Τα κορίτσια που διακωμώδησαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξηγούν γιατί το έκαναν

Τα κορίτσια που διακωμώδησαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εξηγούν γιατί το έκαναν Facebook Twitter
76

Τα κορίτσια που εμφανίστηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να βηματίζουν κάνοντας ταυτόχρονα διάφορες χειρονομίες εξήγησαν το σκεπτικό τους και γιατί επέλεξαν αυτή την περιοχή.

Σε κείμενό τους στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα δέκα κορίτσια που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση κάνουν λόγο για «καλλιτεχνικής επέμβαση», εξηγώντας μεταξύ άλλων πως «υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».

Σχετικά με το γιατί επέλεξαν τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, εξηγούν πως είναι «μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα».

Στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ιδέα τους, απαντούν πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».

 

Να σημειωθεί πως χθες ο Γιάννης Βούρος σχολίασε το βίντεο με τον βηματισμό τους μέσω μιας αιχμηρής ανάρτησης στο Facebook κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «γελοία υποκείμενα» και «αξιολύπητα νέα κορίτσια».

Ολόκληρο το κείμενο των κοριτσιών:


Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπούρδες alert! Το "silly walk" των Μόντι Πάιθον δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο
Ελλάδα
76

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Ειμαι γυναικα και υπηρετω πολλά χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία συνήθως σε βουνοκορφές κατω απο αντίξοες συνθήκες! Εχω κάνει πολλές παρελάσεις στη ζωή μου. Αυτο που έγινε ηταν εντελώς άκυρο! Λένε οτι διαμαρτυρήθηκαν για τις αρνητικές επίπτωσης του πολέμου στους στρατιώτες μιμουμενες μια βρετανική ομαδα ηθοποιών που σατιριζαν το βάδισμα των τραυματιών πολεμου! Μα οι παρελάσεις δε γίνονται γιατί είμαστε φιλοπολεμοι! Δεν τιμαμε ούτε τον πόλεμο σαν ιδεα ούτε τους επισήμους ουτε το πλήθος αλλά τους προγόνους μας! Τον Β παγκόσμιο δε τον ξεκινήσαμε εμεις! Αντιθέτως οι πρόγονοι μας πάντα σε άμυνα και αντίσταση κλήθηκαν να υπερασπίστουν τα σπίτια τους,τα παιδια τους και το μέλλον της πατρίδας! Δυστυχώς δε ζούμε σε εναν ιδανικο κοσμο,πολεμοι υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν! Ο στρατιώτης είναι αυτός που θα πολεμήσει στην πρώτη γραμμή και θα πρέπει να τιμάται για τον ηρωισμο του απο την πατρίδα του! Όσο για τον όρο ministry of silly walks εγω θα το πω ministry of heroe's walks! Οπως και να χει ηταν κάτι άσχημο και κακόγουστο!
Και προσπαθεις να μας πεισεις οτι ο καλυτερος τροπος για να τιμησεις αυτους που εδωσαν τη ζωη τους το '40 ωστε να μην σκλαβωθει η χωρα απο ενα φασιστικο καθεστως, ειναι να βαζουμε νεα παιδια εν ετει 2019 να περπατανε σαν στρατιωτακια της Βερμαχτ!Ο καλυτερος τροπος να τιμησεις τους νεκρους εκεινης της ιστορικης συγκυριας ειναι να δωσεις με διαφορους τροπους στα παιδια να καταλαβουν τι εστι ΦΑΣΙΣΜΟΣ, και πως να βρισκονται σε εγρηγορση για να προστατευσουν την κοινωνια και την χωρα απο αυτη την αρρωστη "ιδεολογια" που συχνα κρυβεται πισω απο το μανδυα του "πατριωτισμου"!
