Το Δημόσιο ζητά 50.000 ευρώ από νοσηλεύτρια με πλαστό απολυτήριο - Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση

Το Δημόσιο ζητά 50.000 ευρώ από νοσηλεύτρια με πλαστό απολυτήριο - Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση Facebook Twitter
Eurokinissi
4

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποφανθεί για την επιστροφή ή όχι των αποδοχών νοσηλεύτριας που απολύθηκε, λόγω πλαστογράφησης του απολυτηρίου. 

Στην μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε σήμερα να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης κατά της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητά να επιτρέψει όλο το ποσό των αποδοχών της που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε, επειδή αποκαλύφθηκε ότι προσκόμισε πλαστό πτυχίο Λυκείου κατά τον διορισμό της.

Ειδικότερα, αρχικά το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια του κλάδου ΔΕ, το ποσό των 179.000 ευρώ, δηλαδή, ζήτησε να επιστρέψει στο κράτος το εν λόγω ποσό, που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών που έλαβε επί 17 χρόνια στο Δημόσιο, μέχρι την ημέρα της απόλυσής της. Στην συνέχεια, το Δημόσιο, επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας, μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ. Η απόφαση της 35μελούς Ολομέλειας του ΕΣ θα αποτελέσει πιλότο για τις ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών, που έχουν γίνει μετά τον συνολικό έλεγχο που έγινε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας διευκρίνισε ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός, από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι και αυτοί διορίστηκαν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της απολυθείσας, το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Ο κ. Νικητάκης, ανέφερε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών των 17 ετών στην νοσηλεύτρια, ενώ ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο επίμαχος καταλογισμός. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ανεξαρτήτως της "παρανανομίας" της εν θέματι, λάβε υπόψιν σου οτι "το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη" οπότε ας μήν βιαζόμαστε να βγάζουμε αποφάσεις......
Ανεξάρτητα από το αν το χρηματικό ποσό είναι δίκαιο ή όχι ή αν η χρηματική ποινή είναι πρέπουσα, πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να κοιτάμε τα προβλήματά μας στα μάτια και να μην εθελοτυφλούμε λόγω "συμπόνιας". Η χώρα μαστίζεται από ένα καρκινώδη δημόσιο τομέα στον οποίο μεταξύ των ατελείωτων προβλημάτων είναι και τα ουκ ολίγα άτομα που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα της θέσης τους, και δεν γίνεται για χάρη μιας ψευτοαλληλεγγύης να καταπατάμε το νόμο όταν πάει να εφαρμοστεί έστω στους λίγους ελάχιστους που πιάνονται. Η αλλαγή δεν θα έρθει μόνη της ούτε θα εκριζωθούν οι παλιές νοοτροπίες μόνες τους. Χώρια η ζημιά που γίνεται στην πράξη όταν καλείται να ασκήσει το επάγγελμα ένας τέτοιος άνθρωπος (νοσηλεύτρια με πλαστογραφημένα πιστοποιητικά δεν εμπνέει δα και αυτοπεποίθηση). Το ότι δεν είχε επίπτωση στους συνυποψηφίους είναι το λιγότερο θρασεία δικαιολογία, παραδεχόμαστε ευθέως ότι είμαστε εγκληματίες αλλά έτυχε να μη βλάψουμε (έτσι λέμε εμείς βέβαια, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις που αναγκάζονταν να διορίσουν κόσμο καθ'υπέρβαση για να μη γίνει θέμα με τους της πλαγίας οδού εκεί δεν ήμασταν τόσο αβλαβείς) κανέναν οπότε όλα καλά. Επιτέλους ας σταματήσουμε να γινόμαστε χρήσιμοι ηλίθιοι των πονηρών μέσω της ενσυναίσθησής μας.