ΗΠΑ: Ομόφωνα «ναι» στην αποποινικοποίηση της πολυγαμίας λέει η γερουσία στη Γιούτα

ΗΠΑ: Ομόφωνα «ναι» στην αποποινικοποίηση της πολυγαμίας λέει η γερουσία στη Γιούτα Facebook Twitter
3

Νομοσχέδιο που έχει στόχο την αποποινικοποίηση της πολυγαμίας, υιοθέτησε ομόφωνα επιτροπή της γερουσίας της Γιούτα στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί τώρα προς έγκριση από το σύνολο της γερουσίας, τροποποιεί νόμο του 2017 που χαρακτηρίζει την πολυγαμία «πλημμέλημα» το οποίο τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκιση, ποινή που μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια κάθειρξη αν συνοδεύεται από άσκηση βίας, κακοποίηση ή απάτη.

Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η γερουσιαστής Ντέιντρε Χέντερσον αφορά μόνο την πολυγαμία μεταξύ συναινούντων ενήλικων, η οποία πλέον θα θεωρείται «πταίσμα» το οποίο τιμωρείται με πρόστιμο 750 δολαρίων.

Το πρόστιμο αυτό είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπεται για κάποιες τροχαίες παραβάσεις, καταγγέλλουν οι επικριτές του νομοσχεδίου, που εκτιμούν ότι θα αυξήσει τις κακοποιήσεις που διαπράττονται στις πολυγαμικές οικογένειες.

«Το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τα χιλιάδες θύματα –άνδρες, γυναίκες και παιδιά—που είναι προγραμματισμένα ήδη από τη γέννησή τους «να σιωπούν, να υπακούν, να είναι πολύγαμοι ή να καταστραφούν», καταγγέλλει η Sound Choices Coalition, μια μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται κατά της πολυγαμίας, η οποία ευνοεί, σύμφωνα με την ίδια, τις σεξουαλικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις.

Αντίθετα, η γερουσιαστής Χέντερσον εκτιμά ότι το νομοσχέδιό της θα επιτρέψει στα θύματα αυτών των κακοποιήσεων να τις καταγγέλλουν χωρίς να φοβούνται ότι θα τους ασκηθούν διώξεις για πολυγαμία.

Ένα επιχείρημα που υιοθέτησε και ο τοπικός βραχίονας της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU, που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου στο όνομα «της ανεξιθρησκίας».

«Στηρίζουμε την αποποινικοποίηση της πρακτικής της πολυγαμίας», εφόσον αφορά «συναινούντες ενήλικες». «Αποτελεί πρόταση της οργάνωσής μας από το 1991», δήλωσε η Μαρίνα Λόου, δικηγόρος μέλος του ACLU της Γιούτα.

Ακόμη κι αν οι δικαστικές αρχές της Γιούτα συνήθως δεν ασκούν ποινικές διώξεις εναντίον των πολύγαμων ζευγαριών, το θέμα είναι σημαντικό για την πολιτεία αυτή όπου περίπου το 60% του πληθυσμού (συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι) ανήκουν στη θρησκεία των μορμόνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είμαι κατά της πολυγαμίας.Αλλά δεν καταλαβαίνω όταν σπάσουμε τον ορισμό ότι γάμος είναι νομική ένωση μεταξύ ενός ενός άνδρα και μιας γυναίκας με σκοπό τη δημιουργία ασφαλούς νομικά περιβάλλοντος για τη δημιουργία τέκνων γιατί μπαίνουν άλλοι περιορισμοί. Φύλο, αριθμός, είδος.Γιατί να μην μπορείς να παντρευτείς μια γάτα; Ή δύο γυναίκες; Ή τρεις άνδρες;
Νot my cup of tea, αν και δεν έχω πρόβλημα με την πολυγαμία, per se. Με την πολυγυνία, όμως, έχω και ειδικώς μ' αυτήν που:1. αφορά σε cringeworthy θρησκευτικά doctrines, γελοίας και επικίνδυνης κοπής, όπως έχουν οι φονταμενταλιστές μορμόνοι και δη οι FLDS, με αρχηγό αυτόν τον μασκαρά που έχει μπει μέσα ισόβια plus (βλ. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Warren_Jeffs). Γενικώς η ελευθέρα βούλησις των ιδίων των εμπλεκόμενων ατόμων και των απογόνων τους επίσης ...είναι μία γνωστή και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ενδεικτικά βλ. video που την καις την φλάντζα αλλά είναι ταυτόχρονα ενδιαφέροντα https://youtu.be/SoittnX373g και https://youtu.be/Af2ygn68Pi4 και https://youtu.be/vqORJHyNWJc).2. αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως... γελάδια (δλδ περιουσιακά στοιχεία).3. δεν φαίνεται να φέρει κάποιου τύπου "στατιστικής", θα λέγαμε δικαιολόγησης, στο εκάστοτε πληθυσμιακό πλαίσιο που εξετάζεται (π.χ. scewed gender ratio).Και μερικά facts για την συγκεκριμένη είδηση και ο προβληματισμός σχετικά με τους νόμους (και το effectiveness τους):"Polygamists have lived in Utah since before it became a state and have even been featured on the long-running reality TV show Sister Wives.There are still some 30,000 polygamists living in the state 85 years after plural marriage was declared a felony.The current polygamy law in Utah carries a punishment of five years in prison.Many believe plural marriage brings exaltation in heaven - a legacy of the early Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. The mainstream Mormon faith abandoned the practice in 1890 under pressure from the U.S. government and now strictly forbids it. Senator Deidre Henderson believes that the large number of polygamists in the state means that the law has failed: 'The law is a failure. It hasn't stopped polygamy at all and it's actually enabled abuse to occur and remain unchecked,' she said". ----Υγ. "...γιατί μπαίνουν άλλοι περιορισμοί (όπως το) είδος. Γιατί να μην μπορείς να παντρευτείς μια γάτα;"...Άλλα "είδη", αχά. Φαιδρότητες λες γράφοντα και ο μοναδικός σου σκοπός είναι να υποβαθμήσεις το marriage equality, των LGB. Θα έλεγα, όμως, πως οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει σε απαίσιες συγκρίσεις (με παιδεραστές, κτηνοβάτες και νεκρόφιλους), κάτι τέτοια ...αστειάκια, αλλά και αυτούς που τα λένε, τους τρώνε για πρωϊνό, φτύνοντας μόνο τις οπλές.