Σήμερα η δίκη για τους συλληφθέντες στο Κουκάκι - Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για αστυνομική βία

Σήμερα η δίκη για τους συλληφθέντες στο Κουκάκι - Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για αστυνομική βία Facebook Twitter
10

Σήμερα αναμένεται να δικαστούν οι συλληφθέντες κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι, που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι εννέα συλληφθέντες αναμένεται να δικαστούν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, μετά από αναβολή που έλαβαν χθες από το δικαστήριο. Οι εννέα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές με τους δύο γιους του που συνελήφθησαν μέσα στο ιδιόκτητο σπίτι τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα, ανά περίπτωση, της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθειας, παράνομης οπλοκατοχής, εξύβρισης και απόπειρας παράνομης βίας. Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, το οποίο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την αυριανή τους δίκη.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αστυνομική βία

Σήμερα αναμένεται εκτός από τη δίκη των εννέα να ξεκινήσει και η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία στη διάρκεια των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι, την οποία διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Η παραγγελία του εισαγγελέα προς τον λειτουργό που θα αναλάβει την έρευνα, είναι να συγκεντρώσει και να μελετήσει όλα τα στοιχεία με στόχο την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων εκ μέρους των αστυνομικών, ανάμεσα στα οποία και αυτό της σωματικής βλάβης.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία κατά τη σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του στην οδό Ματρόζου,  αλλά και τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό γυναίκας.

Η υπόθεση ξεσήκωσε πολιτική θύελλα με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Χθες μάλιστα υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ, με πρωτοβουλία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπήρχαν πλακάτ με σύνθημα για παραίτηση του υπουργού.

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ερώτημα:η άνιση παρουσίαση δύο παράνομων ενεργειών, από τη μία της δεδομένης παράνομης κατάληψης, ρευματοκλοπής, πολεμικής τακτικής κτλ (άσχετα ποιοι είναι οι δράστες της) με την καταγγελλόμενη αστυνομική βία (βία η οποία βέβαια δεν έχει οδηγήσει σε κανένα σοβαρό τραυματισμό, ευτυχώς, και γι'αυτό σε καμία επίσημη καταγγελία από τα φερόμενα θύματα) μπαίνουν στο ίδιο σακούλι;Δηλ. το ότι η Αθήνα μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα δημιούργησε πολλά μικρά γκέτο παρανομίας όπου η απόπειρα της αστυνομίας να προσπελάσει αντιμετωπίζεται με καδρόνια, πυροσβεστήρες, καταπέλτες με πρόκες, πέτρες, μπογιές κτλ δεν πειράζει κανέναν αν η αστυνομία κατά την απόπειρά της να μαζέψει αυτά που άφησαν ασυμμάζευτα κάποιοι (σ.σ. η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση), μάλλον, ίσως, άσκησε βία κατά τι μεγαλύτερη από αυτό που δικαιολογούσε η περίσταση είναι ακριβώς το ίδιο. Και ίσως λίγο χειρότερο το δεύτερο...Δηλαδή εμείς όχι μόνο εξισώνουμε τον κακοποιό με τον διώκτη του αλλά παίρνουμε και λίγο το μέρος του κακοποιού. Αυτό το πράγμα που έκανε ο Σύριζα σε έναν λαό που έτσι κι αλλιώς δεν είχε αίσθηση του μέτρου και της νομιμότητας, να ξεχαρβαλώσει κάθε μόριο λογικής και υπακοής στον Νόμο (δημιουργώντας παράλληλα δικαιϊκά συστήματα: "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του μετανάστη, του τρανς, του φοιτητή, της γυναίκας κτλ κτλ") είναι μεγαλύτερο έγκλημα και από το κλείσιμο των τραπεζών και από το τρίτο μνημόνιο.Τα λεφτά τα βρίσκεις αν δουλέψεις συγκροτημένα και επιτρέψουν και οι διεθνείς συνθήκες. Ψυχίατρο για ένα έθνος ολόκληρο που έχει κάνει τις έννοιες αχταρμά ΔΕΝ βρίσκεις.ΥΓ Μου φαίνεται ή όχι ότι το τεκμήριο αθωώτητας ισχύει μόνο για τους φερόμενους καταληψίες;
