πλείστον—είναι δυνατόν να μην μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Εγώ βλέπω κυρίως άνδρες 20-35 ετών. Νομίζω πως μπορούμε να στείλουμε ακόμα και στρατό εναντίον τους (με non lethal weapons). Αν δεν κάνω λάθος ο στρατός ξηράς (σε αντίθεση με τη ναυτικό και βεβαίως την αεροπορία) ως επί το πλείστον κάθεται, ας εκπαιδεύσουμε μονάδες για τέτοιου είδους νέου τύπου ασύμμετρες/υβριδικές κλπ απειλές.
και ολα αυτα γιατι ο Ερντογαν αποφασισε να εκβιασει την Ευρωπη και την Ελλαδα αφου αντι να σκοτωνει Συρους μονο στην Συρια σκοτωνονται και καποιοι δεκαδες δικοι του. Υβριδικος πολεμος με εργαλειοποιηση μεταναστων που ζουν χρονια στην Τουρκια. Οσοι υιοθετουν το παιχνιδακι του Ερντογαν ειναι κατι χειροτερο απο λάθος, ειναι ηλιθιοι.
4.000 μετανάστες περνάνε άνετα σε 15 μέρες λίγοι-λίγοι όπως γίνεται τόσα χρόνια και δεν τρέχει τίποτα. 250 άτομα την μέρα και αυτό σε αργούς ρυθμούς. Προς τι λοιπόν το πυροτέχνημα αυτό του Ερντογάν? Αλλά προς τι και το δικό μας, που θυμηθήκαμε ξαφνικά ότι έχουμε σύνορα?
Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο, να σε πετροβολει κάποιος για να σε αναγκάσει να τον φιλοξενήσεις !! Αν δεν ειναι εισβολή τοτε τι ακριβώς ειναι? Κλείσιμο των συνορων με κάθε τρόπο τώρα .