Αν έχετε το Θεός σας!! Νικησαμε τον φασισμό! Πέθαναν για να μην φτάσουν η φασίστες στη χώρα! Έχουμε γιορτή τους νικησαμε! Αυτή τη νικη την γιορτάζουμε και τώρα με παρελάση! Γιατί ο Έλληνας δεν ήταν στρατιώτης της Βερμαχτ ο Έλληνας στρατιώτης,πατέρας,γιος είχε ψυχή! Τα βήματα των Ελλήνων κάνω όταν κανω παρέλαση τατης βηματα της καρδιάς και της ψυχης! Γιατι θέλει τόλμη και δύναμη να πολεμήσεις του φασίστες! Μην μας συγχέεται με τους Γερμανούς φασίστες και τους κρυοκωλους Βρετανούς! Θα τρίζουν τα κόκαλα του παππού μου που πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο! Φτάνει πια η θεωρία..
"μιμουμενες μια βρετανική ομαδα ηθοποιών που σατιριζαν το βάδισμα των τραυματιών πολεμου! "Ω ρε με το ptsd-shell shock, δεν ισχύει λέμε! Σε λίγο θα πούμε ότι οι Pythons σατύριζαν κι αυτόν: https://youtu.be/yAs1-sdq_VQ
"μιμουμενες μια βρετανική ομαδα ηθοποιών που σατιριζαν το βάδισμα των τραυματιών πολεμου! "Πάμε πάλι: ούτε οι κοπέλες δήλωσαν κάτι τέτοιο, ούτε οι pythons διακωμώδησαν τα θύματα-στρατιώτες shell shock (βλ.και δύο σχόλια εδώ: https://m.lifo.gr/articles/opinions/257487/to-silly-walk-tis-xalkidonas-kai-i-antifasistiki-epeteios?comment=2253948#2253948)
Παίδες επαρχιωτισμος (και αμορφωσια) ειναι να νομιζεις οτι ζεις στην (ιμπεριαλιστικη αποικιοκρατικη μιλιταριζουσα) Μεγαλη Βρετανια (Γαλλία, Τουρκία, κλπ) ενώ ζεις στην (ψωροκωσταιανα αποικιοκρατουμενη επι 500 χρονια εθνικα ανολοκλήρωτη) Ελλαδίτσα. Αν θελουν να μαθουν τι εστι μιλιταρισμος εθνικισμος και φασισμος ας κανουν ενα χαπενινγκ με την Τουρκικη σημαια στην ενναλακτικη Ινσταμπουλ.
Ναι μωρε, τι μιλιταρισμος και εθνικισμος στην Ελλαδα τωρα...Τα 2/3 της ιστοριας σου ηταν διαποτισμενα απο "Μεγαλε Ιδεες", πως θα παρεις δηθεν "πισω" το ενα ή το αλλο εδαφικο κομματι, δυο χουντες ειχες μονο σε διαστημα τριαντα χρονων (Μεταξας, Παπαδοπουλος) , μια τριτη ηταν στα σκαρια (του βασιλια) και πριν ενα χρονο ειχες στο κοινοβουλιο σου ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χιτλερικους με τατου σβαστικες στα μπρατσα, εκλεγμενους απο τους ψηφοφορους σου!Τι μιλιταρισμο και εθνικισμο η "εθνικα ανολοκληρωτη" τωρα...
Θυμάμαι μια συμμαθήτρια στο Λύκειο (80s) να λέει στον φιλόλογο (που μας είχε μόλις περιγράψει τις αναμνήσεις του από την χούντα) «Αχ κύριε, μακάρι να γίνει δικτατορία να αγωνιστούμε κι εμείς όπως εσείς!» True story.Υπάρχει κόσμος λοιπόν που θέλει να επαναληφθεί το παραμύθι που έχει στο μυαλό του για το παρελθόν, για να είναι με το μέρος των νικητών. Η Ιστορία ως «λυσάρι» (σχολικό βοήθημα).