Η λογική σας είναι θεμελιωδώς στρεβλή αλλά επειδή συλλογίζεστε εντός αυτής δεν το συνειδητοποιείτε.Δεν θέλω να υποθέσω το άλλο ενδεχόμενο ότι δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα δεν είναι στο ποια κυβέρνηση είχαμε πριν και ποια τώρα.Το θέμα της αστυνομικής βίας απασχολεί και κοινωνίες οι οποίες είχαν την τύχη να μην τις κυβερνήσει ο Σύριζα ή κάτι αντίστοιχο.Αν είχε ήδη κυβερνήσει ο κύριος Μητσοτάκης για τρεις τετραετίες και είχαμε καταγγελίες αλλά και αποδείξεις για τέτοια, σποραδικά να δεχτώ φαινόμενα, θα είχατε άλλη άποψη επί της αρχής;Γιατί το θέμα είναι ότι ο εκπρόσωπος του κράτους και των πολιτών οφείλει να επιδεικνύει άσπιλη συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση. Διαφορετικά είναι διπλά κατακριτέος από τον οποιοδήποτε παραβατικό. Διότι εκείνη τη στιγμή φέρεται ως όργανο την οργανωμένης κοινωνίας, όχι ως ιδιώτης βιτζιλάντε. Και μόνο το γεγονός ότι κάπου, ίσως υποστούν τον εξευτελισμό, την ταπείνωση ή την οποιαδήποτε υπέρμετρη συμπεριφορά πολίτες χωρίς την παραμικρή ευθύνη θα έπρεπε να κάνει τους αστυνομικούς μας πολύ πιο προσεκτικούς.Αλλά το μέτρο της ανωτερότητας της οργανωμένης κοινωνίας έναντι των υπονομευτών της είναι ακόμη και αυτός ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει.Και αυτό είτε στο παρελθόν τους χάιδευε ο Τσίπρας είτε όχι. Τον πολίτη που θα ξεγυμνωθεί ή προπηλακιστεί αναίτια δεν θα τον παρηγορήσει καθόλου η παραπάνω σκέψη.
Εγώ δεν είδα την "οργανωμένη κοινωνία" πέντε χρόνια να κόπτεται για το μπάχαλο, τουλάχιστον διά των θεσμισμένων αυτής οργάνων. Αντίθετα είδα ένα διακριτικό προμοτάρισμά του. Μια αδιαφορία αν καιγόντουσαν τρόλλευ στην Πατησίων, αν οι βήγκαν ακτιβισταί μπούκαραν όπου γούσταραν και ενίοτε ανατίναζαν κόσμο, αν στα Εξάρχεια γινόταν μολοτοφοπάρτυ κάθε πουσουκού κτλ κτλ.Και πάλι η ομάδα Συριζαίων που πήγε χθες να ψάλει έξω από την ΓΑΔΑ μπορεί να κάνει έναν απολογισμο τι έκανε 5 χρόνια αναφορικά με την παράνομη αστυνομική βία; Τι μέτρα πήρε;Χάνετε παντελώς, και προφανώς αυτό είναι πολιτική θέση, ότι προκειμένου να μην ενοχληθεί/προσβληθεί κανείς δέον εστί να επιστρέψουμε στην προτεραία κατάσταση.Αυτή κατά την οποία καλούσες περιπολικό για τροχαίο στη Θεμιστοκλέους και σου έλεγε αν μπορείς να το τσουλήσεις μετά της Σόλωνος.Συγγνώμη αλλά εγώ θέλω η αστυνομία να ενοχλεί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αν είναι οι μπάχαλοι να δρουν ανενόχλητοι τι την έχω την αστυνομία; Και τα πλαίσια του νόμου δεν θα τα αποφασίσουν οι αλληλέγγυοι που κλέβαν ρεύμα και κάναν παράνομες καταλήψεις αλλά δικαστές και εισαγγελείς όπως η εισαγγελέας που πρότεινε την αθώωση απάντων πλην Ρουπακιά.Η διαδικασία της δικαιοσύνης δεν είναι ένα ιδεολογικό λογίδριο ή πυροτέχνημα. Είναι μια θεσμική λειτουργία που τινές αριστερότροποι μέσα στη θυμική αντιμετώπιση της ζωής σχεδόν αδυνατούν να κατανοήσουν.Δίκιο δεν είναι ό,τι μας έρχεται στο κεφάλι. Δίκιο είναι αυτό που έχει θεσπίσει η "οργανωμένη κοινωνία" διά των οργάνων της.
