Σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens.

 

Η έδρα καταδίκασε τους εμπλεκόμενους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας είχε παραγραφεί, με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (η συγκεκριμένη κατηγορία έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

 

Η απόφαση αυτή δίνει τέλος σε υπόθεση που ξεκίνησε δεκατέσσερα χρόνια πριν ενώ για την ολοκλήρωση της δίκης χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια.  Η έδρα καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξης τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Mιχάλη Χριστοφοράκο, που δεν παρέστη στη δίκη καθώς βρίσκεται στη Γερμανία όπου και έχει δικαστεί. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον Χρήστο Καραβέλα, που έχει διαφύγει και αναζητείται από τις αρχές, καθώς και στον Πρόδρομο Μαυρίδη.  Ποινές 12 έως 15 ετών επιβλήθηκαν και στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλη, Νικόλαο Νίντο, Γιώργο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Γυφτόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο, Παν. Νικάκη.

 

Οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια καθώς τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό σύννομου βίου και από τους εμπλεκόμενους τραπεζικούς καταδικάστηκαν οι Φάνης Λυγινός (12 χρόνια), Ζαν Κλόντ Οσβαλντ (14 έτη) και Μάρθα Καραβέλα (13 χρόνια).

 

Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, όπως οι Εντουαρτ Πιρερ (15 χρόνια), Τόμας Κανσουιντ (13 έτη). Σε εφτά χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ.

 

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές μένει να αποφασιστεί από το δικαστήριο ποιοι θα φυλακιστούν και σε ποιων την ποινή θα δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας.