«Παιδοφιλία και σενάρια βιασμού»: Η απειλή των sex robots και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

«Παιδοφιλία και σενάρια βιασμού»: Η απειλή των sex robots και οι προειδοποιήσεις των ειδικών Facebook Twitter
1

Η διαθεσιμότητα ρομπότ για σεξ μέσω τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη ψυχολογική και ηθική απειλή κατά ατόμων και κοινωνιών, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η τεχνολογία ξεφεύγει από την ανθρώπινη επίβλεψη καθώς οι υπηρεσίες πολλές φορές αδρανούν από αμηχανία. Καλούν δε, σε επείγουσα λήψη μέτρων, ρύθμιση και εφαρμογή κανονιστικών πλαισίων, προκειμένου να αποφεύγεται η άλογη χρήση τέτοιων ρομπότ.

«Το διακύβευμα είναι υψηλό» λέει η δρ Κριστίν Χέντρεν του Πανεπιστημίου Duke στο BBC, εξηγώντας πως «κάποια ρομπότ είναι προγραμματισμένα να αντιστέκονται, να δημιουργούν ένα σενάριο βιασμού. Κάποια άλλα είναι σχεδιασμένα να μοιάζουν με παιδιά. Ένας προγραμματιστής τέτοιων ρομπότ στην Ιαπωνία είναι καθ'ομολογίαν παιδόφιλος και υποστηρίζει πως το ρομπότ δρα προληπτικά για εκείνον ώστε να μη βλάψει πραγματικό παιδί».

«Όμως, όλο αυτό νομιμοποιεί και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να υποπίπτουν σε τέτοιες συμπεριφορές - που απλώς θα έπρεπε να αποθαρρύνονται απολύτως;» διερωτάται η ίδια, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης.

Πρόκειται για μηχανισμούς με μορφή και μέγεθος ανθρώπου που μπορούν να μιλούν, να κινούν τα μάτια, τα χείλη και το λαιμό τους. Τα ρομπότ του σεξ διαφημίζονται ευρέως online. Η Realrobitix, μία εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, πόσταρε βίντεο προωθώντας το Harmony για 8.000 - 10.000 δολάρια.

«Αν παίξεις σωστά, θα έχεις την ευχαρίστηση που επιθυμείς», λέει η κούκλα με σκωτσέζικη προφορά και ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Ματ ΜακΜούλεν εξηγεί πως η Harmony έχει τεχνητή νοημοσύνη που της επιτρέπει να αναπτύξει σχέση με τον ιδιοκτήτη της: «Θυμάται πράγματα για σένα, όσα σου αρέσουν, όσα δεν σου αρέσουν, τις εμπειρίες σου».

 

Αυτού του είδους το επιθετικό μάρκετινγκ πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, υποστηρίζει η Καθλίν Ρίτσαρντσον, καθηγήτρια Δεοντολογίας και Κουλτούρας Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο του Λέστερ.

«Αυτές οι εταιρείες λένε: 'Δεν έχει φίλο; Δεν έχεις σύντροφο; Δεν πειράζει, μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε μία σύντροφο ρομπότ για σένα. Η σχέση με μία κοπέλα βασίζεται στην οικειότητα, την επαφή, την αμοιβαιότητα. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τις μηχανές» λέει η ίδια.

Καλεί δε, τους ρυθμιστικούς φορείς για άμεσο έλεγχο των προϊόντων αυτών. Ήδη, «τρέχει» μία εκστρατεία κατά των ρομπότ του σεξ, με τους ειδικούς πολιτικής να συντάσσουν νόμους που στοχεύουν στην απαγόρευση της λογικής πως τα ρομπότ συντροφιάς μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη σχέση.

«Θα πορευτούμε σε ένα μέλλον όπου η νοοτροπία των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων θα είναι κανονικότητα;» διερωτάται η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Νομίζω οτι οι πλαστικές κούκλες αντικαθιστούν τις ιερόδουλες . Μια ιερόδουλη σου δίνει 'οικειότητα επαφή και αμοιβαιότητα " ? τι ποιότητα εφ όσον είναι επι πληρωμή ? Τουλάχιστον με την κούκλα πληρώνεις άπαξ, και για μεγάλο χρονικό διάστημα Αν η έρευνα εννοεί οτι πάνε οι κούκλες να αντικαταστήσουν και φιλικές /ερωτικές σχέσεις ( και όχι μόνο σεξουαλικές ) ναι , τότε μόνο, πρόκειται για νοσηρό φαινόμενο