Το να τιμας τους νεκρους του πολεμου βαζοντας παιδια να περπατανε στρατιωτικα, ειναι σαν να τιμας τους νεκρους των τροχαιων ατυχηματων κανοντας κοντρες με μηχανες στη Συγγρου!
Ειπωθηκαν ηδη ολα για αυτα τα τρομερα κοριτσακια και το τι εκαναν αλλα μπραβο τους και απο μενα.Κριμα πραγματικα για οσους δεν θελουν η δεν μπορουν να καταλαβουν...
Δήμος Αμπελοκήτων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης. Παρελαύνουν τα νεοαποκτηθέντα απορριμματοφόρα-φορτωτές-εκσκαφείς-πλυντήρια κάδων κ.λπ. του δήμου ενώ παρουσιάζεται το κάθε όχημα ως άγημα, υπό τους ήχους του "Μακεδονία Ξακουστή". Σημαιάκια, παλαμάκια και τα λοιπά (εκτός από έναν που ακούγεται να σχολιάζει: "ξεφτίλα"). Δείτε μέχρι τέλους, satisfaction guaranteed!(*)https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2687687777919026&id=1557481440939671(*) https://youtu.be/FSvHQh-hWO0
Εντωμεταξύ έτσι όπως παρουσιάζονται τα οχήματα παθαίνεις κι έναν ανθρωπομορφισμό τύπου φάση τώρα θα πάρει μεταμορφωθεί το απορριμματοφόρο στον Όπτιμους Πράιμ και η μπολντόζα στον Ντισέπτικον ή κάτι τέτοιοhttps://m.youtube.com/watch?v=dFsVMCRmuAg
Οταν απαξιώνουμε ,προσβάλουμε και κοροιδεύουμε την μνήμη αυτών που εδωσαν την ζωή τους για τη Ελευθερία και την Πατρίδα καλύτερα να αποχωρούμε απο τη Χώρα αυτή.Δεν μάς ταιριάζει και δεν μάς δέχεται...Ουδέν άλλο σχόλιο επι του θέματος.
"Shell shock" είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για τα μόνιμα ψυχικά τραύματα τα οποία δημιούργησε στους στρατιώτες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ο τρόμος της οβίδας, των χαρακωμάτων, του θανάτου, του πολέμου γενικότερα.Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν η δυσλειτουργία στο βάδισμα. Όταν οι Monty Python έκαναν το περίφημο Ministry of Silly Walks, η αναφορά στο shell shock ήταν προφανέστατη.Ο περίεργος βηματισμός των Μοντυ Πάιθον στο Silly walk, δεν ήταν απλά ένα αστείο σκετς, αλλά μια υπενθύμιση όλων εκείνων των στρατιωτών του Α Παγκοσμίου πολέμου που έπασχαν από Shell shock.Το νόημα αυτού του σκετς είναι ότι ο Πόλεμος είναι Κόλαση και δεν υπάρχει τίποτα "όμορφο" να θυμάσαι για αυτό. Κρατάμε μια χλιαρή μνήμη του πολέμου και όχι αυτών που αγωνίστηκαν, σκοτώθηκαν και επιβίωσαν τσακισμένοι από τον πόλεμο.Η παρέλαση, η άβουλη ευθυγράμμιση για θάνατο βασίζεται στην πολύ ανόητη φασιστική αντίληψη του μη όντος. Δεν έχεις θέληση, δεν είσαι άνθρωπος, είσαι απλά κάτι ακόμα που πάει να σκοτωθεί. Είναι μια γραμμή παραγωγής θανάτου.
4μιση χρόνια τα είχαμε γλιτώσει αυτά, όλα ήσυχα στις μεγαλειώδεις ενισχυμένες παρελάσεις με τα κλαπατσίμπανα και τις μπάντες επί σύριζα, κλαρίνο οι ακτιβιστές μπροστά στον κύριο μπάνο, σεβόντουσαν πολύ την προοδευτικότητα του φαίνεται. Πρώτη παρέλαση με νδ τώρα και όλως περιέργως άρχισαν πάλι τα αντιμιλιταριστικά "δρώμενα" και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις, ασφυκτιά η νεολαία με την φασιστική κανονικότητα και αντιδρά αυθόρμητα.
