Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες Facebook Twitter
1

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες έπειτα από την εκτόξευση άλλης μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο.

Η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα χθες, έπειτα από μία εκτόξευση το προηγούμενο βράδυ. «Σε αντίποινα, λίγη ώρα αργότερα, ένα [ισραηλινό] αεροσκάφος στοχοθέτησε υπόγεια εγκατάσταση κι έναν ναυτικό στόχο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς κι ένα στρατιωτικό συγκρότημα» στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις της Χαμάς που υπέστησαν ζημιές. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε λόγο για θύματα σε αυτό το στάδιο.

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και το Ισραήλ χαρακτηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα υπεύθυνο για όλες τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα, αν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βάζουν επίσης στο στόχαστρο και άλλα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα. Μετά την εκτόξευση ρουκέτας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο στρατός είχε ανακοινώσει αρχικά χθες ότι έπληξε εγκατάσταση «κατασκευής όπλων» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επίσης σε αντίποινα το ισραηλινό όργανο αρμόδιο για τις πολιτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη (COGAT) ανακοίνωσε ότι «η ζώνη αλιείας της Λωρίδας της Γάζας θα μειωθεί στα 10 ναυτικά μίλια μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Τη 12η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά τη διάρκεια «στοχευμένης» επιχείρησης ανώτερο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Ισλαμικού Τζιχάντ. Σε αντίποινα, οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Κινήματος του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, εκτόξευσε περίπου 450 ρουκέτες σε δυο μέρες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε πλήττοντας θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ στον θύλακα. Τριάντα έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν. Στην ισραηλινή πλευρά δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Μια επισφαλής εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τη 14η Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς — ορκισμένο εχθρό του — και συμμαχικές ένοπλες οργανώσεις από το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα όπου ζουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που δοκιμάζονται από τις συρράξεις, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που διαρκεί πάνω από 10 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια