Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο επίμαχος χάρτης - Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο επίμαχος χάρτης - Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες Facebook Twitter
1

Στα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσε η Τουρκία τις συντεταγμένες της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τρίπολη στις 27 Νοεμβρίου.

«Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως υποδεικνύεται στον χάρτη, από το σημείο Α έως το Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011. To σημείο C έως E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου. Το  σημείο E-F είναι τα όρια τα οποία ορίζει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Λιβύης ενώ τα σημεία G και H σηματοδοτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. 

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο επίμαχος χάρτης - Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες Facebook Twitter

Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, περιέχει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβύης καθώς και αναλυτικούς χάρτες.

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο επίμαχος χάρτης - Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες Facebook Twitter

Προ ημερών, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, σε ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

Από την πλευρά της, η Αθήνα έστειλε προ ημερών δύο επιστολές - στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού - όπου αναπτύσσει τα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομη.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια