Κοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Κοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές Facebook Twitter
6

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 630 ανθρώπων στην Κίνα.

Πρόκειται για ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την προέλευση του ιού, επικαλούμενοι άλλοι τα φίδια κι άλλοι τις νυχτερίδες ως πηγή μεταφοράς.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, μετά από έλεγχο σε δείγμα άνω των 1.000 φολιδωτών μυρμηγκοφάγων, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίναςμ ανακάλυψαν πως οι γονιδιωματικές αλληλουχίες των ιών στους παγκολίνους είναι κατά 99% ταυτόσημες με αυτές όσων νοσούν από τον κοροναϊό.

Κοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές Facebook Twitter
O παγκολίνος θεωρείται το περισσότερο παρανόμως διακινούμενο ζώο στον πλανήτη
Κοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής - Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές Facebook Twitter

O παγκολίνος θεωρείται το περισσότερο παρανόμως διακινούμενο ζώο στον πλανήτη και πάνω από ένα εκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί την τελευταία δεκαετία στα δάση της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Καταλήγουν στις αγορές της Κίνας και του Βιετνάμ όπου οι φολίδες τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική και το κρέας τους πωλείται στη μαύρη αγορά.

Υπενθυμίζεται πως ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Παρασκευή.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters-Xinhua-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Υπονοείς ότι η φύση ή τα pangolin έχουν συνείδηση και φέρονται εκδικητικά απέναντι στον άνθρωπο που τα καταστρέφει;Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική αναζήτηση, το να αναλογιστούμε πάνω στην συνείδηση / εκδικητικότητα της Φύσης.Π.χ. γιατί μας εκδικείται όταν εξολοθρεύουμε τα pangolin και όχι όταν εξαφανίζουμε τόσα άλλα ζωικά είδη; Να μη μιλήσουμε για τα ανείπωτα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλουμε εκατομμύρια ζώα κάθε μέρα.Είναι άραγε τα pangolin πιο πολύτιμα για τη φύση απο τα γουρούνια, τα αρνιά και τις κότες; Κάνει η φύση διακρίσεις;Δεν ξέρω τις απαντήσεις, κανένας δεν έχει ερευνήσει το αν η φύση ή τα ζώα έχουν συνείδηση. Πρόκειται για τεράστιο μη-τζιζ θέμα. Φαντάζεσαι να αποδείξουμε ότι έχουν;Εκείνο που ξέρω είναι πολύ πιο πεζό και πιο απλό από τις φιλοσοφικές ανησυχίες σου περί εκδίκησης:Οι κινέζοι προσπαθούν να γίνουν σαν τους δυτικούς, αντιγράφοντας ότι χειρότερο έχουν οι δυτικοί. Ιδίως την απληστία για κέρδη.Έχουν μια αυταρχική δικτατορία για κυβέρνηση, η οποία στέκεται στην εξουσία μόνο όσο δίνει στον λαό την επίφαση ενός δυτικού τρόπου ζωής.Το πέρασμα από την φεουδαρχία στον τουρμποκαπιταλισμό πήρε για τους δυτικούς 150 χρόνια. Οι κινέζοι θέλουν να το καταφέρουν σε 10.Μεσα στην άκρατη ανυπομονησία τους να μιμηθούν τους δυτικούς + την άκρατη απληστία κάθε καπιταλισμού (δυτικού ή κινέζικου) "ξεχνάνε" κάθε οίκτο προς ΟΛΑ τα ζώα και κάθε περιβαλλοντική επίπτωση.Όταν βάζεις δίπλα - δίπλα τόσα ζώα που κανονικά στην φύση δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν ποτέ, η ανάπτυξη καινούργιων ιών είναι απλά θέμα χρόνου (και μάλλον όχι εκδίκηση της φύσης).Υ.Γ. Μπόνους ρητορική ερώτηση:Στην Ελλάδα ταϊζουμε τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία με εντόσθια κοτόπουλων (που στην φύση δεν θα έτρωγαν ποτέ) και τα κοτόπουλα με ιχθυάλευρα (ομοίως).Πόσος καιρός νομίζεις ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί κάποιος θανατηφόρος ιός μέσα σε αυτό το αέναο πέρα-δώθε ανάμεσα σε εντελώς ξένα ζωϊκά είδη;Τι πρέπει να λέμε όταν θα πεθαίνουμε από αυτόν τον ιό; Οτι μας εκδικείται η φύση; Η μήπως το ότι είμαστε άπληστοι και ηλίθιοι;Υ.Γ. Εσύ έγραψες 8 λέξεις, εγώ φιλοσοφικό δοκίμιο. Ελπίζω να το θεωρήσεις δημιουργικό. ;-)
Πολυ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική ανάλυση. Εγώ πιστευω πως πραγματι η φυση μας "εκδικείται" ή αν θελεις προσπαθεί να μας εξολοθρεύσει για να επιβιώσει η ίδια. Εναλλακτικά, μπορείς να πεις ότι η απληστία του ανθρώπου τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή, για εμένα αυτές οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες, άλλωστε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: φονικό σεισμοί, φονικές πλημμύρες, φωτιές, φονικοί ιοί. Και αφου δεν βάζουμε μυαλό, δεν θα μας κλάψει κανένα ον αυτού του πλανητη αν εξαφανιστούμε σαν είδος - γιατί προφανώς και η εκδίκηση δεν αφορά μόνο τους Κινέζους.