Δεν θα υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης

Δεν θα υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη θα παραμείνουν στο πρωτάθλημα της Super League και δεν θα υποβιβαστούν. 

Η απόφαση έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων αφού οι ποινές της ΕΠΟ δεν αλλάζουν αυτόματα και πρέπει να συνεδριάσει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αποφασίζοντας την αλλαγή του καταστατικού και τον πειθαρχικό της κώδικα. Για κάτι τέτοιο απαιτείται η σύμφωνα γνώμη και της FIFA.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, στον απόηχο της σχετικής εισήγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται υποβιβασμός ομάδων για τα αδικήματα επί των οποίων γνωμοδότησε η ΕΕΑ, ο Στέλιος Πέτσας είπε: «Αυτό ακριβώς». «Δεν αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, η ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικό όργανο. Κάνουμε ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο», σχολίασε συμπληρωματικά».

Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται πως θα αποφευχθεί η αναστολή του πιστοποιητικού συμμετοχής και κατ' επέκταση η αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα της Super League, και τώρα μένει να αποφασιστεί, με μια ποινή θα αντικατασταθεί η ποινή του υποβιβασμού σε αυτές τις δύο αλλά και σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Χθες το απόγευμα, την αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα είχε εισηγηθεί κατά την συνεδρίαση της, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Λίγες ώρες αργότερα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης προειδοποιούσε ότι, αν αυτή η απόφαση ισχύσει, τότε θα ανεξαρτητοποιηθεί από ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον κ. Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εξακολουθεί να χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του κ. Μητσοτάκη. 

ΚΚΕ: Όλες οι ΠΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται όπως οι ΑΕ


«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, αυτό που πάντα τονίζει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή το "ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών" παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών και πάντως οπουδήποτε αλλού εκτός από το γήπεδο. Ο φίλαθλος κόσμος, που έχει σιχαθεί αυτή τη σαπίλα, ούτε έχει σχέση με τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων, ούτε πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους, που δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Προσθέτει μάλιστα πως, «σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία υπάρχουν και να μην κυκλοφορούν στους "διαδρόμους"».

«Αποκτά μεγαλύτερη σημασία η θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει οι ΠΑΕ να ενταχθούν άμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και να μην έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση. Μια θέση που σταθερά προτείνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και σταθερά καταψηφίζεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι ένα μέτρο για να υπάρχει μια στοιχειώδης διαφάνεια, να περιοριστούν τα επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια, μέχρι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός να απαλλαγεί απ' τη θηλιά της εμπορευματοποίησης», προτείνει στο σχόλιό του το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

 

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.

»Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης.  Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη.

»Με απόφαση του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης»

Αθλητισμός
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Καταπληκτική ερμηνεία της νομιμότητας από μία κυβέρνηση που πασχίζει να μας πείσει πως την έχει κάνει σημαία της.Και το αστείο είναι πως η συγκεκριμένη ποινή του υποβιβασμού προκύπτει από το καταστατικό της ΕΠΟ, αποτελεί δηλαδή κανονισμό του (αστείου) ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι νόμο του κράτους τον οποίο μπορεί η Βουλή να αλλάξει. Η κυβέρνηση (κάθε κυβέρνηση) δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει ευθέως σε ζητήματα ποδοσφαίρου εξαιτίας του περίφημου αυτοδιοίκητου που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ. Το δοκίμασαν και προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν να παρέμβουν σχετικά με διάφορες αφορμές και συμμαζεύτηκαν χαρωπά όταν η ΟΥΕΦΑ απείλησε πως οι ομαδάρες μας θα αποκλειστούν από τις διεθνείς διοργανώσεις. Μια συμφορά άλλωστε που το μπαλαδοκέφαλο πόπολο δε μπορούσε να υπομείνει.
Τα διαβαζεις και σκεφτεσαι να παρομοιασεις τη χωρα με καποια Αφρικανικη (συνηθως Ουγκαντα για καποιο λογο) αλλα μετα συνειδητοποιεις οτι οι περισσοτερες Αφρικανικες χωρες εχουν προβληματα με τις ντοπιες φυλες, απολειματα του αποικισμου, θνησιμοτητα, θεματα με εκπαιδευση, και φτωχεια που σιγα σιγα βεβαια εξαλειπονται, εμφυλιους, βαλε και την Μποκο Χαραμ κλπ κλπ, και μετα αναρωτιεσαι ποια ειναι η δικια μας δικαιολογια?