Οι υπερ-πλούσιοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν αμέσως το Ηνωμένο Βασίλειο, αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν γίνει πρωθυπουργός, φοβούμενοι ότι θα χάσουν δισεκατομμύρια λίρες σε περίπτωση που ο ηγέτης της εργατικής τάξης επιβάλει στην πλούσια ελίτ νέους φόρους και capital controls.

 

Δικηγόροι και λογιστές που εργάζονται για τις πλουσιότερες οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι είχαν δεχθεί απανωτές κλήσεις από εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους πελάτες. Oι πλούσιοι Βρετανοί ζητάνε βοήθεια και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούν να μεταφέρουν τις περιουσίες τους, να αλλάξουν χώρα διαμονής και να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την απειλή του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος να φορολογήσει όλες τις κληρονομιές.

 

Οι σύμβουλοι ανέφεραν ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κόρμπιν θεωρείται ως πολύ μεγαλύτερη απειλή για την πλούσια ελίτ από ένα σκληρό Brexit. Ο Geoffrey Todd, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Boodle Hatfield, δήλωσε ότι πολλοί από τους πελάτες του είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να μεταφέρουν τον πλούτο τους έξω από τη χώρα, μέσα σε λίγα λεπτά, αν εκλεγεί ο Κόρμπιν.

 

«Πολλοί άνθρωποι με μεγάλη περιουσία ανησυχούν πως θα πληρώσουν πολύ υψηλότερους φόρους για τον πλούτο τους και έχουν ήδη προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο κυβέρνησης Κόρμπιν» δήλωσε στον Guardian. «Οι μεταβιβάσεις πλούτου είναι ήδη οργανωμένες και αυτό που λείπει είναι μια υπογραφή», προσθέτει. «Θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα τηλεφωνούν στους δικηγόρους τους στις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου αν κερδίσουν οι Εργατικοί».

 

Ο Dominic Samuelson, διευθύνων σύμβουλος του Campden Wealth, ο οποίος συμβουλεύει περισσότερες από 3.500 πλούσιες οικογένειες, δήλωσε πως για τις πλούσιες οικογένειες, μια κυβέρνηση Εργατικών αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή γι' αυτούς και τις επιχειρήσεις τους από το Brexit.

 

Ο John Caudwell, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας Phones4u, έχει ήδη υποσχεθεί να εγκαταλείψει τη χώρα αν ο Κόρμπιν γίνει πρωθυπουργός. Ο Caudwell, ο οποίος έχει εκτιμώμενη περιουσία 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόρμπιν θα είναι «ένα πλήρες φιάσκο» και πως ο ίδιος θα πάει απλά να ζήσει στο νότο της Γαλλίας ή στο Μονακό.

 

Ο Κόρμπιν δεν έχει καθορίσει με ακρίβεια πώς θα στοχεύει τους πλούσιους, αλλά το μανιφέστο του κόμματος υποσχέθηκε να επιβάλει μεγάλους συντελεστές φόρου και μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση της φορολογίας μεγάλων εταιριών. Έχει επίσης δεσμευθεί για αυξημένα δικαιώματα των εργαζομένων, με προτάσεις που αναφέρουν μεταξύ άλλων τ δοκιμή για τετραήμερη εργασία την εβδομάδα.