Προσωπικά πάντα γούσταρα τις παρελάσεις. Χάναμε μάθημα επί εβδομάδες πριν, ειδικά από μαθήματα που δε χώνευα, χαβαλές στις πρόβες, πλακίτσες κτλ. Για να μη μιλήσω για την ημέρα της γιορτής: σκέτη πώρωση από τα τύμπανα που χτυπούσαν στο τέρμα (ΟΚ, ήμουν στην μπάντα οπότε είμαι προκατειλημμένος), φασαρία, κακό, ρετρό τραγούδια του 1930-40 από τα μεγάφωνα, ωραίες κοπέλες με φούστες, τακούνια και μαλλί κομμωτηρίου, χειροκρότημα από τον κόσμο, και όχι μόνο από τους γονείς και τους παππούδες, σημαιάκια παντού, καφεδάκι στην κεντρική πλατεία μετά την παρέλαση - όλα ωραία και καλά. Και επειδή μου αρέσει η ιστορία, μου άρεσε και η - nerdy - ευκαιρία της καταβύθισης στο παρελθόν (από ομολογουμένως βολική απόσταση): ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση κτλ. Καλώς ή κακώς, πολλοί έχουμε προγόνους και συγγενείς που έζησαν τον πόλεμο, πολέμησαν στο μέτωπο και υπέφεραν. Το να τους θυμούμαστε μία φορά το χρόνο και να τους τιμούμε με παρελάσεις και γιορτές μου φαίνεται ταιριαστός και σχετικά ανώδυνος τρόπος - σίγουρα πιο ταιριαστός από το κορόιδεμα και λιγότερο επώδυνος απ΄ ότι μία τρίωρη ομιλία περί σεβασμός στην εναλλακτικότητα. Άμα δεν τα γουστάρεις όλα αυτά και δε σου αρκεί να απέχεις, αλλά θέλεις να το χαλάσεις και για τους άλλους, έχεις βαθύτατα σύνδρομα κομπλεξισμού ή, ακόμη χειρότερα, θα ήθελες να παρελαύνουν όλοι υπό κάποια άλλη ιδεολογία, δική σου. Σε κάθε περίπτωση, μια εθνική γιορτή μόνο με μεγάλα λόγια και χωρίς παρελάσεις θα ήταν πολύ πιο φτωχή.
Θα ήταν πιο τίμιο να αποφάσιζαν να μην συμμετέχουν καθόλου στην παρέλαση παρά αυτό που έκαναν.Δεν είναι όλες οι περιστάσεις κατάλληλες για να κάνουμε "θέατρο" και να θίξουμε έθιμα που πιθανώς δεν ασπαζόμαστε. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού και βασικής παιδείας. Υπάρχουν σημαντικότερα θέματα που πρέπει να λύσουν οι συγκεκριμένες κοπέλες, απ αυτά που πιστευουν.
Εγώ θέλω κι άλλες "καλλιτεχνικές παρεμβάσεις". Λέω να πάνε 17 Νοεμβρίου να χορέψουν trans στα κελιά της Μακρονήσου ντυμένες με στολές της ΕΣΑ. Ή ακόμη καλύτερα στην επόμενη Ασούρα να πάνε ντυμένες σταυροφόροι ιππότες.
Με αυτό το μνημείο νεκρών της ΕΡΤ θέλω να ξέρω τι θα γίνει (ποτέ θα ξηλωθεί), και εννοείται πως μιλάω σοβαρά. Εκτός του ότι είναι ψεύτικη και γελοία προπαγάνδα, είναι και απαίσιο.
