Φουκουσίμα: Το ραδιενεργό νερό πρέπει να απελευθερωθεί στον Ωκεανό, λένε οι ειδικοί

Φουκουσίμα: Το ραδιενεργό νερό πρέπει να απελευθερωθεί στον Ωκεανό, λένε οι ειδικοί Facebook Twitter
EPA
1

Το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα θα πρέπει να απελευθερωθεί στους ωκεανούς, λένε οι ειδικοί στην Ιαπωνία καθώς είναι ορατό το πρόβλημα αποθήκευσής του. 


Ειδικότερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχετικά με μια μέθοδο διάθεσης ραδιενεργών νερών από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα συνέστησε την απελευθέρωσή τους στον ωκεανό, μια κίνηση που πιθανόν να θορυβήσει τις γειτονικές χώρες.


Η επιτροπή, που υπάγεται στο υπουργείο βιομηχανίας της χώρας, μετά από τις δύο επιλογές, που ήταν είτε να απελευθερώσει το μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό ωκεανό ή να το αφήσει να εξατμιστεί, επέλεξε την πρώτη. Με βάση την πρακτική του παρελθόντος, είναι πιθανό η κυβέρνηση να δεχθεί τη σύσταση.


Η συσσώρευση του μολυσμένου νερού στη Φουκουσίμα αποτελεί εμπόδιο στη διαδικασία καθαρισμού το οποίο πιθανότατα θα διαρκέσει δεκαετίες, ειδικά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος στο Τόκιο με κάποιες από τις διοργανώσεις να πραγματοποιούνται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από το κατεστραμμένο εργοστάσιο.


Η γειτονική Νότια Κορέα έχει διατηρήσει την απαγόρευση της εισαγωγής θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα που χτυπήθηκε από την πυρηνική καταστροφή. Πέρσι κάλεσε τον ανώτερο υπάλληλο της ιαπωνικής πρεσβείας να δώσει εξηγήσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του νερού της Φουκουσίμα. Οι αθλητές του γειτονικού κράτους σκοπεύουν να φέρουν τους δικούς τους ανιχνευτές ακτινοβολίας όπως και φαγητό στους Αγώνες.


Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε συγγνώμη αφού παραδέχτηκε ότι τα συστήματα φιλτραρίσματος δεν είχαν αφαιρέσει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, και η περιοχή εξαντλείται από το διαθέσιμο χώρο για τη δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης.


Ωστόσο, σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το Τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικά αβλαβές.


«Συγκριτικά με την εξάτμιση, η απελευθέρωση στον ωκεανό μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφερε η επιτροπή, δείχνοντας την κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο, όπου οι πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν κανονικά απελευθερώνουν νερό που περιέχει Τρίτιο στη θάλασσα.


Η σύσταση πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Nagoya Ichiro Yamamoto, και έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία η οποία δεν έχει τεθεί.


Η Tokyo Electric ή η Tepco έχουν συγκεντρώσει περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τους πυρήνες καυσίμων από το σημείο τήξης, καθώς το εργοστάσιο χτυπήθηκε από σεισμό και τσουνάμι το 2011. Το νερό αποθηκεύεται σε τεράστιες δεξαμενές που συσσωρεύονται στην περιοχή. Ωστόσο οι δυνατότητες αποθήκευσης  πρόκειται να εξαντληθούν μέχρι το 2022.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια