Αστυνομικός χτύπησε παιδί στο Μενίδι: Σάλος μετά το βίντεο - ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ

Αστυνομικός χτύπησε παιδί στο Μενίδι: Σάλος μετά το βίντεο - ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ Facebook Twitter
13

Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το Μενίδι, που δείχνει αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ να χτυπά ένα ανήλικο αγόρι το απόγευμα του Σαββάτου. 

Μετά την έκταση που πήρε αρχικά στα social media το υλικό, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε σήμερα επίσημη ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός.

Στα πλάνα που ακολουθούν, τέσσερις αστυνομικοί πάνω σε δύο μηχανές στρίβουν σε ένα στενό, όπου στην μέση του δρόμου περπατούν δύο παιδιά. Οι ένστολοι κατεβαίνουν. Δύο από αυτούς μιλούν στα παιδιά ενώ οι υπόλοιποι ερευνούν τον γύρω χώρο. Η κάμερα καταγράφει μόνο την εικόνα χωρίς ήχο. Ξαφνικά, ένας αστυνομικός χτυπά με δύναμη το παιδί πάνω από τον λαιμό και αρχίζει να κατευθύνεται προς τον άλλον ανήλικο. Κάποιος άλλος αστυνομικός φαίνεται να συζητά με το παιδί, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 11 ετών. Ένα λευκό αυτοκίνητο στρίβει στο στενό. Οι αστυνομικοί ανεβαίνουν στα οχήματά τους και αποχωρούν.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει πως «έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανηλίκου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του, εφόσον το επιθυμεί».

Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

«Σχετικά με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και απεικονίζει περιστατικό βιαιοπραγίας αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε βάρος ανηλίκου ημεδαπού στο Μενίδι, ανακοινώνεται ότι ήδη από χθες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, για τα αποτελέσματα της οποίας θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

»Με Απόφαση του Αρχηγείου οι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάσσεται σε βάρος τους η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανηλίκου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξη του, εφόσον το επιθυμεί».

Ο πατέρας του παιδιού, δηλώνει πως ο 11χρονος είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Μιλώντας στον ιστότοπο Newsit.gr, γνωστοποίησε πως έχει ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του αστυνομικού. 

«Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι η υγεία του παιδιού μου. Είμαστε στο νοσοκομείο κάνουμε ακτινογραφίες, αξονική, το παρακολουθεί ψυχολόγος είναι χάλια. Είναι ταραγμένο υπερβολικά, το πονάει ο αυχένας του από την τόσο δυνατή σφαλιάρα που έφαγε. Δεν αισθάνεται καλά, έχει χάσει το ύπνο του και βλέπει εφιάλτες. Έχω κινηθεί εναντίον του και έχω καταθέσει μήνυση».

Όπως λέει, ο 11χρονος είχε φύγει από το σπίτι του, όταν βρέθηκε μπροστά στους αστυνομικούς: «Την ώρα που έφευγε από το σπίτι μας τον πλησίασαν οι αστυνομικοί οι οποίοι του φωνάζανε και τον βρίζανε. Τότε ο γιος μου τους πλησίασε και τον ρώτησε "Γιατί με βρίζεις κύριε αστυνόμε;" Τότε εκείνος θεώρησε σωστό όπως φαίνεται και στο βίντεο να το χτυπήσει».

«Φοβάμαι ότι ο αστυνομικός έχει ψυχολογικά θέματα, να του κάνουν εξετάσεις. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε ο διοικητής της αστυνομίας είπε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει απασχολήσει και παλαιότερα την υπηρεσία του με παρόμοια συμπεριφορά».

Καταδίκη από τον Χρυσοχοΐδη

Μετά τον σάλο που προκάλεσε βίντεο, στο οποίο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπά ένα παιδί στο Μενίδι, ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter.

«Όποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά», δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αφορμή βίντεο που δείχνει αστυνομικό να βιαιοπραγεί σε βάρος 11χρονου. Στην ανάρτησή του, o κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει: «Όποιος χτυπά αναίτια, δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Όποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά».

Ελλάδα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Επισης να πουμε οτι και η καμερα που πιανε δημοσιο δρομο και τα απεναντι σπιτια ειναι παρανομη αλλα κανεις δεν δινει σημασια.το λεω απλα σαν παρατηρηση...
Καταδικαστεο, να απολυθουν γρηγορα και να μην πεσουν στα μαλακα με τις ψευτικες ΕΔΕ τους.LIFO μπορουμε να μαθουμε και τι εγινε με την αλλη υποθεση αστυνομικης βιας, εκεινη που αστυνομικοι χτυπησαν/εριξαν νερο σε μια αμεα γυναικα, τιμωρηθηκαν η κουκουλωθηκε το θεμα?
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ένστολοι, νομίζουν ότι αποκτούν κάποια αξία φορώντας τη στολή και συμπεριφέρονται ως σερίφηδες. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πλήρως καταδικαστέο και οφείλει να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία σε βάρος του υπαιτίου.
Δεν δικαιολογώ την πράξη του αστυνομικού, επουδενί! Έχετε όμως επισκεφθεί, ορισμένες περιοχές στο μενιδι; Αν όχι περιμένετε όταν θαχουμε συνολική εικόνα .
Προβληματική περιοχή, εγκληματικής φύσεως πολλοί που μένουν εκεί, συχνές συγκρούσεις με την Αστυνομία ναι. Ωστόσο τι άλλη εικόνα να δούμε; Να έλεγα ότι βλέπουμε μόνο τα δευτερόλεπτα που χαστουκίζει το παιδί και οι άλλοι διώχνουν το άλλο, να έλεγα ναι, θέλουν να δυσφημίσουν τους αστυνομικούς. Μας δουλευεις όμως? Είδαμε ΌΛΟ το βίντεο! Ήταν δύο παιδιά στο δρόμο, πέρασαν ΔΙΑΣ και ξαφνικά τους φώναξαν κοντά τους και πήγαν τους απείλησαν και χαστούκισαν. Θα μου πεις, ίσως είχε γίνει κάτι στην περιοχή και ψάχνανε πληροφορίες για κάποιους ή τα παιδιά συμμετείχαν σε κάτι (γνωστό πόσα αλητάκια υπάρχουν εκεί) και αναγνώρισαν τις φάτσες τους (του ενός βασικά) οι ΔΙΑδες. Ωστόσο ΔΕΝ δικαιολογείται η συμπεριφορά αυτή καθώς το παιδί καταρχάς ΔΕΝ αντιστάθηκε ξέρω γω βιαια σαυτούς, δεν τους χτύπησε ας πούμε. Αοπλος και ειρηνικός ο 11χρονος. Άντε καμιά βρισιά να τους είπε που πάλι δεν δικαιολογεί μπουνίδια. Πάμε και στα άλλα δύο: κοιτούσαν τριγύρω αν υπάρχει κόσμος, διώξανε το ένα παιδί (μάρτυρας βλέπεις...) και φύγαν αμέσως όταν εμφανίστηκε ΙΧ με πολίτη μέσα! Άρα ήταν μάλλον αυθαίρετη ενέργεια τους, δεν είχε κάποια σοβαρή αιτία. Εαν ήταν κανονική νομότυπη σύλληψη να κάνουν, προφανώς δεν θα τους ένοιαζε και 100 πολίτες να κοιτούσαν.Στο μεταξύ λέει ο Χρυσοχοϊδης: «Όποιος χτυπά αναίτια, δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Όποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά»Καλός στα λόγια κλασσικά. ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ δηλαδή απ το Αστυνομικό Σώμα? Και οι υπόλοιποι τρείς για παράβαση καθήκοντος θα τους αφαιρεθεί κάνας μισθός ή μπα?Τίποτα. Έναν ψυχολόγο για το παιδί απλά (για αποζημίωση ούτε λόγο ο Υπουργός!) και κάναν μήνα διαθεσιμότητα για τον αστυνομικό, δηλαδή σπίτι με λιγότερο μισθό ενδεχομένως, ένα τυπικό πόρισμα με καμιά προφορικη επίπληξη και μετά πίσω στην ενεργό δράση.ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔΕ. Σιγά μη το έκαναν. Οι αντιδράσεις θα ήταν τέτοιες που θα αναγκάζονταν μετά να ψηφίσουν Νόμο με τίποτα αυστηρές ποινές.ΥΓ: Αυτή η περιβόητη Επιτροπή - άλλη μία του άριστου επιτελικού κράτους Μητσοτάκη - για την αστυνομική αυθαιρεσία που συστάθηκε προ μηνών, τι απέγινε; Ησυχία και εκεί...
