Πρόσωπα με επιρροή ή πρόσωπα που περιφρονήθηκαν, αλλά σημάδεψαν την εποχή τους με τα ασυνήθιστα πεπρωμένα τους είναι το θέμα της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Μυστικά της Ιστορίας» που προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 19:40 από το TV5MONDE.


Από τον Ναπολέοντα μέχρι τον τελευταίο αυτοκράτορα της Βραζιλίας, περνώντας από τη βασιλική αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ', διασχίζοντας εποχές και σύνορα, θα ανακαλύψουμε πρόσωπα που έγραψαν το όνομά τους στην Ιστορία.

 

Τα «Μυστικά της Ιστορίας» έρχονται κάθε Τρίτη στο TV5MONDE
© SEP

 

JOSÉPHINE, το απίστευτο ατού του Ναπολέοντα

29 Οκτωβρίου

Το απίστευτο πεπρωμένο της Ιωσηφίνας, της πρώτης συζύγου του Ναπολέοντα, την οποία αγάπησε πραγματικά, την έστεψε αυτοκράτειρα κι αργότερα την αποκήρυξε. Ωστόσο, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του θα διατηρήσει ένα άφθαρτο δέσιμο μαζί της.

 

 

 

JEAN DE LA FONTAINE

5 Νοεμβρίου

Ιδιοφυής αφηγητής, ο Λα Φονταίν είναι ένας άνθρωπος με πολλά πρόσωπα, ενίοτε κοσμικός και ονειροπόλος, Παριζιάνος και επαρχιώτης, ενίοτε λόγιος και λαϊκός. Χάρη στην πένα του και στον φίλο του Nicolas Fouquet θα φτάσει μέχρι την αυλή του βασιλιά, θαμπώνοντας τον 17ο αιώνα με το ταλέντο του και σημαδεύοντας όλες τις γενιές μέχρι τις μέρες μας.

 

Τα «Μυστικά της Ιστορίας» έρχονται κάθε Τρίτη στο TV5MONDE
© SEP

 

BLANCHE DE CASTILLE, η βασίλισσα μητέρα έχει χαρακτήρα

12 Νοεμβρίου

Ευσεβής αντιβασιλέας, εμμονική με την αιώνια σωτηρία του γιου της, του βασιλιά Λουδοβίκου Θ' που έγινε Άγιος Λουδοβίκος, αλλά κυρίως μια γυναίκα με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα η οποία κυριάρχησε τον 13ο αιώνα με τον χαρακτήρα και το θάρρος της.

 

 

 

PEDRO II, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βραζιλίας

19 Νοεμβρίου

Ντροπαλός και διακριτικός, ο Πέτρος Β' ήταν επίσης ένας σύγχρονος και ουμανιστής άρχων ο οποίος έκανε τα πάντα για να καταργήσει τη δουλεία. Από τις γεμάτες χρυσό βιβλιοθήκες του Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι το αυτοκρατορικό παλάτι της Πετρόπολις, ο Στεφάν Μπερν ακολουθεί τα ίχνη του πεπρωμένου του.

 

 

 

europe.tv5monde.com

 

Τα «Μυστικά της Ιστορίας» έρχονται κάθε Τρίτη στο TV5MONDE
© SEP