ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη Facebook Twitter
1

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί.

Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο κατευνασμός της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον είναι «προς το συμφέρον του Ιράν και του Ιράκ». «Είναι επίσης προς το συμφέρον του Ιράν και ειδικά προς το συμφέρον του Ιράκ να επιλέξουν τον δρόμο της σύνεσης και όχι τον δρόμο της κλιμάκωσης», δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίασης των Βαυαρών συντηρητικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU).

Το NATO καλεί το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα το Ιράν να αποφύγει «περαιτέρω βία και προκλήσεις» μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής μας σήμερα, οι σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συνεπώς το Ιράν θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω βία και προκλήσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποστηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, μετά την επιδρομή αυτή. «Εδώ και χρόνια όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και ενωμένοι καταδικάζουμε την στήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε.

Ανησυχία σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για το Ιράν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Σε ό,τι αφορά την Λιβύη και το Ιράκ, οι Μέρκελ και Κόντε συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για το Ιράν και το Ιράκ, υπάρχει κοινή βούληση να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Το Ιράν πρέπει να «απόσχει από αντίποινα» μετά το θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Πρέπει «η ιρανική πλευρά να απόσχει από αντεπιθέσεις και αντίποινα αλλά και να αρχίσει διαπραγματεύσεις, το Ιράν πρέπει να επανέλθει στη συμφωνία της Βιένης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, να αρχίσει ευρύτερες συνομιλίες και η διαπραγμάτευση για τη σταθερότητα στην περιοχή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο Λε Ντριάν στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το NATO καλεί το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση Πηγή: www.lifo.grΕντάξει τώρα μας δουλεύει το ΝΑΤΟ, μήπως για μία φορά να δείξει αυτοσυγκράτηση στην επεκτατικότητά της η Αμερική; Λέω εγώ τώρα. Το καλύτερο που έχει να κάνει η ΕΕ είναι να παραμείνει αμέτοχη. Αρκετά προβλήματα έχουμε κι από μόνοι μας. Δεν έχουμε ανάγκη από περισσότερα επειδή έτσι της κά$^%σε της Αμερικής.