Δηλ. το ότι η Αθήνα μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα δημιούργησε πολλά μικρά γκέτο παρανομίας όπου η απόπειρα της αστυνομίας να προσπελάσει αντιμετωπίζεται με καδρόνια, πυροσβεστήρες, καταπέλτες με πρόκες, πέτρες, μπογιές κτλ δεν πειράζει κανέναν αν η αστυνομία κατά την απόπειρά της να μαζέψει αυτά που άφησαν ασυμμάζευτα κάποιοι (σ.σ. η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση), μάλλον, ίσως, άσκησε βία κατά τι μεγαλύτερη από αυτό που δικαιολογούσε η περίσταση είναι ακριβώς το ίδιο. Και ίσως λίγο χειρότερο το δεύτερο... Πηγή: www.lifo.grΣυγγνώμη, το ότι αυτή τη στιγμή ενδέχεται η αστυνομία να έχει συλλάβει μια ολόκληρη οικογένεια που έκανε το λάθος αφενός να γειτονεύει με μια κατάληψη, αφετέρου να μην είναι τόσο "πρόθυμοι" όσο θα βόλευε τους αστυνομικούς υπαλλήλους, είναι απλά μια υπέρβαση του μέτρου της αναγκαίας βίας; Το ίδιο και το ότι στη συνέχεια έγινε έρευνα στο σπίτι τους (ως αντίποινα προφανώς, αν ισχύει η ανωτέρω εκδοχή); Ή ότι η αστυνομία άρχισε να διαρρέει ότι οι ανωτέρω συμμετείχαν στην κατάληψη και ότι ο πατέρας πήγε να αρπάξει όπλο αστυνομικού; Συμφωνούμε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένοι 3 δεν είχαν σχέση θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί που οργάνωσαν σε βάρος τους αυτό το καψώνι και διέρρεαν απίστευτα ψέματα για αυτούς; Νομίζω ότι ο όλος χαμός για την πιθανότητα να επιβεβαιωθεί η εκδοχή αυτή των γεγονότων γίνεται, όχι για το εάν κάποιος αστυνομικός, ίσως σε άμυνα, έκανε χρήση πλαστικού βλήματος για να ακινητοποιήσει κάποιον καταληψία.