Ωχ θεέ μου τρέμουν τα θεμέλια της δεξιάς συντηρητικής μας κοινωνίας, από τον ήχο του ηχηρού αυτού χαστουκιού. Θα το θυμούνται και τα κορίτσια όταν θα κάνουν τις διακοπές στην Φολέγανδρο το καλοκαίρι που θα έρχονται από τις σπουδές τους στην Αγγλία. Αναμένουμε άλλωστε και δεύτερο silly walk στις πορείες του συστημικού ΚΚΕ άλλωστε και εκεί σαν στρατιωτάκια πάνε.
Συχνά αναρωτιέμαι γιατί όσοι άνθρωποι που νιώθουν ή/και είναι διαφορετικοί, ξεχωριστοί, εναλλακτικοί, ασυμβίβαστοι, αμφισβητίες, κλπ δεν φτιάχνουν τη δική τους κοινωνία μακρυά από αυτή που απαξιώνουν και πολύ συχνά εχθρεύονται;; τόσα μέρη υπάρχουν....στην τελική, ποιος τους ζήτησε να μας σώσουν, να μας αφυπνίσουν, να μας υπερασπιστούν, εμάς τους συμβιβασμένους ;;; αφήστε μας στη δυστυχία μας και αναζητήστε το δικό σας παράδεισο...
Δηλαδη εσύ απλώς ζεις τη ζωή σου χωρίς να αναρωτιέσαι για το πώς θα επρεπε να είναι, αν είναι κάτι που επέλεξες εσύ κλπ. Δηλαδή ζεις σε μια κοινωνία την οποία δεν έχεις την παραμικρή επιθυμια να αλλάξεις και ούτε θα κάνεις και πότε κάποια δράση γι'αυτό . Και πιστεύεις ότι όποιος ακολουθεί διαφορετικό τρόπο δράσης /σκέψης, οποιος επιθυμεί να αλλάξει τον τρόπο που ζει (που δεν το κάνει για να σε αφυπνίσει αλλά προτιστως γιατί αυτό επηρεάζει τον ίδιο ) θα έπρεπε "να ζει κάπου αλλού". Εμ δεν είναι οι άλλοι πολύ "εναλλακτικοί" ,εσύ είσαι πολύ κομφορμιστας/τρία. Υ.γ. το να θεωρείς εφικτή μια αλλαγή της κοινωνίας μπορεί να είναι το ίδιο ουτοπικό με το να ζητάς από κάποιον να "φύγει να πάει αλλού" .
Ανούσιος και ανεπίκαιρος ναρκισσισμός.Αν ενδιαφερόταν ουσιαστικά για την προσφυγική νέα Φιλαδέλφεια θα μπορούσαν να κάνουν ένα δρώμενο-διαμαρτυρία για το γήπεδο που θα κάψει την περιοχή αλλά εκεί κάνει τζιζ..Το εγώ μας και το θέαμα να είναι καλά...
Έχω μια απορία. Τι θεωρείται ακραίο? Πότε πρέπει να βάλεις έναν όριο? Μπορεί για σένα η παρέλαση να είναι κάτι μιλιταριστικό - αναχρονιστικό - φασιστικό μπλα μπλα, για μένα όμως είναι μια συμβολική κίνηση που αποτίει φόρο τιμής σε ένα λαο που πολέμησε, πληγώθηκε, πείνασε και κυνηγήθηκε. Φόρο τιμής στους παππούδες μας που έδωσαν την ζωή τους για να μπορούνε αυτές οι ψαγμενες edgy αντιμιλιταρέ και αού που θα μας ξυπνήσουν από τον μικροαστικό λήθαργο τύπισσες (γελαω) - το ελεύθερο να τα κάνουν αυτά. Αν δεν συμφωνείς με την παρέλαση και θες να περάσεις κάποιο μήνυμα βρες άλλον τρόπο. Αν εγω διαφωνω με την ταφή και θέλω να αφυπνισω κόσμο μπορώ να αρχίσω να βεβηλώνω τάφους? Για τους ανθρώπους που διοργανώνουν και συμμετέχουν στην παρέλαση υπάρχει ένας συμβολισμός με βαρύτητα. Το αν θα πρέπει να συμμετέχουν παιδιά σε αυτήν ή αν πρέπει να συνεχίζεται ή αν είναι δημιούργημα του μεταξά δεν έχει καμια σχέση. Εφόσον υπάρχει πρεπει είναι να γίνεται σωστά. Αν δεβ γουστάρεις σήκω φύγε. Στο όνομα τους συμβολισμού και της "αντίδρασης" έχουμε χάσει την κοινή λογική. Αντιμιλιταριστική δράση τα αμόρφωτα πιτσιρίκια στην Ελλάδα. Λες και ρίχνει η Ελλαδίτσα καμία ναπαλμ στη Λιβύη.
