ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
19.11.2019 | 14:03

Κοινωνική αδικία και γέλια

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στο χρήμα και άλλοι όχι; Γιατί οι σταρ του σινεμά, οι αθλητές, κάποια σούργελα της τηλεόρασης, οι πολιτικοί βγάζουν τόσα λεφτά; Αν το σκεφτείτε λογικά, θα τρελαθείτε. Γιατί; Πραγματικά, γιατί; Και ο άλλος δουλεύει 8ωρα και 10ωρα και με το ζόρι παίρνει 600 ευρώ. Γιατί, μήπως δεν μοχθεί το ίδιο με τους παραπάνω που ανέφερα; Ακούς για ποδοσφαιριστές, για μεταγραφές, αδιανόητα ποσά. Η άλλη παίζει σε μια ταινία 20 λεπτά και παίρνει εκατομύρια. Πραγματικά, το σκέφτομαι και λέω: γιατί παίρνουν τόσα λεφτά; Μέχρι και στο google το έψαξα και ευτυχώς είδα ότι και άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο αναρωτιούνται το ίδιο.Μήπως έχουν ξεφύγει εντελώς τα πράγματα;
17
 
 
 
 
σχόλια
Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να ξεκινήσεις με την εργασία του Sherwin Rosen "The Economics of Superstars" . Συνοπτικά:- Κάποιες αγορές μεγαλώνουν πιο γρήγορα από άλλες. Ακόμα και ο καλύτερος αμαξάς του κόσμου να είσαι, δύσκολα θα γίνεις εκατομμυριούχος από τη στιγμή που η ζήτηση για άμαξες είναι περιορισμένη- Οι νέες τεχνολογίες έχουν αυξήσει το αγοραστικό κοινό για τους ποιο ταλαντούχους (με την έννοια ταλαντούχος εννοείται αυτός τον οποίο το αγοραστικό κοινό προτιμάει, το αν είναι καραγκιόζης δεν έχει σημασία) παίρνοντας ταυτόχρονα το κοινό από τους λιγότερο. Πριν από 100 χρόνια ο αντίστοιχος Sin Boy θα μπορούσε να παίζει για ένα περιορισμένο κοινό στην Αθήνα. Ο σημερινός χάρη στο Youtube πουλάει το προϊόν του σε εκατομμύρια ταυτόχρονα, απορροφώντας τον (περιορισμένο) χρόνο θεατών πχ στην Άρτα που ο μακρινός του πρόγονος δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει. Χάρη στα μέσα μεταφοράς μπορεί να κάνει περιοδεία στη μισή Ελλάδα σε ένα μήνα κλπ. -Κάποια επαγγέλματα προσφέρονται για εύκολο scale up, κάποια όχι. Ένας υδραυλικός όσο καλός και να είναι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 5-6-7-8 πελάτες την ημέρα. Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να προσφέρει σε μια μέρα ψυχαγωγία σε 1 δις ανθρώπους αν τον προτιμήσουν.
Ποιος πρέπει να πληρώνεται παραπάνω μέσα σε μία ευνομούμενη πολιτεία κατά την άποψή σου και ποιο θα έπρεπε να είναι το κριτήριο καθορισμού των αμοιβών; Και ποιος θα τις καθόριζε αυτές τις αμοιβές;Επί του πρακτέου, το σούργελο που κονομάει, ξέρεις γιατί το κάνει; διότι κάποιες άλλες χιλιάδες σούργελα του δίνουν αξία. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης σε μία ελεύθερη οικονομία λειτουργεί πλήρως, απλά δεν μπορείς να το αντιληφθείς.
Συμφωνώ. Δεν γίνεται ο γιατρός σε πολλές περιπτώσεις (και ανάλογα κιόλας πού μένει) να πληρώνεται λιγότερο από μια "διασημότητα" τύπου Καρντάσιαν. Ή κάποιος που δουλεύει 8ωρα, 12ωρα ή και εγώ δεν ξέρω πόσες ώρες, σε οποιαδήποτε δουλειά, να παίρνει πιο λίγα από έναν "φτασμένο ινφλουενσερ", λέμε τώρα. Αλλά και τραγουδιστές του Χόλυγουντ και ηθοποιοί. Καταλαβαίνω φυσικά ότι σε μια ταινία, τις πιο πολλές φορές, ξοδεύονται αρκετά χρήματα και πρέπει με κάποιον τρόπο να τα πάρουν πίσω. Και πρέπει να πληρωθούν και οι υπάλληλοι. Άρα, βάζουν κάποιο ικανό πόσο σαν εισιτήριο και τα βγάζουν από εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική. Για να μην συζητήσουμε και τα λεφτά που βγάζουν από τα επί πληρωμή κανάλια ή από το ίντερνετ. Είναι λογικό να βγάζουν τόσα χρήματα οι κανονικοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, που έχουν κάτι να επιδείξουν και να πουλήσουν στο κοινό τους. (Στο εξωτερικό φυσικά και σε καλές παραγωγές) Όχι όμως και δίκαιο. Ενώ άλλοι άνθρωποι βγάζουν εκατομμύρια, άλλοι δεν έχουν να φάνε.
Και γω έχω τις ίδιες απορίες, αλλά έτσι είναι αυτή η ζωή. Το πολύ χρήμα όμως μπορεί να σε διαφθείρει στο τέλος και να γίνεις άπληστος και αχάριστος. Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχαν χρήματα για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς υπερβολές για όλους.
Όλα θα την καλύτερα αν δεν υπήρχαν χρήματα και υπήρχε ισομερισμός όμως επειδή αυτό το σενάριο είναι ουτοπικό πρέπει να ζήσουμε έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο κόσμος αυτός. Σε όλη σου τι ζωή μαθαίνεις κάθε μέρα δεν σταματάς είναι μια διαδικασία διαρκής μάθησης. Δεν είναι αδικία έτυχε και ήταν πιο τυχεροί σε κάποια πράγματα σε συνδυασμό βεβαία και με σκληρή δουλειά , αδικία θα ήταν μόνο αν ποδοπάτησαν άλλους για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Τα λεφτά που παίρνει κάποιος πρέπει να τα διαχειρίζεται σωστά όσα και αν είναι αυτά και να ζει με βάση αυτά , ναι είναι πολύ λίγα αυτά που παίρνει ένας και τα βγάζει ίσα ίσα και ειδικά αν έχει και παιδιά σε σχέση με αυτά που βγάζουν αυτοί. Αν συγκρίνεις όμως την ποιότητα της ζωής που κάνουμε τώρα σε σχέση με τον μεσαίωνα πρέπει να είσαι ευγνώμων (το ότι δεν έχουμε αρκετά χρήματα οφείλεται και στην δημιουργία συνεχώς νέων αναγκών ). Τέλος αν κέρδιζες στο Τζοκερ 10 εκατομμύρια θα έλεγες μετά ότι είναι δίκαιο.
Καλά, ούτε κι εγώ κοιμάμαι εύκολα τα βράδια, αν δεν είχα να σκέφτομαι πως θα κάνω οικονομία όταν απλά δεν βγαίνουν οι αριθμοί καλά θα ήταν. :)Υ. Γ. Ειδικά αν είσαι κληρονόμος, μια χαρά κοιμάσαι.Υ. Γ. 1 Η απληστία των πολλών στην ουσία δημιουργεί τους λίγους πλούσιους ως ένα βαθμό νομίζω.
Σε ολες τις δουλειες και αθληματα υπαρχουν καποιοι πολυ καλοι και παιρνουν πολλα. Ο ολυμπιακος πχ δεν εχει 11 οτι να ναι ποδοσφαιριστες, εχει καλους γιατι αυτοι του φερνουν εσοδα εισιτηριων, επαθλων, τηλεοπτικα κτλ. Κανεις δε θα βλεπε 11 αμπαλους.
Δεν μπορώ τη μιρλα και τη μιζέρια χωρίς λόγο. Το να παραπονιέται κανείς γιατί οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ χαμηλοί και πολλά εργασιακά δικαιώματα έχουν καταντήσει κουρελοχαρτα, το καταλαβαίνω. Είναι κάτι που όλους θα έπρεπε να ματ προβληματίζει. Οι αθλητές και οι διάσημοι που βγάζουν πολλά λεφτά τι σου φταίνε; Με γεια τους με χαρά τους που έφτιαξαν όνομα και κατάφεραν να αμείβονται τόσο. Από εσένα τα στερούν μήπως; Με την ίδια λογική, γιατί κάποιοι παίρνουν 600 € και έχουν σπίτι, ενώ άλλοι είναι άστεγοι και ζητιανεύουν; Γιατί κάποιοι ζουν σε εμπόλεμη περιοχή ενώ άλλοι όχι. Δεν βρίσκω νόημα σε αυτές τις σκέψεις.Ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο. Αλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα, άλλοι χειρότερα. Δεν έχει νόημα να ρίχνουμε το ανάθεμα σε όσους τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς, είπε λόγω ικανοτήτων, είτε λόγω κολοφαρδιας