Το αν δεν είναι τόσο πρόθυμοι ΕΙΝΑΙ ποινικό αδίκημα.Αν είναι αθώοι θα το πει τρ δικαστήριο.Σίγουρα όχι η επαγγελματική ένωση του συλληφθέντα. Και όχι οι αστυνομικοί δεν απομακρύνονται όποτε αθωώνεται ένας συλληφθείς. Που τα έχετε δει αυτά τα πράγματα;;;;
1) Η "απροθυμία" τους θα ήταν ποινικό αδίκημα ΜΟΝΟ εάν η αστυνομία όταν χτύπησε την πόρτα τους είχε δίπλα και έναν εισαγγελέα που θα τους έλεγε ότι δίνει εντολή να περάσουν οι αστυνομικοί μέσα από το σπίτι τους. Αλλιώς their home, their castle. Περιμένουμε να δούμε εάν δόθηκε εντολή για είσοδο στο σπίτι τους, αν τους εμφανίστηκε τέτοια εντολή κλπ.2) Φαντάζομαι μέχρι να βγει απόφαση διαστηρίου και να τελεσιδικήσει μας επιτρέπεται (εμας, ως πολίτες) να μιλάμε, να ασκούμε κριτική κλπ, ε; Σίγουρα με την επιφύλαξη ότι κάνουμε λάθος και τα πράγματα δεν έχουν έτσι όπως νομίζαμε.3) Αν αποδειχθεί ότι οι 3 δεν έχουν σχέση και ότι συνελήφθησαν όχι πχ γιατί εύλογα πίστεψαν οι αστυνομικοί ότι ήταν καταληψίες ή ότι πήγε ο πατέρας να αφαιρέσει όπλο αστυνομικού (όπως έλεγε η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας), αλλά ότι όλο αυτό ήταν καψώνι για τη μη συνεργασία, τότε βλέπετε εσείς καμία άλλη επιλογή από το να απομακρυνθούν όσοι κάνουν καψώνια σε πολίτες και διαδίδουν ψέμματα σε βάρος τους;
> ότι η Αθήνα μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα δημιούργησε > πολλά μικρά γκέτο παρανομίας.Από που προκύπτει αυτό;Θα έλεγα ότι η άποψή σου είναι υπό το πρίσμα κάποιας παράταξης. Αρκετά κοινότυπο σε σχόλια στα περισσότερα media. "Φταίει ο Σύριζα" ή "Φταίει ο Κούλης" ή "Φταίει το ΠΑΣΟΚ" ξέρω γω. Υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να εκφράσουν άποψη με επιχειρήματα και προτάσεις για το πως θα μπορούσαν τα πράγματα να πάνε προς στο καλύτερο;Με τρομοκρατεί το πόσα σχόλια βλέπω να είναι υπέρ της αστυνομικής βίας. Είτε επειδή "δεν ήταν κανένας σοβαρός τραυματισμός", ή στην τελική "τι έκανε 15 χρονών παιδί στα εξάρχεια". Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και αυτοί που τον εφαρμόζουν θα πρέπει να τηρούν το νόμο, ώστε να τους σέβονται οι πολίτες. Χωρίς εξαιρέσεις. Είναι τόσο απλό.
Αυτό προκύπτει από το ότι οι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ καταλήψεις αυξήθηκαν κατακόρυφα και ΠΟΤΕ δεν διώχθηκαν.Μην λες άσχετα.Κανείς δεν είναι υπέρ της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ αστυνομικής βίας.Αλλά δεν μπορώ να την ανακαλύπτω με το ζόρι.
Έχεις πάθει εμμονή με τον Τσίπρα και τον Σύριζα. Ξανά-μανά τα ίδια και τα ίδια γράφεις και ξαναγράφεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις συγκεκριμένες καταστάσεις αστυνομικής κατάχρησης και αυθαιρεσίας. (Σκατά τα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Σύριζα δηλαδή, σκατά φαίνεται πως θα τα κάνει και η νέα κυβέρνηση, η Ν.Δ.. Ο φαύλος κύκλος του πολιτικού μας συστήματος, της πολιτικής μας πραγματικότητας).