Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γυμνασιάρχης παλιότερα στη Σχολή Μωραϊτη και δάσκαλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όπως και του στενού του φίλου Νίκου Ρωμανού, γενικός γραμματέας της Βουλής επίσης την περίοδο 2015-6, κατέθεσε ως μάρτυρας τόσο στην πρώτη δίκη του Κορκονέα, όπου ο εν λόγω δράστης καταδικάστηκε σε  ισόβια ενώ αθωώθηκε ο έτερος αστυνομικός Σαραλώτης όσο και στη δεύτερη φέτος τον Ιούλιο στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας που μείωσε την ποινή του σε 13ετή κάθειρξη και τον τον αποφυλάκισε πρόωρα «λόγω προτέρου σύννομου βίου». 

 

Με την 11η επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου να πλησιάζει, ο 68χρονος σήμερα Γιώργος Θαλάσσης ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης τον «έδειξε» ως υπεύθυνο της κινητοποίησης που προκάλεσε την ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας του στη Σχολή Μωραϊτη (ήταν για τις 1/12). Ο νυν υπουργός Ανάπτυξης «αποτελεί κεντρικό πρόσωπο προώθησης της ρητορικής μίσους στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει προβεί σε ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες καθώς επίσης σε συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή-καταγγελία.


Μιλήσαμε για όλα αυτά, αναφερθήκαμε επίσης στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο (επίσης πρώην μαθητή του), στην πολιτική και κοινωνική συντηρητικοποίηση και την ανάδειξη μιας ακροδεξιάς ατζέντας στην Ελλάδα και διεθνώς, την εντεινόμενη αστυνομική βαρβαρότητα επίσης. «Απαντώντας» δε στις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη ότι «κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο», λέει πως οι μόνοι που επιθυμούν κάτι τέτοιο είναι «οι διάφοροι Κορκονείς και Σαραλιώτες... Αυτούς ας συμμαζέψει ο κ. υπουργός!».

 

«Έχει, ξέρετε, καλλιεργηθεί παντοιοτρόπως από πολιτικούς και ΜΜΕ στον μέσο πολίτη μια έντονη αίσθηση έλλειψης ασφάλειας και διαρκούς απειλής από φανταστικούς εχθρούς... Όταν γίνεται έμμονη ιδέα ότι κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αντιεξουσιαστές κ.λπ., όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ενστερνίζεται την άποψη Γεωργιάδη ότι ο Γρηγορόπουλος "προκάλεσε", επόμενο είναι να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τάξη και ασφάλεια».


«Έχει, ξέρετε, καλλιεργηθεί παντοιοτρόπως από πολιτικούς και ΜΜΕ στον μέσο πολίτη μια έντονη αίσθηση έλλειψης ασφάλειας και διαρκούς απειλής από φανταστικούς εχθρούς... Όταν κυκλοφορούν τερατώδεις φήμες, όταν γίνεται έμμονη ιδέα ότι κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αντιεξουσιαστές κ.λπ., όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ενστερνίζεται την άποψη Γεωργιάδη ότι ο Γρηγορόπουλος "προκάλεσε", επόμενο είναι να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τάξη και ασφάλεια» επισημαίνει. 

 

— Ξεκινώντας με την επικαιρότητα, πότε πληροφορηθήκατε την πρόσκληση Γεωργιάδη στη Σχολή Μωραϊτη;

Έλαβα την περασμένη Πέμπτη μέσω Facebook Messenger από πρώην φοιτήτρια της Σχολής ένα μήνυμα όπου ανέφερε πόσο θύμωσε η ίδια αλλά και άλλοι απόφοιτοι, παλαιοί καθηγητές και γονείς με την πρόσκληση του Συλλόγου Αποφοίτων (ΣΑΣΜ) ή μάλλον κάποιων μελών του στον Άδωνι διότι τον θεωρούν ακροδεξιό. Μάλιστα η ομιλία θα γινόταν παραμονές της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο οποίος υπήρξε μαθητής μας και του οποίου τη μνήμη είχε κιόλας προσβάλει ο συγκεκριμένος πολιτικός. Γι΄αυτό και καλούσε στη δημιουργία πρωτοβουλίας προκειμένου να φανεί ότι ήταν ανεπιθύμητος.


— Ήταν ενήμερη φαντάζομαι και η διοίκηση της Σχολής.

Σαφώς, ολόκληρος υπουργός θα ερχόταν να μιλήσει, ποιος θα τον υποδεχόταν, ο θυρωρός; Αν και δεν πιστεύω ότι συνηγόρησε στην εν λόγω πρόσκληση, προφανώς και την είχε εγκρίνει.


— Παρότι δεν ανέφερε όνομα, εσάς φάνηκε να στοχοποιεί ο Άδωνις Γεωργιάδης ως κύριο υπαίτιο των αντιδράσεων που κατέληξαν να ακυρώσει ο ίδιος την ομιλία του.

