Ερντογάν από Τυνησία: Στην Ελλάδα δεν πέφτει λόγος για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ερντογάν από Τυνησία: Στην Ελλάδα δεν πέφτει λόγος για τη συμφωνία με τη Λιβύη Facebook Twitter
Της Ελλάδας δεν της πέφτει λόγος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης διεμήνυσε από την Τυνησία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
1

«Το να έχει λόγο η Ελλάδα για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι εκτός συζήτησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τυνήσιο ομόλογό του, στη Τύνιδα.

Μετά την αιφνίδια επίσκεψή του στη χώρα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παρά το γεγονός ότι αυτή ακριβώς η συμφωνία «διαγράφει» από τον χάρτη ελληνικά νησί. 

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εδώ κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. H εποχή δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Στο παρελθόν μπορεί να υπέγραψαν κάμποσες συμφωνίες, αλλά τώρα η Τουρκία δεν είναι η ίδια και πρέπει να το γνωρίζουν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ που να συνορεύουν με τη Λιβύη. 

Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει "πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως είπε, η κρίση στη Λιβύη επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

«Εμφύλιος» στη Λιβύη για το μνημόνιο με την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, διχασμένη παραμένει η Λιβύη ως προς τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA). 

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου. «Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (...), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες», είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας «φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή».

Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

«Σε χρονοδίνη ο Ερντογάν, συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος»

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. «Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου», συνέχισε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Εδώ που τα λέμε στην Ελλάδα δεν πέφτει λόγος καλά καλά για το λιμάνι του Πειραιά ή για το σε πόσους και ποιους θα παρέχει άσυλο (βλέπε κριτική από Γερμανικά ΜΜΕ). Οπότε πριν ετοιμαστούμε για το “μετωπο” ας αναρωτηθούμε τι ακριβώς της είμαστε της περιοχής που ονομάζεται Ελλάδα...