Το έχουμε καταλάβει ότι δεν γουστάρεις τον Σύριζα, τους αριστερούς, του κομμουνιστές, τους καπνιστές, τους αρνητές του «Αγίου Φωτός», τους αρνητές του Άγιου Βασίλη, των αρνητών των Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ, τους αρνητές της «κανονικότητας» και των «άριστων», τους αρνητές του ελιτισμού. Και άιντε κάπου, σε ορισμένα από όλα αυτά, ολοκληρωτικά ή εν μέρη, στοιχειοθετημένα και λογικά να συμφωνήσω μαζί σου. Όμως συνεχώς μπαίνεις σε μια διαδικασία εμμονικών συμψηφισμών που δεν έχουν καμία σημασία και καμία λογική με τα γεγονότα. Αλόγιστων επιχειρημάτων που μοιάζουν πολύ (χωρίς παρεξήγηση - δεν υπονοώ ότι είσαι ρατσιστής, ελπίζοντας να μην είσαι), με το «δεν ήταν οι λευκοί ρατσιστές, οι άλλοι ήταν μαύροι»... (Επαναλαμβάνω: Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός, χωρίς παρεξήγηση).Συγνώμη δηλαδή, αλλά τα επιχειρήματα σου διακατέχονται από εμμονή και όχι από λογική και αντικειμενικότητα. Καλό είναι να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Δίκαια, αντικειμενικά και σωστά. Συγκεκριμένα - και είναι κάτι που φαίνεται εκ πρώτης, δια γυμνού οφθαλμού δηλαδή, πως η αστυνομία έχει αρχίσει να ξεφεύγει πάλι, κάτι που δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση στο έργο το οποίο επιτελεί.Ο Σύριζα κρίθηκε στις εκλογές και πήρε τη θέση που πήρε. Ως αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς ουσιαστικό ή άμεσο αντίκρισμα (όπως και πολλές ανοησίες έλεγε και η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση). Τώρα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και αυτή είναι που κρίνεται και που πρέπει να κριθεί.Υ.Γ.: Γκέτο και καταλήψεις διάφορων χώρων πάντα υπήρχαν και συνέβαιναν, ειδικά μετά την κρίση πολύ περισσότερο, άσχετα από την περίοδο διακυβέρνησης του Σύριζα. Τώρα, πολύ απλά, διάφοροι τέτοιοι χώροι στοχοποιήθηκαν (βλέπε Εξάρχεια), προκειμένου να επιτευχθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης περί της εφαρμογής του νόμου (και τάξης) και της... κανονικότητας. Και για όσους κατανοούμε την πραγματικότητα μια τρύπα στο νερό κάνουνε. Μηδέν εις το πηλίκο. Καμία ουσιαστική αλλαγή προς το θετικότερο όσο αφορά την γενικότερη εγκληματικότητα και παραβατικότητα. Καταστάσεις που αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου με σοβαρό σχεδιασμό και όχι με σπασμωδικές ενέργειες εντυπωσιασμού. Το μόνο που κατάφεραν είναι να ρίξουν «λάδι στη φωτιά», εξαγριώνοντας διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες όπως παρατηρούμε επιχειρούν τον ρεμβανσισμό είτε με ανακαταλήψεις χώρων, είτε (χειρότερα) με τις διάφορες δημόσιες καταστροφές μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας. Κυρίως όμως της συνέχισης αυτών των άσχημων καταστάσεων που δεν ευνοούν κανέναν. Κυβερνώντες και αντιεξουσιαστικές ή όπως αλλιώς θέλουν να προσδιορίζονται και αυτοπροσδιορίζονται (οι δεύτεροι).Υ.Γ.2: Τεράστιο λάθος, όπως φαίνεται, ο τρόπος που λειτούργησε η αστυνομία όσο αφορά την είσοδό της στην οικία του σκηνοθέτη (και όχι μόνο...). Κατάσταση που θα λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» στο κυβερνητικό αφήγημα περί νόμου-τάξης και επιστροφής στην κανονικότητα. Αν είναι κανονικότητα να μπουκάρουν στο σπίτι του καθενός (μη υπόπτου) με το έτσι θέλω, χτυπώντας τον και συλλαμβάνοντας τον μαζί με την οικογένεια του, να μας το πούνε γιατί εγώ διαφορετικά την ήξερα την κανονικότητα. Η συγκεκριμένη ενέργεια παραπέμπει σε... κανονικότητα άλλων εποχών...Υ.Γ.3: Εξαιρετικά ανησυχητικός ο αριθμός όσων συμφωνούν μαζί σου! WTF???...
Καμία διαφορά;Εγώ δεν βλέπω καμένα αυτοκίνητα κάθε Δευτέρα πέριξ της πλατείας όπως έβλεπα μέχρι πριν από 1-2 χειμώνες. Ούτε γίνεται μολοτοφοπάρτυ κάθε πουσουκού.