Ναι, διότι είχε να παίξει ένα «χαρτί». Έγραψε ότι είχα διατελέσει γενικός γραμματέας της βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου (σ.σ. συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη Κορκονέα), άρα ανήκα στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλη αυτή η αντίδραση είχε πολιτικό πρόσημο. Ουδέποτε όμως υπήρξα μέλος είτε του εν λόγω κόμματος –το οποίο είχα κιόλας επικρίνει αποκαλώντας τη διακυβέρνησή του «αμφιδέξια»– είτε κάποιου άλλου πολιτικού σχηματισμού, είναι άλλωστε γνωστό ότι η ίδια η πρώην ΠτΒ δεν επιθυμούσε να εργάζονται κομματικά στελέχη στο γραφείο της.

 

Γιώργος Θαλάσσης: «Νέο Γρηγορόπουλο» θέλουν μόνο οι Κορκονείς
Aλέξανδρος Γρηγορόπουλος


— Το θέμα πάντως έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Πράγματι και ευτυχώς, υπόψη δε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι διότι οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η Σχολή έχει υποπέσει τον τελευταίο καιρό και σε άλλα ανάλογα ατοπήματα και ότι αυτή η τάση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.


— Μια τάση συντηρητικοποίησης εννοείτε;

Υπάρχει σήμερα, όπως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, μια δεξιά έως ακροδεξιά στροφή στην κοινωνία και όχι μόνο την ελληνική. Άνθρωποι σαν αυτούς που σκέφτηκαν την πρόσκληση Άδωνι πάντα υπήρχαν, παλιότερα όμως δεν μιλούσαν, ντρεπόντουσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους – κάτι που πλέον κάνουν επιδεικτικά. Αυτοί είναι που πάνε και χτυπάνε την πόρτα της διοίκησης ζητώντας πράγματα, που επιμένουν, απαιτούν και σχολιάζουν ανάλογα. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, των διδασκόντων αλλά και των γονέων είναι δημοκράτες, ξέρετε όμως κάτι; Οι άνθρωποι που διέπονται από αξίες δημοκρατικές δεν είναι φανατικοί, δεν φωνάζουν, δεν βρίζουν, δεν συκοφαντούν ούτε αξιώνουν εκδουλεύσεις.

 

— Σε «αντιδημοκρατική πρωτοβουλία αποφοίτων και παλαιών καθηγητών της Σχολής» αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος μάλιστα υπήρξε μαθητής σας.

Πράγματι και είναι αλήθεια ότι ξεχώριζε τότε. Ήταν πολύ καλό παιδί κι εξαιρετικός μαθητής, από εκείνους που προχωρούν το μάθημα παρακάτω. Τα λογοτεχνικά κείμενα που δίδασκα ήταν καθαρά αντιρατσιστικά και αντιεθνικιστικά, ο δε Μπογδάνος αρίστευε σε όλα αυτά. Η μετέπειτα πορεία του ομολογώ ότι με εξέπληξε.

 

— Είχατε βέβαια επίσης μαθητές τόσο τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο όσο και τον Νίκο Ρωμανό για τους οποίους εκφράζεστε με τα καλύτερα λόγια. Κυκλοφόρησε εντούτοις προχτές ένα δημοσίευμα που σας έφερε να τους είχατε διώξει εσείς από το σχολείο.

Πρόκειται για αισχρή συκοφαντία, όπως μπορεί καθένας που φοιτούσε ή δίδασκε τότε εκεί να επιβεβαιώσει, οι γονείς των παιδιών επίσης. Γρηγορόπουλος και Ρωμανός είχαν πράγματι αλλάξει σχολείο τη χρονιά της δολοφονίας του πρώτου, για αιτίες όμως εντελώς διαφορετικές. Αναφορικά με τον Αλέξανδρο, η ίδια η ανακοίνωση αποτροπιασμού που εξέδωσε το σχολείο την επομένη της δολοφονίας του ανέφερε ότι άλλαξε σχολείο με απόφαση της οικογένειάς του. Ο λόγος ήταν ότι ήθελε να είναι κοντά με τη μεγάλη αδελφή του που επίσης φοιτούσε σε μας, στη Γ' Λυκείου και με την οποία ήταν πολύ δεμένος – η κοπέλα επιθυμούσε μετεγγραφή ώστε να έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο μελέτης για τις Πανελλήνιες. Ο Ρωμανός τώρα, ένα παιδί που  είχε πολλές ανησυχίες και ευαισθησίες κοινωνικές αλλά και υψηλές επιδόσεις, ειδικά σε μαθήματα κρίσης, αποφάσισε οικειοθελώς τον Σεπτέμβριο του '08 να μετεγγραφεί στο δημόσιο σχολείο του Ψυχικού. Επειδή μάλιστα είχαμε καλή σχέση, η μητέρα του αλλά και η διευθύντρια με παρακάλεσαν να τον μεταπείσω, πράγμα που προσπάθησα ανεπιτυχώς, με την αποχώρησή του να θεωρείται μεγάλη απώλεια για τη Σχολή.