Τέτοια περιστατικά γίνονται καθημερινά ακόμα και πριν το φετινό ξεσάλωμα.Η ηγεσία της χωροφυλακής οφείλει να επιμορφώσει και να θέσει αυστηρά όρια στους μόνιμους νευρικούς και αγενέστατους υπαλλήλους της.Σε ποιον να τα πεις όμως και ποιος να σε ακούσει, υπάρχουν κάποιοι που λένε "σιγά μωρέ μια σφαλιάρα είναι".
Όποιος έχει δει από κοντά αυτούς τους καουμπόηδες με full face που κυκλοφορούν σαν αστακοί έτοιμοι για ξύλο δεν παραξενευεται από την είδηση. Ευτυχώς που η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο. Φυσικά θα βρεθούν και πρόθυμοι υπερασπιστές του συγκεκριμένου κακοποιητή, όπως βρίσκονται πάντα.
Ντροπή για την αστυνομία που έχουμε.Οι θρασύδειλοι μαζεύονται μόλις εμφανίζεται αυτοκίνητο και κάποιος τους βλέπει.Τι να την κάνω την ΕΔΕ με τα αμφίβολα αποτελέσματα και την παροχή ψυχολόγου εκ των υστέρων και εξαιτίας της εμφάνισης του βίντεο.Επίσης τι θα πουν στο αγόρι οι γονείς του;Πάμε παιδί μου σε έναν καλό κύριο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί σε χαστούκισε αυτός που καθήκον έχει να σε προστατεύει.Και ο κύριος αυτός είναι από την ίδια υπηρεσία.Τι; Α, όχι.Αυτός δεν θα σε χαστουκίσει.
Εισαγωγή (για να μην παρεξηγηθώ για το τέλος) :Είναι απαράδεκτη και απόλυτα καταδικαστέα η ενέργεια του αστυνομικού. Και τα έχω ξαναπεί, ο αστυνομικός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ.Όμως :Βγήκε η μητέρα ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ και είπε στα κανάλια - που ίσως και να "εκμαίευσαν" την δήλωση για να "πουλήσουν" -, ότι "το παιδί γύρισε στο σπίτι μέσα στα αίματα και δεν μπόρεσε να κοιμηθεί το βράδυ από τους εφιάλτες". Δεν είχε δηλαδή δει ποτέ και πουθενά βία πριν και σοκαρίσθηκε.Σημειώνω δε ότι κάποια κανάλια είπαν με στόμφο - μπόρεσαν και το διέκριναν από το βίντεο ;..-, ότι ο αστυνομικός ΓΡΟΝΘΟΚΟΠΗΣΕ και όχι χαστούκισε το παιδί. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου τρώγανε χαστούκια όταν ήταν παιδιά - πολύ κακώς βέβαια -, συνήθως από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον ή από τον δάσκαλο - αλλά και μερικές φορές από τον γείτονα που ήταν φίλος των γονιών τους -, ξέρουν νομίζω ότι η κατάσταση που περιέγραψε η μητέρα, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ, αν δεν είναι ενσυνείδητα διογκωμένη.Δεν το αποκλείω δηλαδή πίσω από την υπερβολή, είτε να βρίσκεται η ιδέα να διεκδικηθεί αποζημίωση είτε μια διάθεση αυτοπροβολής και αυτοηρωοποίησης. Και τα δύο αυτά είναι αποτελέσματα της κακώς εννοούμενης και χωρίς κανόνες και μέτρο δημοσιότητας. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ.