Απεργία της ΓΣΕΕ

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα»

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
9

Όλος ο Τύπος στη Βρετανία ασχολείται σήμερα με το παρασκήνιο της ανακοίνωσης των πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ πως παραιτούνται από τα βασιλικά τους καθήκοντα και την πρώτη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η δε Daily Mail υιοθέτησε και τον όρο «Megxit» κατά το «Brexit» και το BBC μεταδίδει πως η απόφαση έχει πληγώσει την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter

Χθες το βράδυ, το βασιλικό ζευγάρι «πίεσε το πυρηνικό κουμπί» της βασιλικής του καριέρας, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπουν το Μπάκιγχαμ και τα σχετικά καθήκοντα.

Η δραματική τους απόφαση ελήφθη χωρίς τη γνώση της Βασίλισσας, του Πρίγκιπα Καρόλου ή του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος έμαθε για την ανακοίνωση μέσα από τις έκτακτες ειδήσεις, που χθες άρχισαν μαζικά να εμφανίζονται σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα. Τα ταμπλόιντ λένε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ αισθάνθηκε ότι η ξαφνική ανακοίνωση ήταν μια «πισώπλατη μαχαιριά» σε όλη την βασιλική οικογένεια και τον θεσμό.

Το ζευγάρι, που σχεδιάζει να μοιράσει το χρόνο του μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής, έκανε την ανακοίνωση λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από διακοπές έξι εβδομάδων στον Καναδά. Κανείς δεν γνώριζε και δεν περίμενε πως η επιστροφή του μετά τα Χριστούγεννα θα έφερνε τόσο καταιγιστικές εξελίξεις. Μια ανώτερη βασιλική πηγή δήλωσε ότι η βασίλισσα και η οικογένειά της ήταν «βαθιά απογοητευμένοι». Άλλη πηγή αναφέρει πως εκτός από «συγκλονισμένοι και λυπημένοι, είναι και εντελώς εξαγριωμένοι».

Σε μια δήλωση, που για τους βασιλικούς παρατηρητές εκφράζει την απόλυτη δυσαρέσκεια, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είπε: «Οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία τους να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να εργαστούν». Η ανακοίνωση αυτή ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη δήλωση οργής και ίσως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες εξελίξεις, με παρεμβατικές κινήσεις από την Ελισάβετ.

Megxit: Η Βασίλισσα είναι οργισμένη - Νιώθει πως Μέγκαν και Χάρι την «μαχαίρωσαν πισώπλατα» Facebook Twitter
Η απόφαση που συντάραξε το Παλάτι είναι σε όλα τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Μια θεωρητικά έγκυρη πηγή, κατέστησε σαφές ότι η ανακοίνωση-σοκ ήταν μια προσωπική δήλωση και πως «τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο». Μια άλλη βασιλική πηγή είπε: «Είναι βαθιά άδικο για τη βασίλισσα που δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο. Οι άνθρωποι είναι απλώς καταστροφικοί».

Κατά το ρεπορτάζ, το ζευγάρι σχεδίασε και πήρε την απόφαση κρυφά από όλους, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Καναδά, ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ λέγεται πως χθες το βράδυ εξαγριώθηκε πραγματικά όταν ηρέμησε από το πρώτο σοκ.

Ακόμη και το πιο προσεκτικό BBC, μεταδίδει το ίδιο κλίμα στο Παλάτι. Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας λέγεται ότι απογοητεύθηκαν με την απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι και πως δεν ενημέρωσαν τη βασίλισσα ή κάποιο άλλο μέλος πριν την ανακοίνωσή τους. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε «μεσάνυχτα» σχετικά με την απόφαση, καθώς οι συνομιλίες για το μέλλον του ζευγαριού είχαν ξεκινήσει αλλά ήταν σε πολύ πρώιμα στάδια και υπήρχαν «πολύπλοκα ζητήματα».

Ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Peter Hunt είπε στο BBC Newsnight: «Είμαι πάντα πολύ επιφυλακτικός στη χρήση της φράσης "άνευ προηγουμένου", αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ένα άλλο τέτοιο παράδειγμα». «Είναι ένας εφιάλτης για τα logistics», δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Παλατιού «Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας: ποιος παρέχει την ασφάλεια; Θα είναι η Σκότλαντ Γιαρντ ή θα ζητηθεί από τους Καναδούς να αναλάβουν κάτι τέτοιο. Και ποιος θα πληρώσει για αυτό;».

Το BBC σημειώνει πως υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις όπως το ποιος θα είναι ο νέος ρόλος τους, πού θα ζήσουν και ποιος θα πληρώνει, αλλά και τι σχέση θα έχουν Μέγκαν και Χάρι με την υπόλοιπη Βασιλική οικογένεια. «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και βλέπουμε αν αυτό το νέο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και αν τελικά θα είναι το πρώτο βήμα για να φύγουν πραγματικά από τη βασιλική οικογένεια», γράφει το BBC. Τα σημάδια πως το ζευγάρι ήταν δυσαρεστημένο με τη βασιλική ζωή τους ήταν εμφανή για μερικούς μήνες, δήλωσε ο βασιλικός συντάκτης του BBC. Ωστόσο όλοι σήμερα περιμένουν την νέα αντίδραση και περαιτέρω σχόλια της Ελισάβετ καθώς εκτιμούν πως θα κάνει σημαντική παρέμβαση για το θέμα και θα δείξει τις διαθέσεις της.

Πολιτισμός
9

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τρίτη

Το Φεστιβάλ επιστρέφει σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.
NEWSROOM
Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα την επιλογή του νέου διευθυντή

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός οικονομικών της χώρας επί κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ικανοποιήσει το παράτυπο αυτό αίτημα του Ρίσι Σούνακ
NEWSROOM
I’ll Be Your Mirror: Η Λόρι Άντερσον ανασταίνει τον Λου Ριντ μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Πολιτισμός / I’ll Be Your Mirror: Η Λόρι Άντερσον ανασταίνει τον Λου Ριντ μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Η διάσημη μουσικός και εικαστικός δηλώνει ότι έχει πάθει εμμονή με την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία χρησιμοποιεί για να συνομιλεί και να γράφει μουσική με τον αείμνηστο σύντροφό της.
NEWSROOM