Επικεφαλής Frontex για μεταναστευτικό: Έσχατο μέσο η χρήση των όπλων

Επικεφαλής Frontex για μεταναστευτικό: Έσχατο μέσο η χρήση των όπλων Facebook Twitter
Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Frontex για το αν οι υπάλληλοι της Frontex δικαιούνται να φέρουν όπλα
1

«H βία πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσήκοντα τρόπο» αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, Φαμπρίς Λεζερί που σημειώνει πως «η χρήση όπλων από τη Frontex πρέπει να είναι μόνο το έσχατο μέσο». 

Σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδα σχετικά με το αν οι υπάλληλοι της Frontex δικαιούνται να φέρουν όπλα ο ίδιος απαντά: «Ορισμένοι από τους συνοριοφύλακές μας θα φέρουν όπλα, όπως και οι εθνικοί συνοριοφύλακες».

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι οι συνοριοφύλακες οφείλουν να αποτρέπουν όσους περνούν παράνομα τα σύνορα «διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε πια σύνορα» και ότι αυτά είναι «ο πυρήνας της κυριαρχίας ενός κράτους».

Σημειώνει ωστόσο ότι «η βία πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσήκοντα τρόπο». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό, διερωτάται ο δημοσιογράφος και ο Φ. Λεζερί απαντά: «Η χρήση όπλων μπορεί να είναι μόνο το έσχατο μέσο. Από τότε που υπάρχει η Frontex, κανένας υπάλληλός μας δεν έχει πυροβολήσει ποτέ».

Όσο για την πιο έντονη ανάμνηση που έχει στα πέντε χρόνια που διατελεί στη θέση αυτή, απαντά: «Η επίσκεψή μου στη Λέσβο και τη Χίο τον Σεπτέμβριο του 2015. Υπήρχε παντού χάος». Θεωρεί μάλιστα ότι τότε η κατάσταση ήταν «πολύ χειρότερη» σε σχέση με σήμερα. «Ένα έγινε σε εμένα σαφές: ότι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Sean «Diddy» Combs: Το βίντεο κακοποίησης που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο

Διεθνή / Δίκη Sean «Diddy» Combs: Το βίντεο κακοποίησης που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο

Το υλικό υποστηρίζει όχι μόνο τις καταγγελίες της γυναίκας αλλά και εκείνες τριών ακόμη φερόμενων θυμάτων, τα οποία αναμένεται να καταθέσουν ότι υπέστησαν κακοποίηση, απειλές και εξαναγκασμό σε σεξουαλικά πάρτι με χρήση ναρκωτικών, ισχυρίζονται οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σήμερα ή αύριο η απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Σήμερα ή αύριο η απελευθέρωση του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου, λέει η Χαμάς

«Η απελευθέρωση του Ίνταν είναι πολύ πιθανή εντός των επόμενων δύο ημερών, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες επί του πεδίου», λέει πηγή προσκείμενη στη Χαμάς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Φαντάζομαι το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο αν αιτήσεις για άσυλο γίνονταν στις χώρες που κατάγονται οι μετανάστες ή στα στρατόπεδα προσφύγων και η Frontex είχε ρόλο αποτροπής/απαγόρευσης εισόδου κι όχι υπηρεσίας υποδοχής.