Χωρίς να αμφιβάλω - αμφισβητώ το καλλιτεχνικό πρίσμα μέσο του οποίου έγινε η παρέμβαση, απλά βλέπω μια έλλειψη ρεαλισμού και ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, δεν ζούμε ούτε στο 80 ούτε στη κεντρική Ευρώπη για να έχουμε την πολυτέλεια να μην είμαστε ενημερωμένοι και προσγειωμένοι πλέον. Δυστυχώς φαίνεται να είναι αναπόφευκτο όσοι έχουν παραμείνει στην Ελλάδα να πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και να βιώσουν πρωτόγνωρες, για τα Ελληνικά δεδομένα, καταστάσεις τις επόμενες δεκαετίες. Αποφάσεις που θα έχουν επίπτωση στο κυρίως σύνολο του πληθυσμού και σε βασικές ελευθέριες, ελπίζω να επικρατήσει η ωριμότητα.
"Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού."Δεν νομιζω να εχει υπαρξει χωρα που να εχει υπερασπιστει τα εδαφη της με λουλουδια ή χορους. Καλως ή κακως τα οπλα θα την προστατεψουν αν ολα τα αλλα μεσα πχ διπλωματια εχουν αποτυχει.Το ελαχιστο που μπορουμε να κανουμε ειναι να τιμουμε εκεινους που εδωσαν την ζωη τους για να μπορουμε σημερα να εχουμε την ελευθερια να κανουμε το κεφαλιου μας...
Δε διαφωνω, αλλα μην μου πει καποιος οτι εχουμε μιλιταρισμό στην Ελλαδα επειδη δυο φορες τον χρονο εχουμε παρελασεις, θα γελασει και το παρδαλο κατσικι...
Εγω παλι ενα πραγμα βλεπω και συγκρινω: στην Ελλαδα μαθητες και νεολαια ευτελιζουν πραγματα που μαλλον θα επρεπε να σεβονται λιγο περισσοτερο, ενω στην Τουρκια χαιρετουν στρατιωτικα στα σχολεια τους υπουργους τους! Ετερον εκατερον με ποια νοοτροπια συμφωνω περισσοτερο η σε ποια χωρα θα ηθελα να ζησω. Οταν ομως οι νεαροι Τουρκοι που τωρα χαιρετουν στρατιωτικα εφαρμοσουν (υποθεσεις κανουμε τωρα, ετσι?) στην Ελλαδα οτι κανουν τωρα στη Συρια, τοτε να δω ποιοι απο τους σημερινους επαναστατες του καναπε θα ειναι σε θεση να μας προστατευσουν....
Απλή ανωριμότητα είναι, φυσιολογική στην ηλικία τους. Και ο αριστερίστικος λόγος τους ταιριάζει στην ηλικία τους. Πολύ πιο ανησυχητικό είναι να διαπιστώνεις ότι μεγαλύτεροι, γονείς, κλπ. έχουν μείνει σε αυτό το στάδιο.