Νεκρός με διαταγή Τραμπ ο Iρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί - Ο Χαμενεΐ ορκίζεται να εκδικηθεί

Νεκρός με διαταγή Τραμπ ο Iρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί - Ο Χαμενεΐ ορκίζεται να εκδικηθεί Facebook Twitter
EPA
5

Ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, είναι ανάμεσα στους νεκρούς του αμερικανικού βομβαρδισμού κοντά το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Με εντολή Τραμπ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης, όταν τρεις ρουκέτες έπληξαν την αυτοκινητοπομπή του Σουλεϊμανί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, τρεις ημέρες μετά την επίθεση φιλοϊρανών διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσθέτοντας πως σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Νεκρός είναι επίσης ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον δύο στόχων που συνδέονται με το Ιράν.

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μια εικόνα της αμερικανικής σημαίας, χωρίς σχόλιο.

 

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίζεται «εκδίκηση»

 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του ιρανού υποστρατήγου.

«Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση». «Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» προειδοποίησε ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο «την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα -του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία- τα τελευταία χρόνια. Ο Σουλεϊμανί «ενώθηκε με τους μάρτυρες αδελφούς μας αλλά τα αντίποινά μας εναντίον της Αμερικής θα είναι τρομερά», απείλησε από τη δική του πλευρά ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Τραμπ κερδίζει χωρίς αντίπαλο τον τίτλο του πρωταθλητή εν ζωή διεθνούς τρομοκράτη.Είναι τραγικό για την υπερδύναμη που υποτίθεται υπερασπίζεται τις αρχές του φιλελευθερισμού και της ... δημοκρατίας να έχει εκλέξει έναν τόσο επικίνδυνο άνθρωπο σαν πρόεδρο.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο τραμπ. Ο τέως πρόεδρος ομπάμα βομβάρδιζε ταυτόχρονα 7 χώρες κατά τη διάρκεια της θητείας του και πήρε και νόμπελ ειρήνης.
Μπους, Τσέινι, Ράμσφελντ, Μπαρόζο, Μπλερ και πολλοί άλλοι συμπληρώνουν το πακέτο. Δημιούργησαν ένα μπάχαλο στην περιοχή και είναι υπεύθυνοι έμμεσα ή άμεσα για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Δεν θα δικαστούνε ποτέ για τα εγκλήματά τους. Αντιθέτως κάποιοι από αυτούς ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους, βλέπε Μπαρόζο ως πρόεδρος της Κομισιόν, ή είναι στη γύρα και αμείβονται αδρά για να βγάζουν λόγους ή να πουλάνε τα απομνημονεύματά τους.