Τέλος η μονιμότητα στη ΔΕΗ -Τα δέκα μέτρα Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης

Τέλος η μονιμότητα στη ΔΕΗ -Τα δέκα μέτρα Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης Facebook Twitter
Eurokinissi
3

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαϊκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της ΔΕΗ.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

- Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.

- Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

- Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.

- Κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς και με τριετή συμβόλαια.

- Κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

- Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης, με δυνατότητα πρόσληψης του 20% των βοηθών διευθυντών από την αγορά.

- Δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

- Δυνατότητα επίσης μετακίνησης εργαζομένων από τον όμιλο προς το Δημόσιο.

- Πιο ευέλικτο πλαίσιο για προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο

- Θέσπιση επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων, καθώς και επιτροπής ελέγχου και εποπτείας προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη εκτός ΔΕΗ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα. Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος (για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh), η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτό που μπορώ να καταθέσω σαν εμπειρία, είναι ότι ΑΚΟΜΗ στην ΔΕΗ ισχύει ο "παγωμένος" εγκέφαλος που αρνείται να "δουλέψει" και ζητάει από ευθυνοφοβία ...εγκύκλιες οδηγίες.Ζήσε Μάη μου..., "σκοτάδι" αντί για φως, η γνωστή νοοτροπία του Δημοσίου.