Αύξηση στον κατώτατο μισθό: Τα σενάρια για το τελικό ποσό

Αύξηση στον κατώτατο μισθό: Τα σενάρια για το τελικό ποσό Facebook Twitter
2

Ξεκινά σε λίγες ημέρες η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει μικρή αύξηση κατά 4%-5%, που σημαίνει πρακτικά αύξηση 26 έως 32 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εντός του τελευταίου 10ημέρου του Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό, που αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 676 και 682 ευρώ, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα 703 ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 1/2/2019 κατά 11% και έφθασε στα 650 ευρώ.

Από μια ενδεχόμενη αλλαγή θα επηρεαστούν πάνω από 500.000 μισθωτοί που είτε εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ με πλήρη απασχόληση, είτε εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν μισθούς κάτω των 500 και 600 ευρώ, οι οποίοι όμως εξαρτώνται ευθέως από το ύψος του κατώτατου.

Στη διαβούλευση συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Οι φορείς καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται.

Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Εάν το διαβάζει κάποιος με καλές οικονομοκοινωνικές γνώσεις, τι θα συνέβαινε βραχυπρόθεσμα και τι μακροπρόθεσμα εάν καταργούνταν εντελώς ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα;
Δεν χρειάζονται τέτοιες καλές γνώσεις. Σκέψου ότι είσαι στην Ελλάδα καθώς και τι αντιδράσεις και απόψεις υπήρχαν περυσι από εργοδοτικές ενώσεις (αλλά και την ΝΔ που τότε δεν ήθελε αύξηση ενώ τώρα ξαφνικά ναι). Όταν λοιπόν η Αχτσιόγλου τότε αύξησε τον κατώτατο στα 650 μικτά και κατήργησε και τον άδικο υποκατώτατο για τους νεαρούς και προωθούσε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων (που επι Βρούτση σταμάτησαν πλέον δυστυχώς) και γενικά έφερνε ευεργετικά μέτρα, λέγανε θα καταρρεύσει το σύμπαν. Θα απολυθεί κόσμος, θα κλείσουν οι επιχειρήσεις και πάει λέγοντας. Τελικά τίποτε δεν συνέβη. Θυμάμαι πχ ο ΣΕΒ κάτι προκλητικές ανακοινώσεις που έκανε. Δεδομένου αυτών πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν υπήρχε καν κατώτατος μισθός τότε ναι μεν όχι όλοι αλλά ένα 40-50% των εργοδοτών θα ξεσαλώνανε! Θα δίνανε για πλήρη απασχόληση λιγότερα απ τον τωρινό κατώτατο. Ειδικά νεαρούς, αλλοδαπούς και άπειρους θα τους γονατίζανε εντελώς σε τίποτα 400 ευρώ full time. Καλά για δώρα ούτε λόγος. Οπότε άσε να υπάρχει. Εδώ σε αναπτυγμένα κράτη υπάρχει και οι εργαζόμενοι λένε ευτυχώς. Τέλος πάντων θετική ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση ύψους 20-30 ευρώ (καθαρά βέβαια τα μισά μάλλον). Επίσης να πω εδώ κάτι πρέπει να γίνει με τις αποδοχές μεσαίων μισθωτών. Αν δεν υπήρχαν τόσες κρατήσεις καλά θα ήταν. Χαμήλωσε η ΝΔ τον φόρο για εισοδήματα εως 10.000 στο 9% και μετά μπαμ στο 22% που είναι πολύ. Εως 30.000 ας ήταν τίποτα 12-15% το πολύ. Λες και όλοι παίρνουν μόνο τον κατώτατο ακριβώς, πολλοί παίρνουν παραπάνω όσο νάναι οπότε δεν επωφελήθηκαν.