— Ήσασταν μάρτυρας τόσο στην πρώτη όσο και στη σε δεύτερο βαθμό δίκη του Κορκονέα, φέτος τον Ιούλιο στη Λαμία όπου τα ισόβια μετατράπηκαν σε 13ετή κάθειρξη και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του, καθώς του αναγνωρίστηκε το αμφιλεγόμενο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η δεύτερη αυτή δίκη θύμιζε πολύ την αντίστοιχη του Μελίστα, δολοφόνου του μαθητή Μιχάλη Καλτεζά που αθωώθηκε το '90 σε δεύτερο βαθμό, έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Το έλεγα μάλιστα πέρσι, τέτοια εποχή, ότι σε λίγους μήνες ο Κορκονέας θα είναι έξω, κάτι άλλωστε φανερό ήδη από την έναρξη της εν λόγω δίκης. Όπως στην περίπτωση Μελίστα, έτσι και σε αυτή το δικαστήριο αντιμετώπιζε με εξόφθαλμη μεροληψία τους μάρτυρες κατηγορίας και την Πολιτική Αγωγή, επιφυλάσσοντας την πλέον ευνοϊκή αντιμετώπιση στους μάρτυρες και τους συνηγόρους υπεράσπισης. Κάθε αίτημα της Πολιτικής Αγωγής απορρίπτονταν ενόσω τα αιτήματα της υπεράσπισης γίνονταν αμέσως δεκτά.


— Διατυπώθηκε ωστόσο πρόταση αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αυτή είναι βέβαια μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη, παρότι αμφιβάλλω αν θα εγκριθεί. Η εισαγγελική πρόταση εστίαζε ακριβώς στο ελαφρυντικό, δεδομένου ότι ένας αστυνομικός δεν θα δικαιολογούνταν να μην έχει πρότερο σύννομο βίο. «Κρύφτηκε» μάλιστα πίσω από τον νέο Ποινικό Κώδικα το Εφετείο Λαμίας για να δικαιολογήσει την απόφασή του ενώ επρόκειτο για καθαρά δική του ερμηνεία. Όμως η υπόθεση αυτή είχε πάρει εξαρχής πολύ στραβό δρόμο... Είναι γνωστό ότι οι συνάδελφοι του Κορκονέα είχαν φροντίσει να αλλοιώσουν όσο μπορούσαν τα στοιχεία ώστε να παραπλανήσουν το ανακριτικό έργο. Να φανεί ότι ο δράστης πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και η μοιραία σφαίρα απλώς εξοστρακίστηκε. Να μην πάει καν σε δίκη η υπόθεση, ει δυνατόν. Έσπευσαν να συγκαλύψουν μια ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ευθεία βολή και με άμεσο δόλο. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που είχε στην υπηρεσία το παρατσούκλι «Ράμπο».


— Έντεκα χρόνια από τη δολοφονία, πληθαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες ότι η κρατική καταστολή «οργιάζει» στα Εξάρχεια και όχι μόνο. Είχαμε και τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι «κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο».

Αυτοί που θέλουν «νέο Γρηγορόπουλο» είναι οι Κορκονείς και μόνο! Οι διάφοροι Κορκονείς και Σαραλιώτες τον ήθελαν τότε νεκρό, οι ίδιοι θα τον θέλανε και τώρα. Αυτούς ας συμμαζέψει ο κ. υπουργός, αν ενδιαφέρεται να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Έχει, ξέρετε, καλλιεργηθεί παντοιοτρόπως από πολιτικούς και ΜΜΕ στον μέσο πολίτη μια έντονη αίσθηση έλλειψης ασφάλειας και διαρκούς απειλής από φανταστικούς εχθρούς. Μια άλλη πρώην φοιτήτρια της Σχολής έγραφε τις προάλλες «πόσους ακόμα πρόσφυγες θα αντέξουμε στην Ελλάδα, είναι ήδη 2 εκατομμύρια!». Και είναι υποτίθεται μορφωμένος άνθρωπος... Όταν κυκλοφορούν τέτοιες τερατώδεις φήμες, όταν γίνεται έμμονη ιδέα ότι κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αντιεξουσιαστές κ.λπ., όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ενστερνίζεται την άποψη Γεωργιάδη ότι ο Γρηγορόπουλος «προκάλεσε», επόμενο είναι να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τάξη και ασφάλεια.


— Στη δίκη της Λαμίας, η πλευρά Κορκονέα εμφάνιζε τον Αλέξανδρο να φταίει απλώς και μόνο επειδή βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ακριβώς. Κάποιοι, βλέπετε, θέλουν να περάσουν την ιδέα ότι όποιος συχνάζει ή μένει στα Εξάρχεια είναι φύσει προβληματικός και αντικοινωνικός. Αυτό σε μας μπορεί να ακούγεται αστείο, άνθρωποι όμως που δεν έχουν περάσει ποτέ από εκεί ή ζουν εκτός Αθήνας, εύκολα πείθονται από μια τέτοια συστηματική προπαγάνδα. Είναι έπειτα πανεύκολο για μια κυβέρνηση να πάρει τέτοιου είδους μέτρα που δεν κοστίζουν ιδιαίτερα ενώ εξασφαλίζουν και νέες θέσεις εργασίας –αναφέρομαι στην πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών– ώστε και κλίμα να δημιουργεί και «έργο» να δείχνει ότι παράγει.