Κύπρος: Γκάφα της κυβέρνησης «έδωσε» στην Τουρκία απόρρητα στοιχεία για τις γεωτρήσεις

Κύπρος: Γκάφα της κυβέρνησης «έδωσε» στην Τουρκία απόρρητα στοιχεία για τις γεωτρήσεις Facebook Twitter
«Γκάφα» έδωσε στην Τουρκία απόρρητα στοιχεία για την κυπριακή ΑΟΖ (Πηγή φωτό EPA)
1

Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης της Κύπρου ήταν τελικά, όπως φαίνεται, ο λόγος που έφτασαν στα χέρια της Τουρκίας απόρρητα δεδομένα μελετών, που περιελάμβαναν τοποθεσίες και προοπτικές γεωτρητικών στόχων στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν μέσω σεναρίων για πιθανή υποκλοπή μελετών από την Τουρκία- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος είχε αναφερθεί σε αυτό, μιλώντας για την παρουσία του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 8- το Τμήμα Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε τελικά τι έχει συμβεί.

Έτσι, παραδέχθηκε ότι το 2017 είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ολοκληρωμένες μελέτες της ΕΝΙ, τις οποίες «κατέβασε» αργότερα. Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς έγινε αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε αλληλοσυγκρουόμενες εξηγήσεις.

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη είπε: «Το 2017, μια περιβαλλοντική μελέτη της ΕΝΙ, ενώ είχε συμφωνηθεί με όλους από πριν, να υπάρχει μια εκτελεστική περίληψη, η οποία να μην περιέχει στοιχεία λεπτομερή, κάποιο λάθος έγινε και παραδόθηκε από την εταιρεία, το ανάποδο αντίγραφο».

Όμως, σε δηλώσεις του σε άλλη εκπομπή είπε ότι «Μέχρι το 2017 γίνονταν στο διαδίκτυο αναρτήσεις ολόκληρων των εκθέσεων και από το 2018 γίνονται αναρτήσεις μόνο της σύνοψης των εκθέσεων».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, απέδωσε σε γλωσσικό ατόπημα τα περί υποκλοπής δεδομένων που είχε αναφέρει. «Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από ένα γλωσσικό ατόπημα, όταν χρησιμοποίησα τη λέξη "υποκλοπή", η οποία και σαφώς ήταν λανθασμένη. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ή ανησυχία για διαρροή όποιων πληροφοριών από τις δύο αδειοδοτημένες εταιρείες, ΕΝΙ και Total», δήλωσε.


Με πληροφορίες από το sigmalive

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια